Skip to article

Alimentatie mai sigura pentru consumatori

Microorganisme periculoase pentru sanatate sunt raspandite in sol, apa, animale, iar multe dintre acestea se gasesc inclusiv pe oameni.

Ele se afla pe mainile si hainele dumneavoastra, dar si pe ustensilele de bucatarie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocand un numar mare de afectiuni.

● Pastrati curatenia

- Spalati-va mainile inainte de a atinge alimentele si chiar in timpul prepararii acestora
- Spalati-va pe maini dupa ce mergeti la toaleta
- Spalati si dezinfectati toate ustensilele si echipamentele pe care le folositi la prepararea alimentelor
- Protejati bucataria si alimentele de insecte, paraziti si alte animale.

● Separati alimentele crude de cele preparate

- Separati carnea cruda si fructele de mare de restul alimentelor.
- Utilizati echipamente si ustensile separate pentru alimentele crude.
- Depozitati alimentele in recipiente diferite, astfel incat sa evitati contactul intre alimentele crude si cele gatite.

Alimentele crude, in special carnea si fructele de mare, pot contine microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte usor asupra altor alimente in timpul depozitarii si prepararii.

● Preparati bine alimentele

- Preparati bine alimentele, in special carnea, ouale si fructele de mare.
- Lasati preparate ca supele si tocanitele sa fiarba, pentru a va asigura ca au ajuns la temperaturi de cel putin 70 grade C. Pentru carne, asigurati-va ca sucul este clar, nu roz. E recomandat sa utilizati un termometru.
- Reincalziti bine preparatele.

Studiile au demonstrat faptul ca prepararea corecta a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. In plus, aducerea hranei la o temperatura de cel putin 70 grade C garanteaza siguranta acesteia pentru consum.

● Pastrati hrana la temperaturi sigure

- Nu lasati alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de doua ore.
- Puneti in frigider imediat toate alimentele preparate si cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade C).
- Pastrati alimentele calde (peste temperatura de 60 grade C) inainte de servire.
- Nu depozitati in frigider alimentele pentru o perioada prea mare de timp.
- Nu dezghetati alimentele inghetate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scazute incetineste sau chiar stopeaza multiplicarea microorganismelor.

● Utilizati apa sigura si alimente proaspete

- Utilizati apa sigura, sau tratati-o pentru a deveni sigura.
- Selectati alimente proaspete si sanatoase.
- Alegeti alimente procesate pentru siguranta (ex: laptele pasteurizat)
- Spalati fructele si legumele, mai ales daca le consumati crude.
- Nu consumati alimente dupa data acestora de expirare.

Atentia acordata la selectarea alimentelor si masuri simple ca spalarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii

Articole recomandate

Infectiile vaginale care omoara mii de femei in lume. Afla ce bacterii pot duce la cancer Infectiile vaginale care omoara mii de femei in lume. Afla ce bacterii pot duce la cancer
Legatura intre o infectie vaginala si cancer este mult stransa decat ai crede. Cancerul nu apare doar pe fondul unei vieti dezechilibrate, stres sau cauze gentice.  Specialistii avertizeaza ca este posibila declansarea cancerului si in urma unei banale infectii vaginale. Expertii spun ca
4 produse apicole mai putin cunoscute, cu beneficii fantastice pentru sanatate 4 produse apicole mai putin cunoscute, cu beneficii fantastice pentru sanatate
Mierea este doar cel mai popular produs apicol, insa beneficii importante pentru sanatate au si laptisorul de matca, propolisul sau pastura. Mai mult, proprietatile lor sunt potentate de combinatii cu alte ingrediente naturale. Iata ce propuneri are Vegis.ro, cel mai mare magazin online de produse
Tensiometrul: un prieten de nadejde! Tensiometrul: un prieten de nadejde!
M-am întrebat de multe ori ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi uitat să îmi pun în bagaj tensiometrul? Probabil că nu m-aș fi simțit la fel de în siguranta, așa cum mă simt cand știu că el este alături de mine. Mă
Tipul de peste care distruge sanatatea. Mii de romani il consuma Tipul de peste care distruge sanatatea. Mii de romani il consuma
Unul dintre tipurile de peste pe care mii de romani il consuma frecvent este foarte nociv pentru sabatate.  Este vorba despre pestele pangasiusu, care provine din crescatorii si nu are nicio valoare nutritiva pentru organism. Acesta provine in general din ape murdare si este hranit cu saci de
Scapa de celulita de pe burta. Iata cum o elimini usor si sanatos Scapa de celulita de pe burta. Iata cum o elimini usor si sanatos
Daca vrei sa scapi de celulita de pe burta trebuie sa stii ca exista cateva trucuri care te pot ajuta sa o elimini sau cel putin sa ii atenuezi prezenta ei piele. Celulita de pe burta este una dintre cele mai dificile de eliminat, in special cea care se acumuleaza in zona stomacului si deasupra
Acest site foloseste Cookie-uri.
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate. Va puteti administra preferintele in Setari cookie.
Ele.ro iti recomanda