Skip to article

Am un nodul la san: e chist, fibrom sau alta tumora?

Am un nodul la san: e chist, fibrom sau alta tumora?
Nodul, chist, fibrom, mastoza, cancer: sanii se pot imbolnavi. Cand sa te alarmezi, cand sa consulti medicul si care sunt examenele necesare?

Care sunt diferitele tipuri de noduli ce pot aparea la san?

Se pot diferentia: mastoza, fibromul (adenofibromul), chistul, lipomul si cancerul la san.

Mastoza

Sanii sunt glande mamare, a caror functie e sa alapteze bebelusul. Sub influenta hormonilor (variatia ciclului menstrual, sarcina, pilula contraceptiva sau tratament hormonal pentru menopauza) se pot forma diferite tipuri de noduli in glandele mamare. Ele se situeaza cel mai adesea pe o parte a sanului, acolo unde glanda este foarte activa, si sunt uneori dureroase. Mastoza corespunde deci unei hiperactivitati a glandei mamare. Ea dispare de indata ce solicitarile hormonale inceteaza.

Mastozele sunt foarte frecvente si constituie motive de ingrijorare pentru multe femei, care merg adesea la medic din acest motiv. Trebuie sa stii ca mastoza nu se vede la radiografie si ecografie.

Fibromul (adenofibromul)

Fibroamele sunt tumori benigne foarte frecvente, ce afecteaza cel mai adesea fetele cu varsta cuprinsa intre 15 si 20 ani. Insa fibromul poate aparea si la 35-40 ani. Acesti noduli au forme rotunde extrem de regulate, de 1-2 cm in diametru, ca un fel de bomboane in san, si sunt total nedurerosi. Mamografia sau ecografia permit diagnosticarea rapida a fibromului.

Cum nu degenereaza niciodata, fibromul nu se trateaza. Insa cand fibromul apare dupa varsta de 35 ani, el se extirpa ca masura de precautie, deoarece exista cancere care se aseamana cu fibromul. In majoritatea cazurilor, interventia confirma ca era vorba doar de un fibrom.

Chistul

Chistul este un nodul plin cu lichid (spre deosebire de fibrom, care este plin cu fibre) de 1-1.5 cm sau mai mult. Acest nodul se dezvolta adesea foarte rapid si doare din cauza presiunii lichidului. Chisturile nu sunt cancere si nu degenereaza niciodata in cancer.

Diagnosticarea chistului se confirma prin mamografie, dar mai ales la ecografie. Atunci cand chisturile sunt dureroase sau foarte mari, pot fi golite prin punctie.Trebuie sa stii ca sanii produc adesea chisturi, e aproape ceva fiziologic, si ca este in general inutil sa practici punctia.

Lipomul si ganglionul

Lipomul este un nodul de grasime benign si destul de rar. El se detecteaza prin mamografie si ecografie si nu se intervine de obicei asupra lui. In ceea ce priveste ganglionul intra-mamar care se plimba prin san, acesta este in general benign si nu se face punctie.

Cancerul la san

Doar cancerul la san este o tumora maligna. Din nefericire, acesta nu are simptome, insa uneori se constata prezenta unui nodul. De aceea, chiar daca nodulii sunt cel mai adesea benigni, e bine sa mergi la medic pentru a fi sigura ca nu e vorba de cancer.

In concluzie, cand depistezi un nodul la san, ai 90% sanse sa fie benign - mai ales inainte de 50 ani - dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa te prezinti la medic.Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există