Skip to article

7 din 10 adulti sufera de dureri de spate

Un studiu citat de compania Richter Gedeon arata ca durerea de spate cauzata de sedentarism si de pozitiile vicioase reprezinta principala problema medicala a romanilor care lucreaza la birou.

Dupa infectiile acute ale cailor aeriene superioare, durerea lombara este a doua cauza, ca frecventa, care aduce pacientul la medic, prin solicitarea unui consult medical in ortopedie, neurochirurgie sau la medicul de familie.

Conform studiilor de specialitate realizate in 2007, peste 70% dintre respondenti care desfasoara o astfel de munca de birou declara ca intensitatea durerilor de spate resimtite a fost semnificativ mai mare (52%) sau ceva mai mare (18%) la sfarsitul zilei de munca, in comparatie cu persoanele care nu au o munca sedentara. Cercetarea citata de Richter Gedeon a fost efectuata pe un esantion de 1.200 de persoane, avand ocupatii caracterizate prin activitati sedentare.

O pozitie necorespunzatoare pe scaunul de birou mareste efortul muschilor spatelui si presiunea asupra discurilor vertebrelor, iar acest lucru dauneaza chiar mai mult decat statul in picioare.

Oamenii isi petrec o buna parte din zi pe un scaun la birou fara sa faca miscare, ceea ce contribuie foarte mult la oboseala si tensiunea pe care le acumuleaza spatele.

7 din 10 adulti sufera de dureri de spate

In timpul serviciului, o persoana care lucreaza in mare parte la birou trebuie sa evite sa stea intr-o pozitie alungita pe scaun, sa se aplece sau sa stea incovoiata.

"Chiar daca folosim scaunul ergonomic in mod corect, pozitia sezut folosita o perioada de timp indelungata cauzeaza de obicei stari de oboseala si disconfort. Se recomanda statul in picioare, incalzirea musculaturii, mersul si cateva exercitii simple, timp de cateva minute la un interval de jumatate de ora", spune Dr. Bogdan Bradatan, Product Manager Richter Gedeon.

De asemenea, din cercetarea citata de Richter Gedeon a rezultat ca durerea lombara este responsabila pentru 20% dintre solicitarile de compensatii pentru handicap fizic, respectiv pentru 75% din costurile aferente acestor compensatii. Avand in vedere faptul ca la ora actuala se estimeaza ca aproximativ un sfert din populatie va acuza la un moment dat dureri lombare, problema constituie deja o preocupare reala pentru serviciile de sanatate publica.

Potrivit studiilor aflate la dispozitia Richter Gedeon, cei mai frecventi factori de risc care favorizeaza durerea lombara sunt: solicitarea fizica a coloanei la locul de munca, varsta inaintata, anomaliile congenitale spinale, fumatul, episoadele anterioare de durere lombara sau lipsa de miscare fizica.

"Persoanele care sufera de dureri de spate sau de dureri asociate cu inflamatie in cadrul unor boli reumatismale pot beneficia acum de un tratament eficient si sigur pentru atenuarea simptomelor care insotesc aceste afectiuni prin intermediul produsului Aflamil.

Aflamil este utilizat cu succes de peste 100 milioane de pacienti in 60 de tari si tinde sa devina una dintre primele optiuni in terapia pentru controlarea durerii si inflamatiei provocate de afectiunile coloanei sau bolile reumatismale", recomanda Dr. Bogdan Bradatan.


Date generale:

Aproximativ 80% dintre oameni au un episod de durere lombara in cursul vietii.

Incidenta/Prevalenta: 40-80% dintre pacienti au suferit de dureri lombare cel putin o data in viata.

Este cel mai tipic simptom acuzat de catre pacienti la oficiul medicului de familie.

Predominanta de varsta: 25-45 ani.

Predominanta de sex: barbati = femei.

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Ce nu stiai despre impantul dentar Ce nu stiai despre impantul dentar
Multi se sperie cand aud ca au nevoie de un implant dentar. Din cauza procedurii, ce pare complicata si dureroasa, dar si a costurilor. Medicii stomatologi spun insa ca este cea mai buna varianta pentru a avea o dantura impecabila, dar mai ales complet functionala. Cateva mituri spulberate vizavi
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de