Skip to article

Alopecia la femei

Parul traieste, moare si cade in mod natural, insa uneori acest ciclu este perturbat si parul cade excesiv de mult. Aceste caderi anormale constituie un motiv de ingrijorare pentru numeroase femei, chiar daca 70% din ele sunt fenomene reversibile in mod spontan. In caz ca observi par in exces pe chiuveta, in perie sau pe haine, nu mai astepta si taie problema de la radacina!

Ciclul de viata al parului contine 3 etape: cresterea (cativa ani), regresia si caderea (cateva luni). Un par sanatos contine 10-15% par in faza de cadere. Ciclul se deregleaza uneori, provocand o pierdere prea rapida. Se poate ajunge pana la epuizarea capitalului capilar, care este constituit din 30 de cicluri piloase intr-o viata.

Daca observi ca iti cad mai mult de 50-100 de fire pe zi, este timpul sa te ingrijorezi. Insa mai mult decat numarul firelor, aspectul parului este cel care conteaza: scaderea densitatii pe frunte sau in crestetul capului, vizibilitatea pielii capului sau dificultatea cu care il aranjezi.

Ce fel de cadere?

Caderea excesiva a parului poate fi naturala (in unele anotimpuri: primavara, toamna) sau patologica (interventie chirurgicala, anestezie, febra mare, soc afectiv, stoparea unui tratament contraceptiv, diverse medicamente, carente, anemie, dezechilibru endocrin, stres).

Aceasta cadere este de fapt o evacuare rapida a parului deja mort. Odata ce cauza este tratata, parul isi revine in cateva luni dupa oprirea evenimentului declansator. Daca perioada se prelungeste sau daca parul se reface doar partial, trebuie sa cauti alte cauze.

Alopecia la femei

Alopecia androgenetica este cea mai intalnita cauza a caderilor de par, fiind o caracteristica a ambelor sexe. Alopecia androgenetica se explica prin sensibilitatea excesiva a foliculului pilos la androgeni, hormonii masculini care accelereaza ciclul de viata al parului. Daca aceasta accelerare nu este compensata de o crestere suficienta, parul se rarefiaza.

Evenimentele psihologice puternice pot duce la pierderea unei bucati intregi de par. Acestea se refac de la sine in 30% din cazuri.

Tratamentele

In functie de cauza constatata de medic, se va alege intre une tratament local (minoxidil), general (hormonal sau anti-androgen), puvaterapie sau micro-grefe.

Nu-l lasa sa cada!

Sanatatea parului tau depinde de starea ta psihica. Supravegheaza-ti atent igiena de viata: alimentatie plina de vitamine, limiteaza stresul, oboseala, tutunul sau cosmeticele agresive (sampon, permanent, vopsire). Daca ai antecedente familiale sau daca iti cade parul de cateva luni, mergi la dermatolog!

Articole recomandate

5 afectiuni anuntate de foamea excesiva 5 afectiuni anuntate de foamea excesiva
Un apetit crescut poate fi un raspuns fiziologic normal in anumite situatii: la copiii sau adolescentii aflati in perioada de crestere, la personele care depun efort fizic sau in timpul schimbarilor hormonale cauzate de ciclul menstrual. Insa in unele cazuri, senzatia constanta de foame poate fi
8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor 8 lucruri pe care nu le stii despre sanatatea femeilor
Luna femeii vine cu o serie de surprize pentru utilizatoarele Docbook. Astfel, până la sfârşitul lui martie, toate pacientele vor beneficia de reduceri de până la 50% la consultații ginecologice, dermatologice, și la mamografii în clinicile partenere :
Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune Suferi de gastrita? Iata cel mai bun remediu natural care vindeca aceasta afectiune
Gastrita este una dintre cele mai frecvente afectiuni din ultimii ani. Pe langa tratamentele medicamentoase, gastrita poate fi tratata si cu ajutorul remediilor naturale. Printre cele mai cunoscute si eficiente tratatemente naturiste se numara lichiorul de caise. Acesta se prepara foarte usor, iar
Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania Cei mai mari 6 factori de stres pentru femeile din Romania
Stresul poate fi foarte nociv pentru orice persoana, femeie sau barbat. Efectele adverse pe care acesta le provoaca pe termen lung sunt atat de natura psihica, prin cazuri de depresie, dar si de natura medicala, prin probleme cardiace sau de circulatie a sangelui. Iar stresul nu i-a ocolit pe
Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila Analize medicale obligatorii, pentru o femeie responsabila
Sanatatea este cel mai de pret lucru. Iar pentru a te asigura ca organismul tau functioneaza normal, este recomandat sa faci cu regularitate o serie de teste si analize medicale. Orice afectiune se trateaza cu mult mai multa usurinta daca este depistata in stare incipienta "> in stare incipienta .