Un tratament care vindeca boala Alzheimer?
Ochii tuturor specialistilor in Alzheimer sunt indreptati de ceva vreme in directia noului medicament Rember. Modul sau de actiune este total diferit fata de cel al altor clase de tratament. Avantajul sau: tinteste direct proteinele Tau (care se grupeaza in creier si distrug neuronii prin asfixiere). Deocamdata, molecula e in curs de testare, a fost administrata la 321 pacienti in stadiu precoce si mediu de evolutie Alzheimer. Dupa 19 luni de tratament, s-a constatat scaderea cu pana la 81% a degradarii functiilor neurologice.
Curand un vaccin contra Alzhemier?
La Paris, o echipa de cercetatori a pus la punct un vaccin care determina stimularea celulelor imunitare pentru a secreta anticorpi contra proteinelor Tau. Deocamdata, vaccinul este in faza de testare. Atentie: nu este vorba de un vaccin preventiv, ci de un tratament!
Anticolinesterazice: contra formelor usoare
Anticolinesterazicele se numara printre tratamentele Alzheimer deja disponibile pe piata. Ele nu vindeca, dar permit incetinirea avansarii bolii si diminuarea tulburarilor de comportament. Exista 3 molecule disponibile in prezent pe piata de medicamente: Aricept (donepezil), Reminyl (galantamina) si Exelon (rivastigmina). Efecte adverse posibile: greturi, diaree.

Antiglutamati contra formelor moderate si severe
Aceste molecule diminueaza degradarea memoriei si duc uneori si la ameliorarea tulburarilor de comportament si cognitie, reusind sa incetineasca moartea neuronilor. Pentru moment, nu exista decat o singura molecula, Ebixa (clorhidrat de memantina). Efecte secundare (rare): halucinatii, ameteli.
Contra efectelor secundare ale bolii Alzheimer
Exista medicamente care trateaza mai ales agitatia si agresivitatea aparute in boala Alzheimer, care se numesc medicamente adjuvante. Medicul poate prescrie anxiolitice precum Tranxenel (clorazepat), Xanax (alprazolam) sau Laroxyl (amitriptilina) care actioneaza asupra componentei anxioase a bolii. Neurolepticele de tipul Risperdal (riperidona) diminueaza halucinatiile. Antidepresivele Athymil (citalopram), Deroxanat (paroxetina) actioneaza in caz de anxietate puternica si esec al anxioliticelor. Aceste medicamente au efecte secundare: pierderea memoriei, uscaciunea gurii, agitatie.
Activitatea intelectuala este eficace contra bolii Alzheimer?
Numeroase studii au aratat ca un nivel slab de educatie scolara este asociat cu aparitia bolii Alzheimer. Tot ele au si demonstrat ca cel mai bun mod de a contra boala este stimularea creierului prin exercitii simple: integrame, sudoku, jocuri pe consola.
Fa-ti testul aici pentru a afla riscul tau de Alzheimer!
Ai intrebari despre acest subiect? Ai nevoie de sfaturi? Discuta pe Forum !