Skip to article

Antibioticele: le folosesti dupa ureche?

Antibioticele: le folosesti dupa ureche?
Antibioticele sunt medicamente foarte puternice care sunt folosite pentru a trata infectiile si unele afectiuni contagioase periculoase. Folosite necorespunzator, antiobioticele pot insa face mai mult rau decat bine.

Pentru a evita complicatiile este indicat sa cunosti cat mai multe detalii despre antibiotice, modul lor de administrare si efectele secundare.

Antibioticele trateaza toate infectiile?

Antibioticele sunt eficiente numai in tratarea infectiilor cauzate de bacterii, ciuperci si anumiti paraziti. Nu sunt eficiente impotriva infectiilor cauzate de virusuri. Virusurile cauzeaza gripe, raceli, tuse si gat inflamat.

Ce este rezistenta la antibiotice?

Rezistenta la antibiotice sau rezistenta la bacterii semnifica acelasi lucru. De obicei, antibioticele distrug bacteriile si previn dezvoltarea acestora. In timp insa, anumite bacterii au devenit rezistente la anumite tipuri de antibiotice. Acest lucru inseamna ca antibioticele nu mai au niciun efect asupra bacteriilor.

Bacteriile devin rezistente la antibiotice atunci cand acestea sunt folosite mult prea des si in doze incorecte. In cazurile in care bacteriile sunt rezistente la antibiotice este nevoie de alte medicamente pentru a le elimina din organism, care de cele mai multe ori sunt administrate intravenos.

Cum sa te protejezi de efectele secundare ale antibioticelor

In primul rand nu te astepta ca antibioticele sa vindece orice afectiune. Nu lua antibiotice pentru afectiunile virale, precum gripe sau raceala. In aceste cazuri cel mai bine este sa lasi aceste afectiuni sa se vindece de la sine.

Daca simtpomele neplacute dureaza mai mult de doua saptamani este indicat sa mergi la medic, care iti va prescrie alte medicamente, dar si consumul de lichide si odihna corespunzatoare.

Cand ai nevoie de antibiotice

Febra. Daca suferi de febra, frisoane si tremuraturi este foarte posibil sa suferi de o infectie bacteriana, insa acestea sunt si simptome comune ale racelilor. Daca cauza acestor simptome este raceala, medicul iti va prescrie alte medicamente decat antibiotice si iti va recomanda vaccinul antigripal.

Infectii ale sinusurilor. Infectiile virale care dureaza mai mult de doua saptamani pot duce la probleme mai grave, precum infectiil sinusurilor, situatie in care bacteriile sunt raspunzatoare pentru aceasta problema. In acest caz medicul iti va prescrie un antibiotice.

Culoarea mucusului. Secretiile nazale sunt de obicei clare si subtiri in timpul unei infectii virale, iar mucusul de culoare verde sau galbena este un semn al infectiilor bacteriene. In acest caz, medicul iti va prescrie un antibiotic care sa elimine bacteriile.

Gat inflamat. Chiar daca este rosu si te doare, medicul iti va prescrie antibiotice doar in cazul in care va depista puncte albe, care sunt semne ale infectiilor bacteriene. Cele mai multe raceli debuteaza cu gat inflamat, care poate degenera in alte infectii, care au nevoie de tratament cu antibiotice.

Ce trebuie sa mai stii

Atunci cand medicul iti prescrie un tratament cu antibiotice este indicat sa urmezi corespunzator doza si orele de administrare. De asemenea, nu trebuie sa renunti la tratament mai repede, chiar daca te simti mai bine. In acest fel vei reduce riscul ca anumite bacterii sa ramana in organism sau sa devina rezistente la antibiotice.

Nu lua niciodata antibiotice fara prescriptia medicului si nu le folosi pe cele vechi, care ti-au ramas din alta perioada in care ai fost bolnava.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat o noua serie de recomandari in ceea ce priveste purtarea mastii de protectie. Expertii recomanda acum purtarea mastii si in interiorul locuintelor, atunci cand avem musafiri si nu se poate respecta distanta fizica sau daca incaperile nu sunt
Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a