Raceala este cea mai comuna infectie din lume, afectand milioane de oameni in fiecare an. Oamenii de stiinta au revolutionat miturile despre raceala cu descoperirile din ultimii ani. Iata adevarul despre raceala!
Sistemul imunitar slabit nu te face vulnerabila
Simptomele racelii nu rezulta din efectele distructive ale virusurilor ci mai degraba din cat de puternic reactioneaza sistemul imunitar la acestea. Cu alte cuvinte, simptomele teribile ale racelii sunt produsul unui sistem imunitar puternic, nu al unuia slab.
Vitamina C nu opreste raceala
Peste 30 studii clinice implicand mai mult de 10 000 oameni au examinat efectele vitaminei C si au aratat ca aceasta nu previne raceala. In cel mai bun caz, ea reduce usor durata simptomelor. Vitamina C ii ajuta doar pe cei care practica o activitate fizica intensa (soldati, schiori, maratonisti), reducand la jumatate riscul de raceala.
Nu racesti dintr-un sarut
Daca-ti saruti partenerul racit nu te imbolnavesti. Cea mai mare familie de virusuri cauzatoare de raceli sunt rinovirusurile, iar acestea patrund rar in corp prin gura. Asadar, sarutul si bautul din acelasi pahar nu sunt responsabile de imbolnavire. Pentru majoritatea virusurilor, nasul si ochii reprezinta punctele principale de intrare in organism, contaminarea producandu-se prin tuse, stranut si atingerea cu mana a celui infectat.
Spalarea hainelor nu ucide virusurile
Spalarea hainelor infectate este una din modalitatile majore de transfer a microbilor in casa. Prin simpla spalare a lenjeriei intime in masina de spalat creste riscul de contaminare cu bacteria E.coli cand scoti rufele. Prin spalare se elimina 99% din bacterii, dar daca numaratoarea incepe de la 1 milion, asta inseamna ca mai raman inca 10 000 bacterii pe haine dupa spalare. Virusurile - responsabile de raceala - sunt si mai greu de eliminat decat bacteriile.
Mucusul verde nu este semn de infectie bacteriana
Contrar credintei populare, mucusul verde nu este semn de infectie bacteriana, ci semn ca sistemul imunitar functioneaza bine. Pe masura ce organismul recruteaza din ce in ce mai multe celule albe in nas pentru a lupta contra virusurilor, culoarea mucusului se schimba din limpede in galben-verzui. Culoarea se datoreaza continutului de fier din celulele albe. Cu cat culoarea este mai verde, cu atat sistemul imunitar este mai puternic.
Statul in casa nu te protejeaza de virusul gripal
Un studiu a demonstrat ca virusul racelii se gaseste pe 47% din monitoare, 46% din mouse-uri si 45% din telefoanele mobile.
Sapunul antibacterian nu ucide virusurile
Germenii vinovati de raceala sunt virusuri, nu bacterii - de aceea antibioticele nu au niciun efect asupra racelilor. Antibioticele ucid bacteriile impiedicandu-le sa formeze membrane celulare. Virusurile nu au insa celule si membrane celulare, de aceea nu sunt afectate de medicamente, si nici de sapunurile antibacteriene. Sunt utile totusi lotiunile alcoolice.
Nu esti mai ferita de raceli daca te infofolesti
Expunerea la frig nu are nimic de-a face cu racitul. Racelile sunt mai comune in anotimpurile reci deoarece vremea neprietenoasa ii determina pe oameni sa stea mai mult in interior, unde virusurile sar repede de la o persoana la alta.
Echinaceea nu ajuta
Ultimele studii au aratat ca echinaceea nu scurteaza raceala, nu usureaza simptomele si nici nu previne boala. Expertii spun sa nu cheltui banii de pomana!
Autor: Nuage