Skip to article

Ai sinuzita? Iata ce alimente trebuie sa eviti!

Ai sinuzita? Iata ce alimente trebuie sa eviti!
In jur de 37 de milioane de oameni trec anual prin cel putin un episod chinuitor al sinuzitei, o afectiune care inflameaza si infecteaza sinusurile.

Daca iti simti capul umflat si supus unei tensiuni intense, ai mare grija ce mananci! In mod surprinzator, alimentele pot avea un impact semnificativ asupra sinuzitei, provocand reactii alergice si stimuland productia de mucus.

Iata ce alimente trebuie sa eviti daca ai sinuzita, precum si variantele culinare pe care este recomandat sa le consumi daca suferi de aceasta afectiune:


Laptele si produsele lactate

Lactatele nu sunt cea mai inspirata alegere atunci cand te chinuie sinuzita, deoarece provoaca o crestere a cantitatii mucusului din caile respiratorii si intarirea acestuia.

In canalele minuscule ale sinusurilor, mucozitatile se intaresc si blocheaza caile prin care aerul circula in mod normal, asigurand bacteriilor un mediu prolific de inmultire.

Ardeiul iute si alimentele picante

Deliciile culinare care provoaca insa aciditate si arsuri stomacale pot agrava si ele un episod al sinuzitei.

Ardeiul iute si alte condimente de acest fel determina, dupa digestie, refluxul gastric, care va cauza la randul lui iritatii si inflamatii la nivelul regiunii nazofaringiene.

Mesele tarzii

Daca ai probleme la nivelul sinusurilor si obisnuiesti sa mai infuleci cate ceva inainte de culcare, refluxul gastric iti va taia, la propriu, respiratia.

Cavitatea nazala este interconectata cu stomacul, iar cand te intinzi, acidul gastric nu se va opri in jurul amigdalelor, ci va urca pana in zona gurii (de unde si gustul acru), ba chiar pana in caile respiratorii. Rezultatul va fi, desigur, inflamatia.

Alcoolul

Alcoolul deshidrateaza organismul, iar in cazul sinuzitei acesta va duce la intarirea mucusului nazal si inflamarea membranelor care inconjoara sinusurile.

Totodata, alcoolul provoaca si el arsuri si aciditate, dusmani de temut in vremuri de sinuzita.

Bauturile care contin cofeina

Cofeina are un puternic efect diuretic si contribuie la deshidratarea membranei nazale. Sucurile acidulate sunt si ele de evitat, intrucat provoaca gaze intestinale si reflux.

Hreanul

Hreanul face parte din categoria alimentelor benefice in combaterea simptomelor sinuzitei. Aroma acestui aliment are proprietatea de a fluidiza mucusul si ce a facilita eliberarea cailor respiratorii.

Ceaiul si alte bauturi fierbinti

Un alt tratament eficient la domiciliu pentru scaderea presiunii in zona capului si eliberarea nasului de mucozitati este sa respiri deasupra aburului unui ceai din plante, care va actiona ca o mini-sauna chiar sub nasul tau.

Evita ceaiurile care contin cofeina sau au ingrediente excitante pentru stomac, precum lamaia.

Apa

Consumul mare de apa este cel mai bun remediu impotriva sinuzitei, pentru ca ajuta la diluarea secretiilor, fluidizeaza mucozitatile si favorizeaza eliberarea cailor respiratorii.

Sucul natural din legume sau citrice este de asemenea util, insa nu adauga zahar sau alti indulcitori care vor coagula mucusul odata ajunsi in organism.

Autor: Adelina Dobrin

Articole recomandate

Modificari majore ale simptomelor COVID-19: boala ar putea fi cronica precum HIV sau Hepatita B Modificari majore ale simptomelor COVID-19: boala ar putea fi cronica precum HIV sau Hepatita B
Carmen Dorabat, managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, sustine ca boala provocata de coronavirus ar putea fi cronica precum HIV sau Hepatita B, potrivit Mediafax. Medicii au sesizat modificari majore ale simptomelor infectiei cu coronavirus, iar multi dintre pacienti prezinta probleme
Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp Persoanele care fac gripa au mai putine sanse de a se infecta cu coronavirus in acelasi timp
Numarul cazurilor imbolnavirilor de gripa sezoniera a scazut la nivel global anul acesta cu 98% fata de aceeasi perioada din 2019. Scaderea s-ar datora izolarii si masurilor de protectie, potrivit specialistilor de la  Institutul de Sănătate publică din Anglia, care au realizat
Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic Ce inseamna sa consumi prea multa sare? Explicatiile nutritionistului Mihaela Bilic
Nutritionistul Mihaela Bilic a explicat pe pagina sa de socializare Facebook ce inseamna un consum mare de sare, dar si despre importanta acestui ingredient pentru sanatate.  De asemenea, nutritionistul a explicat de ce simtim nevoia de dulce si cum putem sa evitam aceasta senzatie. 
Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D Studiu: 80% dintre bolnavii de COVID-19 prezinta deficienta de vitamina D
80% din persoanele cu COVID-19 au prezentat o lipsa de vitamina D in organism, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Cercetarea a fost efectuata pe 216 pacienti, iar 80% dintre acestia au prezentat o deficienta de vitamina D, marea majoritate au
Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19 Ce este "happy hypoxia", noua manifestare COVID-19
Pacientii infectati cu coronavirus pot manifesta o forma mai putin cunoscuta a acestei boli, care arata "parsivitatea" acestui virus, a atentionat medicul ATI Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca din Capitală. Doctorul a explicat ca bolnavii de COVID pot avea o  saturaţie