Skip to article

Alcoolul si sanatatea - o relatie paguboasa

Alcoolul si sanatatea - o relatie paguboasa
Desi s-a demonstrat medical ca o doza redusa de alcool are efect benefic asupra organismului uman, avand rol stimulant si dezinhibitor, consumul de alcool in cantitati marite aduce numai dezavantaje pentru sanatate.

Iata in continuare cateva efecte ale consumului de alcool si limita unde beneficiile se transforma in dezastre:

-determina vasodilatare periferica - in cantitate mica inseamna o usoara incalzire resimtita de consumator. In cantitate mare conduce la hipotermie.

-stimuleaza secretia acida la nivelul stomacului - in cantitate mica ajuta la digestie, daca este consumat inainte de masa. In cantitate mare poate duce la pierderea poftei de mancare, dureri epigastrice sau chiar hemoragii stomacale.

-creste ritmul cardiac - in cantitate mica tine inima alerta, mai ales in cazul hipotensivilor. In cantitate mare determina aparitia aritmiilor, a hipertensiunii arteriale sau chiar a infarctului miocardic.

-are efecte neuropsihice - in cantitate mica dezinhiba persoana care il consuma si o face mai degajata si mai indrazneata. In cantitate mare afecteaza vorbirea, memoria, focalizarea vizuala si controlul emotional.

-Ce se poate face totusi daca ai baut prea mult?
Sunt cazuri in care o persoana se confrunta cu asa numita "stare de mahmureala", dupa un consum exagerat de alcool.

Aceasta este determinata in principal de deshidratarea severa a organismului, fiind cunoscut faptul ca alcoolul este un mare spoliator de apa din organism.

Exista cateva metode prin care se pot diminua efectele negative ale consumului de alcool, cu conditia sa fiti prevazatori. Consumul unui aliment gras inainte de a bea alcool scade efectul neplacut, deoarece impiedica alcoolul sa treaca prin mucoasa bucala direct in sange, fara a mai poposi in ficat, obosindu-l.

Exista alcool folositor organismului?
Unii sustin ca da, asa numitele digestive, bauturi alcoolice preparate din plante si alcool natural fin si fara a folosi zahar in prepararea lor. Ele inlesnesc digestia, cu conditia sa fie consumate in cantitati mici, de maxim 25 ml, inainte d emasa principala.

Articole recomandate

Se poate transmite coronavirusul prin respiratie? Se poate transmite coronavirusul prin respiratie?
Oamenii de stiinta incearca sa descopere daca coronavirusul se poate raspandi prin aerul respirat. Pana acum, s-a stabilit ca aerosolii pot transmite virusul.Rezultatele nu sunt definitive, insa in conditiile actuale nicio precautie nu e prea mult. Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu sunt
Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil? Am fost infectat cu coronavirus si nu am stiut? Este posibil?
Specialistii avertizeaza ca foarte multe persoane ar fi putut sa fi fost infectate cu noul coronavirus si sa nu fi stiu acest lucru, deoarece nu au fost diagnosticate oficial si nici nu au avut simptome severe sau foarte evidente. Simptomele coronavirusului variaza de la o persoana la alta. Mai
Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru