Skip to article

7 din 10 adulti sufera de dureri de spate

7 din 10 adulti sufera de dureri de spate
Un studiu citat de compania Richter Gedeon arata ca durerea de spate cauzata de sedentarism si de pozitiile vicioase reprezinta principala problema medicala a romanilor care lucreaza la birou.

Dupa infectiile acute ale cailor aeriene superioare, durerea lombara este a doua cauza, ca frecventa, care aduce pacientul la medic, prin solicitarea unui consult medical in ortopedie, neurochirurgie sau la medicul de familie.

Conform studiilor de specialitate realizate in 2007, peste 70% dintre respondenti care desfasoara o astfel de munca de birou declara ca intensitatea durerilor de spate resimtite a fost semnificativ mai mare (52%) sau ceva mai mare (18%) la sfarsitul zilei de munca, in comparatie cu persoanele care nu au o munca sedentara. Cercetarea citata de Richter Gedeon a fost efectuata pe un esantion de 1.200 de persoane, avand ocupatii caracterizate prin activitati sedentare.

O pozitie necorespunzatoare pe scaunul de birou mareste efortul muschilor spatelui si presiunea asupra discurilor vertebrelor, iar acest lucru dauneaza chiar mai mult decat statul in picioare.

Oamenii isi petrec o buna parte din zi pe un scaun la birou fara sa faca miscare, ceea ce contribuie foarte mult la oboseala si tensiunea pe care le acumuleaza spatele.

7 din 10 adulti sufera de dureri de spate

In timpul serviciului, o persoana care lucreaza in mare parte la birou trebuie sa evite sa stea intr-o pozitie alungita pe scaun, sa se aplece sau sa stea incovoiata.

"Chiar daca folosim scaunul ergonomic in mod corect, pozitia sezut folosita o perioada de timp indelungata cauzeaza de obicei stari de oboseala si disconfort. Se recomanda statul in picioare, incalzirea musculaturii, mersul si cateva exercitii simple, timp de cateva minute la un interval de jumatate de ora", spune Dr. Bogdan Bradatan, Product Manager Richter Gedeon.

De asemenea, din cercetarea citata de Richter Gedeon a rezultat ca durerea lombara este responsabila pentru 20% dintre solicitarile de compensatii pentru handicap fizic, respectiv pentru 75% din costurile aferente acestor compensatii. Avand in vedere faptul ca la ora actuala se estimeaza ca aproximativ un sfert din populatie va acuza la un moment dat dureri lombare, problema constituie deja o preocupare reala pentru serviciile de sanatate publica.

Potrivit studiilor aflate la dispozitia Richter Gedeon, cei mai frecventi factori de risc care favorizeaza durerea lombara sunt: solicitarea fizica a coloanei la locul de munca, varsta inaintata, anomaliile congenitale spinale, fumatul, episoadele anterioare de durere lombara sau lipsa de miscare fizica.

"Persoanele care sufera de dureri de spate sau de dureri asociate cu inflamatie in cadrul unor boli reumatismale pot beneficia acum de un tratament eficient si sigur pentru atenuarea simptomelor care insotesc aceste afectiuni prin intermediul produsului Aflamil.

Aflamil este utilizat cu succes de peste 100 milioane de pacienti in 60 de tari si tinde sa devina una dintre primele optiuni in terapia pentru controlarea durerii si inflamatiei provocate de afectiunile coloanei sau bolile reumatismale", recomanda Dr. Bogdan Bradatan.


Date generale:

Aproximativ 80% dintre oameni au un episod de durere lombara in cursul vietii.

Incidenta/Prevalenta: 40-80% dintre pacienti au suferit de dureri lombare cel putin o data in viata.

Este cel mai tipic simptom acuzat de catre pacienti la oficiul medicului de familie.

Predominanta de varsta: 25-45 ani.

Predominanta de sex: barbati = femei.

Articole recomandate

Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai