Skip to article

Antibiotice si alcool: adevar si mit!

Antibiotice si alcool: adevar si mit!
Antibioticele reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei moderne. Desi exista multe povesti despre rezultatele neplacute ale amestecarii alcoolului cu antibioticele, multe dintre acestea nu sunt decat mituri. Cu toate ca doctorii te pot sfatui sa nu amesteci antibioticele cu alcoolul, doar cateva medicamente iti pot provoca necazuri.

Cum interactioneaza alcoolul si medicamentele?

Pentru a lupta contra bolilor, medicamentele trebuie sa calatoreasca prin sistemul venos pana la locul unde trebuie sa actioneze, adica pana la un organ sau un tesut. Dupa ce si-a facut treaba, medicamentul este metabolizat de enzime si eliminat din organism.

In mod similar, alcoolul calatoreste si el prin circuitul sangvin, si actioneaza asupra creierului, producand betia, dupa care este metabolizat si eliminat prin ficat.

Interactiile tipice intre alcool si medicamente includ:

Competitia intre alcool si medicament pentru aceleasi enzime de metabolizare, medicamentul ramanand astfel nemetabolizat. Efectul este acela ca medicamentul actioneaza mai multa vreme in organism, fapt care poate dauna pacientului.

Afectarea metabolizarii medicamentelor timp de cateva saptamani daca exista ingestie de alcool pe termen indelungat. De aceea alcoolicii sau fostii alcoolici au nevoie de doze mai mari de medicamente.

Transformarea medicamentelor in toxine periculoase pentru organism datorita actiunii alcoolului, ce afecteaza mai ales ficatul.

Potentarea efectelor medicamentelor sedative si narcotice.

Alterarea potentialului de metabolizare a alcoolului, fapt care face ca acesta sa ramana mai multa vreme in organism, prelungind deci betia.

Cum se manifesta interactia dintre medicament si alcool?

greturi
varsaturi
convulsii
crampe abdominale
dureri de cap
puls rapid

Antibioticele si alcoolul

Este absolut interzisa combinatia cu alcoolul a acestor antibiotice:

Metronidazol
Tinidazol
Furazolidon
Grizeofulvina
Atabrina (Quinacrina)

Interactiile alcoolului cu alte medicamente

Anestezice: cresterea dozei de anestezic necesar pentru pierderea cunostintei, daune asupra ficatului.

Anticoagulante (Warfarina): hemoragii cu potential mortal.

Antidepresive: alcoolul creste sau scade efectul sedativ al antidepresivelor, pusee de tensiune.

Medicamente antidiabetice: greturi si dureri de cap, risc de criza glicemica (hipo- sau hiper-glicemie).

Antihistaminice: somnolenta, ameteli.

Medicamente cardiovasculare: ameteli, lesin, scaderea biodisponibilitatii Propranololului, interactiune cu: nitroglicerina, rezerpina, metildopa, hidralazina, guanetidina.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există