Skip to article

5 mituri despre morfina

5 mituri despre morfina
Sefa familiei opiaceelor sau opioidelor, morfina alimenteaza toate fantasmele oamenilor si da nastere la mituri. Ce este adevarat si ce nu?

1. Morfina este eficace asupra tuturor durerilor: Fals

Morfina trateaza doar durerile care apar prin exces de "nociceptie", adica dureri care rezulta dintr-un exces de influx dureros aparut in urma leziunilor asupra tesuturilor. Acesta este cazul arsurilor, cancerelor sau crizelor acute de reumatism. Ea este foarte eficace daca este folosita in doza optima, la orice varsta, inclusiv pentru copii.

Morfina nu trateaza insa durerile neuropatice, acelea datorate unei iritatii a radacinii nervului. Altfel spus, morfina nu va avea absolut niciun efect asupra unei boli precum zona zoster.

5 mituri despre morfina

Voi deveni dependenta de morfina: Fals

Daca iei morfina pe cale orala, acesta fiind totodata cazul cel mai frecvent, o iei cu un obiectiv precis: acela de a calma durerile, si nu pentru flash-ul cautat de toxicomani, care si-o injecteaza in vena. Daca medicul iti recomanda marirea dozei, o face cu un scop precis: acela de a face fata durerilor tot mai mari pe care le ai. Morfina se prescrie pe perioada mare de timp deoarece durerile sunt de durata, nu pentru ca vei deveni dependenta!

Sfarsitul e aproape...: Fals

Morfina si opiaceele in general si-au capatat reputatia proasta de "aducatoare ale mortii" deoarece sunt folosite foarte des in tratarea durerilor provocate de bolile canceroase, dar ele nu sunt rezervate doar acestei indicatii terapeutice! Si nici nu aduc moartea! Ele sunt utile in numeroase cazuri, de exemplu dupa diverse operatii mai dureroase.

Nu se poate asocia cu orice medicament: Adevarat si Fals

Se poate sa fi auzit ca morfina nu poate fi asociata cu anestezicele: nu e adevarat! Morfina este folosita chiar la realizarea cocteilului pentru anestezia generala . In post-operator, se ia doar precautia sa nu se inceapa niciun tratament pana nu se elimina opiaceele injectate in timpul anesteziei.

Posibile interactii medicamentoase apar in cazul administrarii simultane a barbituricelor, care intaresc efectele secundare ale morfinei: pierderea capacitatii de concentrare, tulburari de memorie, halucinatii (elefanti albastri).

Tratamentul cu morfina nu se intrerupe brutal: Adevarat

Intreruperea trebuie sa fie progresiva (ca si majorarea dozelor) pentru a evita simptomele dezagreabile ale sevrajului: dureri abdominale, stare de rau, iritabilitate, fenomene identice cu cele ale oricarui tratament cu analgezice pe termen lung.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un