Skip to article

Apendicita provocata de un virus?

Apendicita provocata de un virus?
O infectie virala necunoscuta poate fi la originea apendicitei, iar aceasta din urma nu ar necesita neaparat o operatie de apendictomie.

Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de catre chirurgii si doctorii de la Southwestern Medical Center de la Universitatea din Texas, si publicat in numarul din ianuarie al revistei medicale "Archives of Surgery".

Analizand datele din cazurile de apendicite adunate pe o perioada mai mare de 30 ani, mai precis intre 1970 si 2006, cercetatorii de la Southwestern Medical Center au constatat corelatii intre schimbarea anotimpurilor si crize, deducand astfel ca apendicita, aceasta afectiune enigmatica, ar putea fi de fapt o boala virala, la fel ca si gripa.

Datele statistice au revelat picuri in anii 1977, 1981, 1984, 1987, 1994 si 1998. O usoara crestere a cazurilor de apendicita a fost observata vara.

"Picurile si coborarile cazurilor de apendicita corespundeau de la un an la altul, sugerand posibilitatea de a avea aceiasi determinanti etiologici, mecanisme patogenetice sau factori de mediu, care ar fi la originea acestor probleme", explica Dr. Edward Livingston, autorul principal al studiului si seful sectiei de chirurgie a Southwestern Medical Center.

Chiar daca nu s-a putut stabili cu exactitate cauza directa a apendicitei, cercetatorii au exclus de pe lista virusurile gripale si numeroase virusuri intestinale.

Studiul concluzioneaza si ca, spre deosebire de ideea larg raspandita in lumea medicinei, crizele de apendicita nu necesita neaparat o operatie urgenta. Studiul se bazeaza in special pe numeroase cazuri de puscasi marini, inoperabili in urgenta, a caror apendicita a fost tratata fara chirurgie.

"Pacientii au nevoie oricum de un consult, insa apendictomia realizata in urgenta este acum pusa sub semnul intrebarii", explica Dr. Livingston.

Apendicita provocata de un virus?

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care