Alergia alimentara

Alergia alimentara
  calendar_month        
Foarte cunoscuta de bolnavi pe propria lor piele, alergia alimentara este totusi destul de frecvent minimalizata ca importanta. Realitatea este ca simpla reactie de respingere fata de un aliment nu este egala cu tot ceea ce inseamna alergia alimentara. Multe alimente pot genera reactii de intoleranta sau intoxicatii, care doar imita alergia.

Manifestarile alergiei alimentare se exprima prin: greata, varsaturi, tulburari digestive, dar si umflarea si uscarea buzelor, precum si colorarea rosiatica a zonei din jurul gurii. Uneori, dupa ingestia alimentului alergizant apare si senzatia de congestie nazala si prurit.

Se poate intampla si un fenomen bizar prin care unele alimente sunt "confundate" de catre organism cu alte substante alergizante (e vorba de asa-numita alergie incrucisata); de exemplu, alergicii la polenul gramineelor reactioneaza adesea in mod similar la pepene sau kiwi, in timp ce alergicii la acarieni reactioneaza la crustacee sau creveti. in aceste cazuri reactia organismului se poate manifesta doar prin urticarie, dar si prin criza acuta de astm, edem Quincke sau chiar soc anafilactic, cu potential letal.

Alimentele cele mai alergizante sunt nucile, piersicile, ciresele, capsunele, zmeura, bananele, kiwi, pepenii, morcovii, feniculul, patrunjelul, crustaceele, ouale, laptele, pestele.

La copii, cele mai alergizante alimente sunt tocmai cele de baza in alimentatia lor: lapte, oua, cacao. Cercul rosu in jurul buzelor, urticaria, voma in jet a unui aliment, crizele de astm chiar in timpul mesei, toate acestea sunt semne ale unei posibile alergii alimentare, motiv pentru care trebuie consultat neintarziat un specialist in alergologie.

Alergia alimentara se declanseaza cu atat mai usor cu cat i se deschid portile de catre o boala pre-existenta cum ar fi ulcerul gastric, consumul abuziv de alcooluri tari sau de sucuri acide, obiceiul de a manca alimente deosebit de picante.

Ce alimente produc false alergii?

Cele care contin prea multe histamine: bauturi fermentate, alimente fermentate, mezeluri, carnati, conserve, peste, tomate.

Cele care elibereaza histamina: oua, ciocolata, fragi, ananas, peste, tomate, alcool, ceai, cafea.

Cele care contin mult tiramin: afumaturi (branzeturi, peste, carne, mezeluri etc.), ciocolata, vin alb, tomate, varza, struguri.

Afla mai multe despre alergie pe www.claritine.ro
Recomandari