A inceput campania anuala gratuita: ce trebuie sa stii inainte sa iti faci vaccinul antigripal

A inceput campania anuala gratuita: ce trebuie sa stii inainte sa iti faci vaccinul antigripal
  calendar_month        
Ministerul Sanatatii demareaza saptamana aceasta campania anuala de vaccinare antigripala gratuita. Un milion de doze de vaccin au fost cumparate pentru imunizarea persoanelor care prezinta risc ridicat de imbolnavire.

Repartitia dozelor de vaccin se realizeaza in doua etape. In prima etapa, Ministerul Sanatatii a pus la dispozitia Directiilor de Sanatate Publica 500.000 de doze de vaccin, care vor ajunge la cabinetele medicilor de familie si in unitatile sanitare.

Celelalte 500.000 de doze de vaccin vor fi distribuite pana la sfarsitul lunii. In cadrul campaniei de vaccinare gratuita impotriva gripei, prioritate au persoanele cu varsta peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice sau metabolice, personalul medical, gravidele, copiii si batranii institutionalizati.

Daca esti insarcinata, poti merge la medicul de familie pentru a-ti face vaccinul antigripal gratuit. Daca nu esti pe lista persoanelor cu prioritate, poti achizitiona vaccinul din farmacii.

In ultimii ani, vaccinul antigripal a devenit un subiect controversat, parerile cu privire la efectele pozitive ale acestuia fiind impartite.

Beneficiile vaccinarii antigripale

Vaccinarea antigripala este recomandata de medici odata cu inceputul sezonului rece. Un vaccin ar trebui sa te protejeze de gripa in urmatoarele 4-6 luni de la administrare. In anumite cazuri, poti sa te imbolnavesti de gripa chiar daca iti faci vaccinul, insa faci o forma mai usoara de boala. Medicii spun ca aceasta situatie apare inainte ca vaccinul sa isi faca efectul (abia la 2 saptamani de de administrare vaccinul te protejeaza).

"Un doctor <...> mi-a explicat ca vaccinul nu ma protejeaza de raceli, dar de gripa - da. Cred ca multi confunda gripa cu raceala", spune Catalina (33 de ani) din Bucuresti, care sustine vaccinarea antigripala.

Dezavantajele vaccinarii antigripale

Multe persoane nu sunt de acord cu vaccinarea antigripala a lor si a copiilor si considera ca aceasta imunizare nu fereste pe nimeni de boala, ba dimpotriva favorizeaza aparitia ei. Anumite persoane care isi fac vaccinul antigripal pot manifesta reactii adverse: dureri, eritem, prurit, frisoane, febra, cefalee sau varsaturi.

"Eu nu sunt de acord cu vaccinarea antigripala pentru fiica mea. I-am facut anul trecut, dar s-a imbolnavit si mai rau. A avut febra si frisoane. A stat la pat o saptamana", a declarat o mamica.

Cand devine vaccinul antigripal periculos

Vaccinul antigripal poate deveni periculos in anumite situatii, motiv pentru care administrarea lui este interzisa la anumite categorii de persoane.

Vaccinul este interzis femeilor aflate in primul trimestru de sarcina, intrucat poate aparea "gripa postvaccin", boala ce poate afecta dezvoltarea fatului.

Daca alaptezi copilul, este recomandat sa eviti vaccinarea antigripala, deoarece virusul trece in lapte si poate imbolnavi bebelusul.

Vaccinul antigripal nu trebuie administrat bebelusilor pana la sase luni, intrucat acestia nu au un sistem imunitar dezvoltat si pot face bronsite, encefalite sau laringotraheite, boli ce pot fi letale.

Esti alergica la oua? Atunci afla ca vaccinul antigripal iti este contraindicat, intrucat acelasi tip de proteine sunt incluse in compozitia injectiei.

Vaccinarea antigripala la copii

Vaccinul antigripal este obligatoriu la bebelusii peste 6 luni si optional in cazul copiilor mai mari. Nu este recomandata administrarea vaccinului in momentul in care copilul are o viroza.

Tu esti de acord cu vaccinarea antigripala?

Autor: Laura Galan
Recomandari