Skip to article

5 boli cu cauza necunoscuta

5 boli cu cauza necunoscuta
Desi medicina e in progres continuu, exista inca boli misterioase, a caror cauza ramane necunoscuta. Acestea sunt boli rare si au un numitor comun: simptome neobisnuite.

1. Boala secolului 20

Cunoscuta si drept Sensibillitate Chimica Multipla (SCM), Boala Secolului 20 este de fapt o afectiune cronica caracterizata prin efecte adverse dupa expunerea la substante chimice din interioarele moderne.

Substantele incriminate includ: fumul, pesticidele, plasticul, materialele sintetice, parfumurile si vopselele.

Dar iata de unde vine ciudatenia acestei boli: prin teste oarbe s-a demonstrat ca pacientii nu reactioneaza la chimicale, ci au simptome atunci cand cred ei ca sunt expusi unui factor sensibilizant.

2. Sindromul Omului Rigid

5 boli cu cauza necunoscutaSindromul omului rigid (SOR) este o boala ciudata si rara, care se manifesta prin spasme musculare atat de puternice incat pacientul cade si isi rupe oasele. SOR este caracterizata prin rigiditate fluctuanta a muschilor trunchiului si membrelor si sensibilitate marita la stimuli: zgomote, atingere, stres, ce declanseaza spasmele.

Posturile anormale ale corpului (cocoasa si intepeneala) sunt caracteristice bolii. Bolnavii sunt uneori prea afectati pentru a mai putea merge sau misca, fiindu-le frica sa-si paraseasca locuintele din cauza zgomotelor de pe strada (claxoane), care le pot declansa imediat spasme si caderi. SOR afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati.

3. Sindromul vomitarii ciclice

5 boli cu cauza necunoscutaSimptomele sindromului vomitarii ciclice sunt atacurile recurente de greturi intense, voma si uneori dureri de cap sau migrene. Acest sindrom se dezvolta adesea in copilarie si dispare in adolescenta, insa el poate si persista toata viata.

Bolnavii pot vomita si de 6-12 ori pe ora, iar un episod poate dura de la cateva ore pana la peste 3 saptamani. Cand voma este severa, ei vomita, dupa mancarea din stomac, si acid, bila si sange. Pacientii nu pot dormi, nu pot manca si nu se pot concentra.

4. Boala Morgellons

5 boli cu cauza necunoscutaBoala Morgellons este caracterizata prin simptome foarte neplacute. Bolnavii au senzatia ca li se taraste ceva pe piele, ca ii inteapa sau ca ii musca ceva. Ei prezinta leziuni persistente pe piele (iritatii, bube). Majoritatea doctorilor, in special dermatologi si psihiatri, considera ca boala Morgellons este doar o manifestare a unor afectiuni medicale cunoscute, cum ar fi parazitoza imaginara (delusional parasitosis), insa exista si medici care sunt de parere ca Morgellons este o boala noua, cu cauze necunoscute.

Cercetarile au dezvaluit ca pielea pacientilor, studiata la microscop, contine sute de fire minuscule de par ce pot fi produse de organism (desi nu se incadreaza in tipicul firelor de par tipice umane), dar nu sunt facute de mana omului si nici din plante.

5. Sindromul capului care explodeaza

5 boli cu cauza necunoscutaSindromul capului care explodeaza este o boala ce provoaca experiente de auz a unor zgomote puternice. Practic, pacientii aud un fel de explozii sau valuri care se sparg de roci, tarait, voci puternice ce provin din capul lor.

Zgomotele se produc in general la o ora sau doua dupa ce pacientii adorm, insa boala nu este un rezultat al somnului si se poate manifesta si in stare constienta.

Sunetele puternice nu sunt insotite de durere. Bolnavii sunt anxiosi dupa atac si au tensiunea ridicata. Cauza acestui sindrom este necunoscuta, desi medicii indica o posibila cauza cu stresul si oboseala extreme. El se poate dezvolta in orice etapa a vietii, iar femeile sunt mai des afectate decat barbatii. Atacurile pot fi unice sau se pot repeta.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un