Skip to article

Accidentul de masina: primul ajutor

Ce facem atunci cand ajungem la locul unui accident de masina? Nu e nevoie sa stii manevre complicate de resuscitare pentru a veni in ajutorul unui ranit de pe marginea drumului. Poti fi utila daca stii cateva masuri de prim ajutor si daca poti sa-ti pastrezi sangele rece.

Pentru a da un prim ajutor corect, trebuie sa retii cele 3 etape succesive: protejeaza, alerteaza si ajuta!

Protejeaza!

Inainte de a alerta politia si ambulanta si de a veni in ajutorul ranitilor, trebuie mai intai sa eviti producerea unui alt accident, care sa se adauge celui dintai. Plaseaza triunghiul de semnalizare in amonte, la aproximativ 200 de metri de accident. Daca nu ai la tine triunghiul, parcheaza-ti masina la cativa zeci de metri de accident si aprinde avariile. Intrerupe apoi contactul masinii accidentate.

Accidentul de masina: primul ajutorAlerteaza!

Suna la 112 si nu uita sa:
Lasi numarul tau de telefon
Precizezi locul exact al accidentului si natura sa (numarul de masini avariate, viteza in momentul socului, soc frontal sau nu)
Indici numarul exact de victime (incarcerate, proiectate)
Precizezi daca victimele sunt constiente sau nu si gravitatea aparenta a ranilor

Acorda primul ajutor!

Elibereaza caile aeriene ale ranitului in stare de inconstienta deschizandu-i gura si degajandu-i-o de eventualul aparat dentar sau sange.
In caz de hemoragie in jet, comprima artera prin apasare puternica deasupra ei.
In caz de arsuri, stropeste victima cu apa rece (nu gheata) timp de 15 minute pentru a limita profunzimea leziunii.

Ce sa nu faci niciodata?

Nu-i da de baut ranitului
Nu misca un ranit proiectat prin geamul masinii
Nu pune garou
Nu scoate ranitul din masina, cu doua exceptii: vehicul in foc sau ranit in stop cardio-respirator (reanimare necesara).

Trecand peste tragismul subiectului, daca ai chef sa te amuzi, poti citi despre stilul de sofat in functie de zodie , ca sa stii intotdeauna pe cine sa te bazezi la volan !

Articole recomandate

5 afectiuni anuntate de foamea excesiva 5 afectiuni anuntate de foamea excesiva
Un apetit crescut poate fi un raspuns fiziologic normal in anumite situatii: la copiii sau adolescentii aflati in perioada de crestere, la personele care depun efort fizic sau in timpul schimbarilor hormonale cauzate de ciclul menstrual. Insa in unele cazuri, senzatia constanta de foame poate fi
8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor 8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor
Luna femeii vine cu o serie de surprize pentru utilizatoarele Docbook. Astfel, până la sfârşitul lui martie, toate pacientele vor beneficia de reduceri de până la 50% la consultații ginecologice, dermatologice, și la mamografii în clinicile partenere :
Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune
Gastrita este una dintre cele mai frecvente afectiuni din ultimii ani. Pe langa tratamentele medicamentoase, gastrita poate fi tratata si cu ajutorul remediilor naturale. Printre cele mai cunoscute si eficiente tratatemente naturiste se numara lichiorul de caise. Acesta se prepara foarte usor, iar
Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania
Stresul poate fi foarte nociv pentru orice persoana, femeie sau barbat. Efectele adverse pe care acesta le provoaca pe termen lung sunt atat de natura psihica, prin cazuri de depresie, dar si de natura medicala, prin probleme cardiace sau de circulatie a sangelui. Iar stresul nu i-a ocolit pe
Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila
Sanatatea este cel mai de pret lucru. Iar pentru a te asigura ca organismul tau functioneaza normal, este recomandat sa faci cu regularitate o serie de teste si analize medicale. Orice afectiune se trateaza cu mult mai multa usurinta daca este depistata in stare incipienta "> in stare incipienta .