Skip to article

Alimentatie mai sigura pentru consumatori

Microorganisme periculoase pentru sanatate sunt raspandite in sol, apa, animale, iar multe dintre acestea se gasesc inclusiv pe oameni.

Ele se afla pe mainile si hainele dumneavoastra, dar si pe ustensilele de bucatarie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocand un numar mare de afectiuni.

● Pastrati curatenia

- Spalati-va mainile inainte de a atinge alimentele si chiar in timpul prepararii acestora
- Spalati-va pe maini dupa ce mergeti la toaleta
- Spalati si dezinfectati toate ustensilele si echipamentele pe care le folositi la prepararea alimentelor
- Protejati bucataria si alimentele de insecte, paraziti si alte animale.

● Separati alimentele crude de cele preparate

- Separati carnea cruda si fructele de mare de restul alimentelor.
- Utilizati echipamente si ustensile separate pentru alimentele crude.
- Depozitati alimentele in recipiente diferite, astfel incat sa evitati contactul intre alimentele crude si cele gatite.

Alimentele crude, in special carnea si fructele de mare, pot contine microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte usor asupra altor alimente in timpul depozitarii si prepararii.

● Preparati bine alimentele

- Preparati bine alimentele, in special carnea, ouale si fructele de mare.
- Lasati preparate ca supele si tocanitele sa fiarba, pentru a va asigura ca au ajuns la temperaturi de cel putin 70 grade C. Pentru carne, asigurati-va ca sucul este clar, nu roz. E recomandat sa utilizati un termometru.
- Reincalziti bine preparatele.

Studiile au demonstrat faptul ca prepararea corecta a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. In plus, aducerea hranei la o temperatura de cel putin 70 grade C garanteaza siguranta acesteia pentru consum.

● Pastrati hrana la temperaturi sigure

- Nu lasati alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de doua ore.
- Puneti in frigider imediat toate alimentele preparate si cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade C).
- Pastrati alimentele calde (peste temperatura de 60 grade C) inainte de servire.
- Nu depozitati in frigider alimentele pentru o perioada prea mare de timp.
- Nu dezghetati alimentele inghetate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scazute incetineste sau chiar stopeaza multiplicarea microorganismelor.

● Utilizati apa sigura si alimente proaspete

- Utilizati apa sigura, sau tratati-o pentru a deveni sigura.
- Selectati alimente proaspete si sanatoase.
- Alegeti alimente procesate pentru siguranta (ex: laptele pasteurizat)
- Spalati fructele si legumele, mai ales daca le consumati crude.
- Nu consumati alimente dupa data acestora de expirare.

Atentia acordata la selectarea alimentelor si masuri simple ca spalarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii

Articole recomandate

STUDIU: Singuratatea, mai periculoasa pentru sanatate decat 15 tigari pe zi STUDIU: Singuratatea, mai periculoasa pentru sanatate decat 15 tigari pe zi
Singuratatea poate fi mai periculoasa chiar si decat consumul de tigari. Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Brigham Young University, efectele singuratatii sunt aproape fatale pentru o persoana. Astfel, daca obezitatea creste riscul de moarte prematura cu pana la 30%, singurtatea
Poti intretine relatii sexuale cand ai candida? Iata adevarul Poti intretine relatii sexuale cand ai candida? Iata adevarul
Candidoza vaginala reprezinta o infectie fungica care apare ca urmare a unei cresteri semnificative a ciupercilor in vagin. In mod normal, in vagin se regaseste o asociere echilibrata de bacterii si ciuperci. In momentul in care se produce insa un dezechilibru in organism, acestea se pot inmulti si
Cum corectezi pielea lasata de pe brate Cum corectezi pielea lasata de pe brate
Pe langa o alimentatie sanatoasa, flaciditatea poate fi combatuta cu ajutorul activitatii fizice. Muschii tonifiati schimba total aspectul corpului si te intineresec.   Lasarea pielii, in special in zona bratelor, se datoreaza lipsei de exercitii fizice, cresterii in greutate, sarcinii,
Durerea de stomac: Cand ar trebui sa te trimita direct la medic! Durerea de stomac: Cand ar trebui sa te trimita direct la medic!
Balonarea, arsurile, refluxul sau flatulenta pot fi manifestari comune si fara consecinte, produse de multe ori de o schimbare a obiceiurilor alimentare sau din cauza unor medicamente. In unele situatii insa, aceste simptome pot ascunde o boala grava si ar trebui sa te prezinti cat mai repede la
Cum scapi de pietrele la rinichi in mod natural Cum scapi de pietrele la rinichi in mod natural
Pietrele la rinichi, afectiune cunoscuta medical sub denumirea de litiaza renala, se formeaza in urma acumularii de saruri si minerale la nivelul rinichilor. Marimea lor variaza de la dimensiunea unui cristal de zahar pana la cea a unei mingi de ping-pong. Statisticienii au stabilit faptul ca
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda