Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de catre chirurgii si doctorii de la Southwestern Medical Center de la Universitatea din Texas, si publicat in numarul din ianuarie al revistei medicale "Archives of Surgery".
Analizand datele din cazurile de apendicite adunate pe o perioada mai mare de 30 ani, mai precis intre 1970 si 2006, cercetatorii de la Southwestern Medical Center au constatat corelatii intre schimbarea anotimpurilor si crize, deducand astfel ca apendicita, aceasta afectiune enigmatica, ar putea fi de fapt o boala virala, la fel ca si gripa.
Datele statistice au revelat picuri in anii 1977, 1981, 1984, 1987, 1994 si 1998. O usoara crestere a cazurilor de apendicita a fost observata vara.
"Picurile si coborarile cazurilor de apendicita corespundeau de la un an la altul, sugerand posibilitatea de a avea aceiasi determinanti etiologici, mecanisme patogenetice sau factori de mediu, care ar fi la originea acestor probleme", explica Dr. Edward Livingston, autorul principal al studiului si seful sectiei de chirurgie a Southwestern Medical Center.
Chiar daca nu s-a putut stabili cu exactitate cauza directa a apendicitei, cercetatorii au exclus de pe lista virusurile gripale si numeroase virusuri intestinale.
Studiul concluzioneaza si ca, spre deosebire de ideea larg raspandita in lumea medicinei, crizele de apendicita nu necesita neaparat o operatie urgenta. Studiul se bazeaza in special pe numeroase cazuri de puscasi marini, inoperabili in urgenta, a caror apendicita a fost tratata fara chirurgie.
"Pacientii au nevoie oricum de un consult, insa apendictomia realizata in urgenta este acum pusa sub semnul intrebarii", explica Dr. Livingston.
