Skip to article

Alergia alimentara

Alergia alimentara
Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta. Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce inseamna alergia alimentara. Multe alimente pot genera reactii de intoleranta sau intoxicatii, care doar imita alergia.

Manifestarile alergiei alimentare se exprima prin: greata, varsaturi, tulburari digestive, dar si umflarea si uscarea buzelor, precum si colorarea rosiatica a zonei din jurul gurii. Uneori, dupa ingestia alimentului alergizant apare si senzatia de congestie nazala si prurit.

Se poate intampla si un fenomen bizar prin care unele alimente sunt "confundate" de catre organism cu alte substante alergizante (e vorba de asa-numita alergie incrucisata); de exemplu, alergicii la polenul gramineelor reactioneaza adesea in mod similar la pepene sau kiwi, in timp ce alergicii la acarieni reactioneaza la crustacee sau creveti. in aceste cazuri reactia organismului se poate manifesta doar prin urticarie, dar si prin criza acuta de astm, edem Quincke sau chiar soc anafilactic, cu potential letal.

Alimentele cele mai alergizante sunt nucile, piersicile, ciresele, capsunele, zmeura, bananele, kiwi, pepenii, morcovii, feniculul, patrunjelul, crustaceele, ouale, laptele, pestele.

La copii, cele mai alergizante alimente sunt tocmai cele de baza in alimentatia lor: lapte, oua, cacao. Cercul rosu in jurul buzelor, urticaria, voma in jet a unui aliment, crizele de astm chiar in timpul mesei, toate acestea sunt semne ale unei posibile alergii alimentare, motiv pentru care trebuie consultat neintarziat un specialist in alergologie.

Alergia alimentara se declanseaza cu atat mai usor cu cat i se deschid portile de catre o boala pre-existenta cum ar fi ulcerul gastric, consumul abuziv de alcooluri tari sau de sucuri acide, obiceiul de a manca alimente deosebit de picante.

Ce alimente produc false alergii?

Cele care contin prea multe histamine: bauturi fermentate, alimente fermentate, mezeluri, carnati, conserve, peste, tomate.

Cele care elibereaza histamina: oua, ciocolata, fragi, ananas, peste, tomate, alcool, ceai, cafea.

Cele care contin mult tiramin: afumaturi (branzeturi, peste, carne, mezeluri etc.), ciocolata, vin alb, tomate, varza, struguri.

Afla mai multe despre alergie pe www.claritine.ro

Articole recomandate

Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care
Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator Eucaliptul: beneficii pentru aparatul respirator
Eucaliptul este o planta medicinala recomandata in cazul bolilor care afecteaza tractul respirator, cum ar fi gripa, astmul sau racelile. Exista mai mult de 700 de specii din acest copac, originar din Australia si Tasmania, care este distribuit in toate partile lumii. Datorita capacitatii sale mari
VIDEO Infectia cu coronavirus 3D VIDEO Infectia cu coronavirus 3D
Medicii americani au reusit sa surprinda in imagini 3D plamanii unui barbat in varsta de 50 de ani, care prezenta infectie cu coronavirus. Videoclipul VR al cavitatii sale toracice arata cum se raspandeste in ambii plamani infectia cu coronavirus (culoarea galbena). Cu doar cateva zile inainte de
Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus Cum iti intaresti si protejezi plamanii de infectia cu coronavirus
Cea mai buna modalitate de a te proteja de coronavirus, pe langa respectarea masurilor recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), este sa ai grija de sanatatea ta generala, astfel incat sistemul tau imunitar sa fie in cele mai bune conditii. COVID-19 afecteaza in principal plamanii si
Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii Simptomele coronavirusului incep lent si se agraveaza rapid, spun medicii
Pe masura ce noul coronavirus se raspandeste, medicii pot vedea mult mai clar cum se manifesta aceasta boala si cum reactioneaza organismul dupa infectarea cu SARS CoV-2. Cercetarile medicilor au aratat ca pacientii infectati cu coronavirus prezinta mai intai simptome usoare, cum ar fi o tuse