Skip to article

Acneea post-adolescentina, o problema feminina

Acneea post-adolescentina, o problema feminina
Acneea tardiva, numita de asemenea si post-adolescentina, este o forma care se manifesta sau apare dupa varsta de 25 de ani. Ea atinge in special femeile, cu o frecventa din ce in ce mai mare, si nu este o problema cu care se traieste usor!

Nu este vorba neaparat de o continuare a acneei adolescentine la varsta adulta. Se estimeaza ca pentru 35% dintre femei, acneea a aparut tardiv, dupa 25 de ani, fara ca acestea sa fi avut de-a face cu acneea in timpul adolescentei.

Aceasta problema se pare ca are un caracter familial: 50% dintre subiectii in cauza au o ruda de gradul unu care este sau a fost atins de acneea post-adolescentina.

Una dintre caracteristicile acneei la varsta adulta este severitatea usoara in 80% dintre cazuri. Totusi, merita retinut faptul ca tutunul si stresul constituie factori agravanti.

Doar unele regiuni ale corpului

La femei, acneea predomina in zona inferioara a obrajilor si pe frunte. In afara fetei, cosurile sunt de asemenea frecvente si pe decolteu si spate. Un sfert dintre subiectii acneici sunt atinsi in aceste doua locuri. In marea majoritate a cazurilor, cosurile sunt manipulate si stoarse, lasand adesea cicatrici. Acneea post-adolescentina, o problema femininaNatura pielii femeii care prezinta o acnee tardiva este variabila: piele mixta in doua treimi din cazuri, piele grasa in proportie de o treime si uscata in 7% din cazuri.

Reizbucnirea premenstruala a acneei

Marea majoritate a femeilor (70%) prezinta o inrautatire a acneei in perioada premenstruala. Leziunile inflamatorii si cosurile cresc cu pana la 25% in medie. Atentie: pilulele de tip androgenic reprezinta un factor favorizant al acneei adulte.

Consecinte importante asupra calitatii vietii

Acneea adulta are efecte psihologice mult mai profunde decat cea adolescentina, indiferent de severitatea formei. Problema aspectului este cea mai grava, chiar daca adultii sunt mult mai dispusi sa asocieze acestei probleme si medicamente sau alte obiceiuri nesanatoase.

Problema e ca in timp ce 90% dintre femeile atinse de acneea tardiva incearca sa o mascheze prin machiaj, putine dintre ele cauta ajutor medical, insa chiar asta ar trebui sa faci daca ai aceasta problema!

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,