Skip to article

Ai grija de lentilele de contact!

Ai grija de lentilele de contact!
Ai schimbat ochelarii pe lentile de contact si deja vezi viata altfel! Fii atenta insa la igiena lentilelor, asta daca nu vrei sa revii la ochelarii vechi mai repede decat ai fi crezut!

De lene poti uita sa cureti lentilele, ceea ce va duce la vedere dificila, inconfort si mai ales la infectii daca ai ghinionul ca o substanta exterioara sa se aseze pe lentila ta. Consecinta va fi dezvoltarea bacteriilor, virusurilor sau ciupercilor.

De exemplu, cheratita este o afectiune a corneei ce poate conduce la alterarea acuitatii vizuale. Ea apare cel mai adesea din cauza portului de lentile de contact si este asociata unei igiene putin riguroase, chiar absente. Este adevarat ca infectiile sunt destul de rare, insa daca o lentila este curatata prost sau conservata in mod neadecvat, riscul va fi mai mare.

Cum trebuie sa procedezi

Inainte de orice manipulare a lentilei, spala-te pe maini cu apa si sapun.

Atunci cand ti le scoti, trebuie sa le cureti inainte de a le pune in cutie. Evident, nu le vei clati cu apa de la robinet! Doar solutiile de intretinere multifunctionale (curatare, decontaminare) sunt eficace. Respecta-le modul de folosire, termenul de valabilitate si insurubeaza-le bine capacul dupa fiecare utilizare!

Ai grija de lentilele de contact!

Dar pentru a le pastra? Nici nu se pune problema sa folosesti aceeasi cutiuta timp de 6 luni! Curat-o cat mai des posibil si schimb-o la 3 luni.

Le porti prea mult timp? Lentilele sunt confortabile si adesea poti intarzia sa le scoti la finalul zilei. De altfel, s-ar putea sa ti se fi intamplat deja sa depasesti termenul de purtare saptamanal sau lunar. Acest lucru nu este recomandabil pentru ochii tai. Formeaza-ti reflexul de alternare cu ochelarii inainte de finalul zilei.

In caz de semne problematice: ochi rosii, lacrimare, dureri, daca lentilele te jeneaza sau ai impresia ca vezi tulbure, scoate-le cat mai repede si consulta un oftalmolog imediat. Ia lentilele cu tine la doctor ca acesta sa poata face analizele microbiologice necesare.

De retinut

Daca ai unghii lungi, manipuleaza cu atentie lentilele deoarece se pot zgaria si deveni inconfortabile. In plus, machiaza-te intotdeauna dupa ce ti-ai pus lentilele si scoate-le inainte de demachiere.

Inotul in piscina sau in mare poate contamina lentilele. Scoate-le inainte sa te scufunzi. Daca nu, scoate-le dupa si decontamineaza-le cu solutie imediat. Daca practici inotul ca sport de performanta, opteaza pentru lentile de unica folosinta.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care