Skip to article

60% dintre parinti administreaza medicamente copiilor, fara recomandarea medicului

60% dintre parinti administreaza medicamente copiilor, fara recomandarea medicului
Peste 60% dintre parinti dau medicamente copiilor fara recomandarea medicului, conform unui studiu efectuat In luna martie de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Studiul releva comportamentul parintilor legat de automedicatie, cand vine vorba despre copiii lor, si are In vedere cele mai frecvente boli pentru care se dau medicamente copiilor fara sfatul medicului, tipurile de medicamente cel mai des administrate de catre parinti sau cele mai invocate motive pentru care parintii ajung la acest gest.


60% dintre parinti administreaza medicamente copiilor, fara recomandarea medicului


Studiul face parte din campania de responsabilitate sociala "Medicamentele nu sunt bomboane", organizata cu sprijinul Ministerului Sanatatii.

In ceea ce priveste afectiunile pe care parintii aleg sa le trateze fara a consulta un medic, raceala si gripa se afla pe primul loc. Peste 50% dintre parinti au declarat ca In ultimele 6 luni au dat medicamente celui mic fara un consult medical pentru simptome precum: tuse, febra, nas Infundat sau dureri In gat.

,,Automedicatia este Insotita de foarte multe riscuri, mai ales In cazul copiilor, iar faptul ca peste jumatate dintre parintii intervievati au apelat la automedicatie transforma acest fenomen Intr-o problema de sanatate publica. Studiul ne-a aratat ca desi unii parinti sunt constienti de implicatiile automedicatiei, nu coreleaza administrarea dupa bunul plac a medicamentelor cu riscul real al efectelor adverse. Noi vrem sa tragem un semnal de alarma, sa le transmitem parintilor mesajul ca medicamentele trebuie tratate cu seriozitate si prin urmare administrarea lor trebuie sa se faca doar sub supraveghere medicala", a declarat Cristian Lutan - Director Executiv Adjunct ARPIM.

Din dorinta de a proteja sistemul imunitar al celui mic, peste 61% dintre parinti au dat vitamine preventiv copilului fara a lua legatura cu medicul pediatru.

Analgezicele, antitusivele si antibioticele sunt alte categorii de medicamente pe care parintii le administreaza celor mici fara a cere sfatul unui specialist.

Din studiul realizat de ARPIM, cel mai invocat motiv pentru careparintii nu merg la medic mereu este experienta anterioara. Astfel ca, parintii aplica acelasi tratament recomandat candva de medic pentru simptome ale copilului aparent similare din prezent - 74% din cei intervievati au raspuns acest lucru. Celelalte motive pentru care parintii aleg sa dea medicamente copiilor fara recomandarea medicului sunt: lipsa timpului si faptul ca, dupa parerea lor, stiu deja ce medicamente le sunt benefice copiilor lor. In plus, parintii nu Inteleg care sunt efectele negative ale automedicatiei si cat de mare este riscul aparitiei efectelor adverse.

,,Acest studiu ne-a oferit fundamentul pentru lansarea campaniei de responsabilitate sociala Medicamentele nu sunt bomboane. Campania se va desfasura In perioada aprilie - decembrie 2012 si se adreseaza tuturor parintilor, bunicilor si In general celor care se ocupa de cresterea unui copil. Ne vom Intalni cu acestia pe tot parcursul anului, In cadrul evenimentelor pe care le vom desfasura, dar ii invitam sa acceseze si pagina online medicamentelenusuntbomboane.ro pentru mai multe informatii despre fenomenul automedicatiei", a adaugat Cristian Lutan.

Conform studiului, femeile cu studii superioare si varsta intre 30 si 49 de ani sunt mai predispuse sa ofere medicamente copiilor fara sa mearga Inainte la un consult medical, fenomenul fiind mai des Intalnit in randul mamelor care au copii cu varsta peste 6 ani.

Studiul a fost realizat de Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), in colaborare cu firma de cercetare de piata Unlock Market Research, la nivel urban, national, pe un numar de 601 respondenti, cu o marja de eroare de 4%.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,