Skip to article

5 mituri si realitati despre vitamina D

5 mituri si realitati despre vitamina D
Organismul produce vitamina D de care are nevoie prin simpla expunere la soare? Aceasta vitamina chiar previne cancerul? Afla mai multe despre ea!

1. Studiile clinice au aratat ca vitamina D previne cancerul

Cercetarile recente nu arata nicio legatura intre carenta de vitamina D si dezvoltarea unor boli precum obezitatea, bolile de inima, scleroza in placi, depresie si unele forme de cancer. De fapt, niciun studiu clinic n-a stabilit vreo relatie intre vitamina D si alta boala in afara de osteoporoza.

Dovezile actuale asupra rolului vitaminei D in preventia anumitor boli au doar fundament epidemiologic, adica se bazeaza pe legatura dintre numarul cazurilor de boala observate in populatie si marturiile persoanelor care au consumat vitamina D.

2. Organismul produce cantitatea de vitamina D de care are nevoie

Vitamina D produsa in organism provine din expunerea la soare. Pielea produce vitamina D ca raspuns la radiatiile UVB. De aceea, in regiunile nordice unde lumina solara este limitata iarna, multe persoane au deficiente de vitamina D.

Persoanele cu pielea inchisa au o deficienta mai mare de vitamina D pentru ca au nevoie de o expunere la soare mai indelungata pentru a produce aceeasi cantitate ca si persoanele cu pielea deschisa.

3. Nu ai nevoie de suplimentare daca petreci multi timp in exterior

Intr-adevar, daca lucrezi afara tot timpul anului, nu ai nevoie de sumplimentare, dar ar fi mai bine sa te consulti si cu medicul.

4. Nu poti sa stii daca ai nevoie de vitamina D

Ba da: medicul poate prescrie o analiza de sange care sa determine nivelul de vitamina D. Pentru a evita fracturile si diminua riscul de osteoporoza, ai nevoie de 75 nanomoli de vitamina D / litru de sange (nmoli/ L).

5. Nu trebuie sa depasesti doza zilnica de 2000 UI de vitamina D

Autoritatile in domeniu recomanda intre 400 si 1000 UI pentru persoanele care au pana in 50 ani si intre 800 si 2000 UI pentru cei mai varstnici. Adultilor li se recomanda 1000 UI pe zi toamna si iarna sau tot anul pentru cei cu pielea mai inchisa. Pentru a sti ce cantitate iti trebuie, cere sfatul medicului.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există