Skip to article

Apa - izvor de sanatate

Ne bucuram de privilegiul apei potabile din belsug, si ne permitem sa o risipim de multe ori pe lucruri marunte, fara sa ne gandim ca in lume mii de oameni sunt afectati de lipsa acesteia.

Ce nu stiai despre apa si trebuie sa afli:

Apa este cel mai important constituent al organismului uman, o cantitate de pana la patru cincimi din greutatea corpului nostru fiind constituita din apa.

Apa ingerata este transportata prin sange in tot organismul si este retinuta in tesuturi in functie de nevoi. Rezervele de apa ale corpului se gasec in special in muschi si in piele. Pe langa acestea, si alte organe contin o cantitate insemnata de apa care le faciliteaza functionarea: creierul, ficatul, plasma sanguina, plamanii, etc.

Cand celulele sunt lipsite de apa, se deshidrateaza. Celulele deshidratate nu functioneaza normal si nu mai reusesc sa se refaca, sa se vindece sau sa inlature reziduurile eficient.
Apa - izvor de sanatate

Din pacate, majoritatea oamenilor nu stiu ca se deshidrateaza singuri, sau cred ca isi completeaza necesarul de apa prin cafea, alcool sau bauturi racoritoare. Insa cofeina, alcoolul si zaharul din bauturile racoritoare de fapt contribuie la procesul de deshidratare si, in plus, introduc toxine in corp.

Apa potabila pe Terra se distribuie inegal, astfel in SUA consumul zilnic este de circa 1000 l de apa pe cap locuitor, iar in tarile din lumea a treia trei persoane din cinci nu au acces la apa potabila, iar trei din patru nu beneficieaza de conditii sanitar-igienice.

Jumatate din paturile de spital de pe planeta in 1980 erau ocupate de bolnavii suferind de boli provocate de apa.

Cantitatea minima de apa necesara organismului uman este de 5 l in 24 ore, din care circa 2 l o reprezinta apa consumata ca atare.

Apa este folosita si ca materie prima astfel ca pentru producerea:
- unei tone de fonta sunt necesare circa 15 000 l de apa
- al unei tone de hirtie 250 000 l de apa
- a unei tone de carne de circa 10 000 l de apa
- al unei tone de zahar de 100 000 l de apa
- pentru producerea unui litru de bere se pierd 30 de litri de apa.

Apa este singura substanta care se intalneste la temperaturi obisnuite in toate cele trei stari, adica solida, gazoasa si lichida.

In stare solida sau gheata, se gaseste in ghetari sau calote glaciare, la suprafata apelor iarna ca zapada, grindina si chicura, si in norii formati din cristale de gheata.

Citeste mai mult despre beneficiile apei pentru sanatate.

Citeste despre

Acest site foloseste Cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Mai multe detalii despre Cookies!