Skip to article

8 alimente sanatoase, dar cu efecte ciudate. Iata la ce sa te astepti dupa ce le mananci!

8 alimente sanatoase, dar cu efecte ciudate. Iata la ce sa te astepti dupa ce le mananci!
Pana si cele mai sanatoase alimente au efecte ciudate si diferite de la un consumator la altul, din pricina unor predispozitii genetice speciale la anumite mirosuri si gusturi.

Daca prietena ta cea mai buna se da in vant dupa broccoli, iar tu nu poti sa il suporti, exista si o explicatie stiintifica pentru acest lucru.

Iata la ce sa te astepti dupa ce mananci anumite tipuri de alimente sanatoase!


Modul in care oamenii percep aroma si savoarea mancarii poate sa fie sa total diferit de la caz la caz. Anumite alimente sanatoase pot sa aiba efecte ciudate asupra organismului unor persoane, in ciuda vitaminelor si mineralelor pe care le furnizeaza.

1. Broccoli

Auzi peste tot cat este de sanatos sa mananci broccoli, insa cercetatorii din Maryland, SUA, au descoperit si latura intunecata a acestui aliment sanatos. Legumele crucifere, precum broccoli-ul, varza si conopida, contin goitrogeni, substante naturale care interfereaza cu activitatea de biosinteza a glandei tiroide.

Un consum prea mare de goitrogeni poate induce hipotiroidismul, afectiune in care glanda tiroida nu mai produce suficienti hormoni, ceea ce conduce la ingrasare, boli cardiace sau dureri articulare.

2. Pestele Fugu

Daca esti o excentrica iubitoare de sushi, ai grija sa nu cumva sa devii victima pestelui Fugu (pestele balon). Chiar daca este o delicatesa japoneza de top, acest peste contine o neurotoxina otravitoare (tetrodoxina) in ficat, oua si piele, care poate sa fie letala pentru consumatori. Bucatarii japonezi sunt instruiti vreme de 3 ani pentru a prepara corect pestele, insa in absenta unui antidot pentru otravire, cel mai bine este sa ramai la somon.

3. Coriandrul

Daca nu poti suporta nicicum aroma coriandrului, chiar daca apropiatii tai il adora, inseamna ca faci parte din categoria oamenilor care s-au nascut cu abilitatea de a percepe olfactiv un compus al acestui condiment (aldehide nesaturate), care emana un miros intepator de sapun.

4. Sparanghelul

Te revolta mirosul ciudat al urinei dupa ce consumi sparanghel, leguma-vedeta a anului? Ei bine, oamenii de stiinta au descoperit ca anumite persoane sunt predispuse genetic sa nu metabolizeze corect sulfurile continute de alimente precum sparanghelul, usturoiul, sau ceapa. Mercaptanul, substanta vinovata pentru efectul advers ciudat, se regaseste si in ouale alterate sau in secretiile sconcsilor.

5. Sfecla

Sfecla este delicioasa, hranitoare si foarte sanatoasa. In acelasi timp, ea poate induce panica la toaleta, din pricina pigmentului rosiatic pe care il transmite uneori in urina si in materiile fecale.

6. Semintele de pin

Semintele de pin, in special cele din China, lasa in urma lor un gust intens metalic, de parca ai fi "savurat" un pumn de monede. Fenomenul a fost studiat intens de catre cercetatori, iar singura explicatie gasita de acestia ar fi tipul specific de trigliceride pe care semintele de pin il contin, cu efect bizar asupra papileor gustative.

7. Stridiile

Efectul ciudat al stridiilor asupra organismului este iesit din comun, insa total imbucurator pentru consumatori. Aceste delicatese scumpe contin foarte mult zinc, metal necesar in productia de testosteron. Cum femeile au, in mod natural, mai putini hormoni masculini, sansele sa ajungi la orgasm dupa consumul de stridii cresc considerabil.

8. Alunele, migdalele, nucile

Alunele braziliene, migdalele, alunele de padure si nucile se numara printre alimentele responsabile cu 90% din cazurile de alergie la adulti.

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,