Skip to article

Ameteala si lesinul

Ameteala si lesinul
Atat ameteala cat si lesinul reprezinta semne ale organismului care indica existenta unor dezechilibre. Daca sunt descoperite la timp si daca sunt luate masurile necesare recomandate de medic se inlatura evolutia multor afectiuni si se restabileste starea de sanatate.

Aceste semne pot apare in orice perioada a anului, dar ele sunt mai frecvente primavara, cand organismul este mai slabit dupa perioada rece a anului si mai lipsit de cantitatea necesara de vitamine si minerale si vara in zilele calduroase, cu temperaturi ridicate.

Ameteala este o senzatie neplacuta care se caracterizeaza prin pierderea echilibrului, prin senzatie de rotire a obiectelor din jur, clatinare si uneori cadere si chiar lesin.

Desigur anterior ametelii pot apare si alte semne cum ar fi greata, varsaturi sau intetosarea vederii.

In caz de lesin se poate activa un punct aflat pe linia de mijloc intre nas si buza superioara (la doua treimi in sus). Se apasa acest punct cu varful degetului mare executand o presiune directionata usor in sus.

Se mai poate pune sub nasul persoanei lesinate o batista cu cateva picaturi dintr-un ulei esential (menta, rosmarin, etc)
Important este faptul ca nu se administreaza nimic pe cale orala atat timp cat persoana este inconstienta.

Dupa ce persoana s-a trezit poate sa bea putin ceai de ghimbir sau urzica pentru restabilirea circulatiei.


Ameteala poate apare si la persoane sanatoase, la aplecarea si apoi ridicarea brusca a capului, dupa invartire, in cazul purtarii unor ochelari nepotriviti, in timpul sarcinii sau in timpul unei calatorii cu masina, cu avionul sau cu vaporul.

Lesinul si ameteala pot aparea si in cazul unor boli cum ar fi: anemia, cresterea sau scaderea tensiunii, infectii ale urechii, infectii ale creierului cum ar fi encefalitele, boli digestive, diabet, sarcina extrauterina, intoxicatii cu alcool sau tutun, intoxicatii cu medicamente, intoxicatii cu bioxid sau monoxid de carbon, insecticide etc.

Inlaturarea starilor de ameteala sau lesin inseamna de fapt inlaturarea cauzelor care le-a produs prin tratamentul afectiuniloer corespunzatoare.

De cele mai multe ori ameteala si lesinul se datoreaza unei stari de anemie. Cititi despe cauzele si modul de combatere a anemiei .

Articole recomandate

Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai