Skip to article

Aerul conditionat: nu si pentru alergici!

Mucoasa nazala a persoanelor care sufera de rinita alergica este foarte sensibila la variatiile de temperatura. De aceea, expunerea la schimbarile repetate de temperatura provoaca intensificarea simptomelor.

Rinita alergica si factorii de risc

In rinita alergica , ereditatea joaca un factor important. Apoi, expunerea repetata la alergenii aerieni, cum ar fi polenul, reprezinta unul din principalii factori de risc. De asemenea, si factori ca: tabagismul, aerosolii, poluarea atmosferica sunt sensibilizanti ai rinitei alergice.

La aceasta lista se adauga si variatiile de temperatura, carora li s-au dedicat multe studii pentru a afla mecanismele lor de actiune in aceasta boala.


Aerul conditionat: nu si pentru alergici!Rinita si temperatura exterioara

Au fost comparate doua grupuri de voluntari suferind de rinita alergica: un grup a servit drept martor, iar celalalt a fost supus la schimbari rapide si importante de temperatura.

Subiectii acestui grup au petrecut 30 de minute alternativ in doua camere in care diferenta de temperatura era de 12oC. Dupa 24 si 48 de ore li s-au facut prelevari de mucoasa nazala ce au servit drept comparatie cu celalalt grup.

Hiper-reactivitatea mucoasei nazaleAerul conditionat: nu si pentru alergici!


Comparand cele doua probe, de la grupul martor si de la grupul supus schimbarilor termice, s-a observat cel din urma grup poseda o hiper-reactivitate a mucoasei nazale.

De aceea, persoanelor care sufera de rinita alergica le este recomandat sa evite expunerile la schimbarile repetate si artificiale de temperatura. Aerul conditionat este deci de evitat. In cazul contrar, el trebuie reglat la minimum pentru a minimiza diferenta de temperatura cu exteriorul.

Articole recomandate

5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020 5 lucruri pe care sa le faci pentru sanatatea ta in 2020
Între deadline-uri strânse la serviciu și ședințe cu părinții, încercarea de a găti sănătos pentru familie și toate celelalte sarcini pe care ni le asumăm ca femei, uităm adesea de noi și de sănătatea noastră.
Cum se transmite, de fapt, coronavirusul Cum se transmite, de fapt, coronavirusul
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a facut noi precizari despre modul in care se transmite coronavirusul.  Noul coronavirus nu se transmite prin atingere, ci prin intermediul secreţiilor respiratorii, precizând că nu există niciun fel de
Ce nu stiai despre impantul dentar Ce nu stiai despre impantul dentar
Multi se sperie cand aud ca au nevoie de un implant dentar. Din cauza procedurii, ce pare complicata si dureroasa, dar si a costurilor. Medicii stomatologi spun insa ca este cea mai buna varianta pentru a avea o dantura impecabila, dar mai ales complet functionala. Cateva mituri spulberate vizavi
Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita Doctor Amalia Anghel - Melanomul: cancerul care se ascunde intr-o alunita
Mulți dintre noi, am auzit de el, dar puţini știm exact ce reprezintă. Melanomul este cel mai agresiv cancer cutanat. Produce aproximativ 90% din decesele cauzate de  tumorile pielii. Acesta nu afectează doar pielea sau anexele ei (unghiile), ci și alte organe,
8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti! 8 SUPER-ALIMENTE pentru cresterea ENERGIEI. Iata cum sa le folosesti!
Fructele si legumele sunt excelente surse de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti. Multi dintre acesti nutrienti sunt binecunoscuti pentru efectele lor asupra sanatatii umane. Dintre toate  fructele si legumele, exista 8 super-alimente care contribuie atat la cresterea nivelului de