Antibioticele reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei moderne. Desi exista multe povesti despre rezultatele neplacute ale amestecarii alcoolului cu antibioticele, multe dintre acestea nu sunt decat mituri. Cu toate ca doctorii te pot sfatui sa nu amesteci antibioticele cu alcoolul, doar cateva medicamente iti pot provoca necazuri.
Cum interactioneaza alcoolul si medicamentele?
Pentru a lupta contra bolilor, medicamentele trebuie sa calatoreasca prin sistemul venos pana la locul unde trebuie sa actioneze, adica pana la un organ sau un tesut. Dupa ce si-a facut treaba, medicamentul este metabolizat de enzime si eliminat din organism.
In mod similar, alcoolul calatoreste si el prin circuitul sangvin, si actioneaza asupra creierului, producand betia, dupa care este metabolizat si eliminat prin ficat.
Interactiile tipice intre alcool si medicamente includ:
Competitia intre alcool si medicament pentru aceleasi enzime de metabolizare, medicamentul ramanand astfel nemetabolizat. Efectul este acela ca medicamentul actioneaza mai multa vreme in organism, fapt care poate dauna pacientului.
Afectarea metabolizarii medicamentelor timp de cateva saptamani daca exista ingestie de alcool pe termen indelungat. De aceea alcoolicii sau fostii alcoolici au nevoie de doze mai mari de medicamente.
Transformarea medicamentelor in toxine periculoase pentru organism datorita actiunii alcoolului, ce afecteaza mai ales ficatul.
Potentarea efectelor medicamentelor sedative si narcotice.
Alterarea potentialului de metabolizare a alcoolului, fapt care face ca acesta sa ramana mai multa vreme in organism, prelungind deci betia.
Cum se manifesta interactia dintre medicament si alcool?
greturi
varsaturi
convulsii
crampe abdominale
dureri de cap
puls rapid
Antibioticele si alcoolul
Este absolut interzisa combinatia cu alcoolul a acestor antibiotice:
Metronidazol
Tinidazol
Furazolidon
Grizeofulvina
Atabrina (Quinacrina)
Interactiile alcoolului cu alte medicamente
Anestezice: cresterea dozei de anestezic necesar pentru pierderea cunostintei, daune asupra ficatului.
Anticoagulante (Warfarina): hemoragii cu potential mortal.
Antidepresive: alcoolul creste sau scade efectul sedativ al antidepresivelor, pusee de tensiune.
Medicamente antidiabetice: greturi si dureri de cap, risc de criza glicemica (hipo- sau hiper-glicemie).
Antihistaminice: somnolenta, ameteli.
Medicamente cardiovasculare: ameteli, lesin, scaderea biodisponibilitatii Propranololului, interactiune cu: nitroglicerina, rezerpina, metildopa, hidralazina, guanetidina.