Skip to article

5 boli cu cauza necunoscuta

5 boli cu cauza necunoscuta
Desi medicina e in progres continuu, exista inca boli misterioase, a caror cauza ramane necunoscuta. Acestea sunt boli rare si au un numitor comun: simptome neobisnuite.

1. Boala secolului 20

Cunoscuta si drept Sensibillitate Chimica Multipla (SCM), Boala Secolului 20 este de fapt o afectiune cronica caracterizata prin efecte adverse dupa expunerea la substante chimice din interioarele moderne.

Substantele incriminate includ: fumul, pesticidele, plasticul, materialele sintetice, parfumurile si vopselele.

Dar iata de unde vine ciudatenia acestei boli: prin teste oarbe s-a demonstrat ca pacientii nu reactioneaza la chimicale, ci au simptome atunci cand cred ei ca sunt expusi unui factor sensibilizant.

2. Sindromul Omului Rigid

5 boli cu cauza necunoscutaSindromul omului rigid (SOR) este o boala ciudata si rara, care se manifesta prin spasme musculare atat de puternice incat pacientul cade si isi rupe oasele. SOR este caracterizata prin rigiditate fluctuanta a muschilor trunchiului si membrelor si sensibilitate marita la stimuli: zgomote, atingere, stres, ce declanseaza spasmele.

Posturile anormale ale corpului (cocoasa si intepeneala) sunt caracteristice bolii. Bolnavii sunt uneori prea afectati pentru a mai putea merge sau misca, fiindu-le frica sa-si paraseasca locuintele din cauza zgomotelor de pe strada (claxoane), care le pot declansa imediat spasme si caderi. SOR afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati.

3. Sindromul vomitarii ciclice

5 boli cu cauza necunoscutaSimptomele sindromului vomitarii ciclice sunt atacurile recurente de greturi intense, voma si uneori dureri de cap sau migrene. Acest sindrom se dezvolta adesea in copilarie si dispare in adolescenta, insa el poate si persista toata viata.

Bolnavii pot vomita si de 6-12 ori pe ora, iar un episod poate dura de la cateva ore pana la peste 3 saptamani. Cand voma este severa, ei vomita, dupa mancarea din stomac, si acid, bila si sange. Pacientii nu pot dormi, nu pot manca si nu se pot concentra.

4. Boala Morgellons

5 boli cu cauza necunoscutaBoala Morgellons este caracterizata prin simptome foarte neplacute. Bolnavii au senzatia ca li se taraste ceva pe piele, ca ii inteapa sau ca ii musca ceva. Ei prezinta leziuni persistente pe piele (iritatii, bube). Majoritatea doctorilor, in special dermatologi si psihiatri, considera ca boala Morgellons este doar o manifestare a unor afectiuni medicale cunoscute, cum ar fi parazitoza imaginara (delusional parasitosis), insa exista si medici care sunt de parere ca Morgellons este o boala noua, cu cauze necunoscute.

Cercetarile au dezvaluit ca pielea pacientilor, studiata la microscop, contine sute de fire minuscule de par ce pot fi produse de organism (desi nu se incadreaza in tipicul firelor de par tipice umane), dar nu sunt facute de mana omului si nici din plante.

5. Sindromul capului care explodeaza

5 boli cu cauza necunoscutaSindromul capului care explodeaza este o boala ce provoaca experiente de auz a unor zgomote puternice. Practic, pacientii aud un fel de explozii sau valuri care se sparg de roci, tarait, voci puternice ce provin din capul lor.

Zgomotele se produc in general la o ora sau doua dupa ce pacientii adorm, insa boala nu este un rezultat al somnului si se poate manifesta si in stare constienta.

Sunetele puternice nu sunt insotite de durere. Bolnavii sunt anxiosi dupa atac si au tensiunea ridicata. Cauza acestui sindrom este necunoscuta, desi medicii indica o posibila cauza cu stresul si oboseala extreme. El se poate dezvolta in orice etapa a vietii, iar femeile sunt mai des afectate decat barbatii. Atacurile pot fi unice sau se pot repeta.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există