Skip to article

Alimentatie mai sigura pentru consumatori

Microorganisme periculoase pentru sanatate sunt raspandite in sol, apa, animale, iar multe dintre acestea se gasesc inclusiv pe oameni.

Ele se afla pe mainile si hainele dumneavoastra, dar si pe ustensilele de bucatarie. La cel mai mic contact al acestora cu alimentele, pot fi transferate asupra hranei, provocand un numar mare de afectiuni.

● Pastrati curatenia

- Spalati-va mainile inainte de a atinge alimentele si chiar in timpul prepararii acestora
- Spalati-va pe maini dupa ce mergeti la toaleta
- Spalati si dezinfectati toate ustensilele si echipamentele pe care le folositi la prepararea alimentelor
- Protejati bucataria si alimentele de insecte, paraziti si alte animale.

● Separati alimentele crude de cele preparate

- Separati carnea cruda si fructele de mare de restul alimentelor.
- Utilizati echipamente si ustensile separate pentru alimentele crude.
- Depozitati alimentele in recipiente diferite, astfel incat sa evitati contactul intre alimentele crude si cele gatite.

Alimentele crude, in special carnea si fructele de mare, pot contine microorganisme periculoase ce se pot transfera foarte usor asupra altor alimente in timpul depozitarii si prepararii.

● Preparati bine alimentele

- Preparati bine alimentele, in special carnea, ouale si fructele de mare.
- Lasati preparate ca supele si tocanitele sa fiarba, pentru a va asigura ca au ajuns la temperaturi de cel putin 70 grade C. Pentru carne, asigurati-va ca sucul este clar, nu roz. E recomandat sa utilizati un termometru.
- Reincalziti bine preparatele.

Studiile au demonstrat faptul ca prepararea corecta a alimentelor ucide aproape toate microorganismele periculoase. In plus, aducerea hranei la o temperatura de cel putin 70 grade C garanteaza siguranta acesteia pentru consum.

● Pastrati hrana la temperaturi sigure

- Nu lasati alimentele preparate la temperatura camerei mai mult de doua ore.
- Puneti in frigider imediat toate alimentele preparate si cele perisabile (de preferat sub temperatura de 5 grade C).
- Pastrati alimentele calde (peste temperatura de 60 grade C) inainte de servire.
- Nu depozitati in frigider alimentele pentru o perioada prea mare de timp.
- Nu dezghetati alimentele inghetate la temperatura camerei.

Depozitarea alimentelor la temperaturi scazute incetineste sau chiar stopeaza multiplicarea microorganismelor.

● Utilizati apa sigura si alimente proaspete

- Utilizati apa sigura, sau tratati-o pentru a deveni sigura.
- Selectati alimente proaspete si sanatoase.
- Alegeti alimente procesate pentru siguranta (ex: laptele pasteurizat)
- Spalati fructele si legumele, mai ales daca le consumati crude.
- Nu consumati alimente dupa data acestora de expirare.

Atentia acordata la selectarea alimentelor si masuri simple ca spalarea acestora pot reduce semnificativ riscul de contaminare cu microorganisme periculoase.

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!