Skip to article

Antibiotice si alcool: adevar si mit!

Antibiotice si alcool: adevar si mit!
Antibioticele reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei moderne. Desi exista multe povesti despre rezultatele neplacute ale amestecarii alcoolului cu antibioticele, multe dintre acestea nu sunt decat mituri. Cu toate ca doctorii te pot sfatui sa nu amesteci antibioticele cu alcoolul, doar cateva medicamente iti pot provoca necazuri.

Cum interactioneaza alcoolul si medicamentele?

Pentru a lupta contra bolilor, medicamentele trebuie sa calatoreasca prin sistemul venos pana la locul unde trebuie sa actioneze, adica pana la un organ sau un tesut. Dupa ce si-a facut treaba, medicamentul este metabolizat de enzime si eliminat din organism.

In mod similar, alcoolul calatoreste si el prin circuitul sangvin, si actioneaza asupra creierului, producand betia, dupa care este metabolizat si eliminat prin ficat.

Interactiile tipice intre alcool si medicamente includ:

Competitia intre alcool si medicament pentru aceleasi enzime de metabolizare, medicamentul ramanand astfel nemetabolizat. Efectul este acela ca medicamentul actioneaza mai multa vreme in organism, fapt care poate dauna pacientului.

Afectarea metabolizarii medicamentelor timp de cateva saptamani daca exista ingestie de alcool pe termen indelungat. De aceea alcoolicii sau fostii alcoolici au nevoie de doze mai mari de medicamente.

Transformarea medicamentelor in toxine periculoase pentru organism datorita actiunii alcoolului, ce afecteaza mai ales ficatul.

Potentarea efectelor medicamentelor sedative si narcotice.

Alterarea potentialului de metabolizare a alcoolului, fapt care face ca acesta sa ramana mai multa vreme in organism, prelungind deci betia.

Cum se manifesta interactia dintre medicament si alcool?

greturi
varsaturi
convulsii
crampe abdominale
dureri de cap
puls rapid

Antibioticele si alcoolul

Este absolut interzisa combinatia cu alcoolul a acestor antibiotice:

Metronidazol
Tinidazol
Furazolidon
Grizeofulvina
Atabrina (Quinacrina)

Interactiile alcoolului cu alte medicamente

Anestezice: cresterea dozei de anestezic necesar pentru pierderea cunostintei, daune asupra ficatului.

Anticoagulante (Warfarina): hemoragii cu potential mortal.

Antidepresive: alcoolul creste sau scade efectul sedativ al antidepresivelor, pusee de tensiune.

Medicamente antidiabetice: greturi si dureri de cap, risc de criza glicemica (hipo- sau hiper-glicemie).

Antihistaminice: somnolenta, ameteli.

Medicamente cardiovasculare: ameteli, lesin, scaderea biodisponibilitatii Propranololului, interactiune cu: nitroglicerina, rezerpina, metildopa, hidralazina, guanetidina.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un