Skip to article

`Arata ca iti pasa!` de miile de tineri romani seropozitivi!

`Arata ca iti pasa!` de miile de tineri romani seropozitivi!
HIV/SIDA ii afecteaza in special pe tinerii romani: 1 roman din 2 care traieste cu aceasta maladie are cel mult 24 de ani, potrivit statisticilor realizate de Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals".

Mai mult decat atat, aproximativ 65% dintre romanii afectati de HIV/ SIDA au devenit seropozitivi fara vina lor1, in copilarie, prin infectii contactate in cadrul sistemului sanitar in perioada 1988 - 1990.

Pentru a atrage atentia asupra dramei traite de acesti tineri si pentru a-i incuraja sa continue lupta cu HIV si implicit lupta pentru o viata normala, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti si al Fundatiei "Prof. Dr. Matei Bals" lanseaza campania "IA-MA DE MANA! ARATA CA ITI PASA!".

Pe site-ul special creat pentru aceasta campanie, www.iamademana.ro, oricine isi poate arata sprijinul printr-un simplu click de sustinere, scriind un mesaj de incurajare a pacientilor sau indemnandu-si prietenii sa il acceseze si sa-si arate sprijinul.

Mesajele de sustinere vor ajunge, prin intermediul UNOPA, chiar la tinerii care se lupta cu aceasta boala. Sprijinul simbolic poate fi oferit, de asemenea, pe pagina de Facebook sau pe contul de Twitter al organizatiei.

Campania de strangere de sustineri de pe site-ul www.iamademana.ro va rula pana la mijlocul lunii decembrie si militeaza, printr-o serie de activitati online si offline, pentru atragerea cat mai multor sustinatori pentru tinerii afectati de HIV/ SIDA.

"Este important ca societatea sa nu ignore problema infectiei HIV, sa o trateze cu responsabilitate si sa ia masurile care se impun. Este important ca tinerii, in special, sa constientizeze acest aspect, sa nu uite ca exista semeni ai lor care lupta de multi ani cu aceasta boala si ca trebuie sa fie cat mai responsabili cu ei si cu apropiatii lor", a declarat Iulian Petre, Directorul Executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/ SIDA (UNOPA).

In legatura cu campania demarata acum, Iulian Petre a mai spus: "Ia-ma de mana! Arata ca iti pasa! ne pune fata in fata cu aceasta problema complexa a infectiei HIV, ne pune in situatia de a reflecta la problematica persoanelor seropozitive si ne da posibilitatea sa ne exprimam gandurile si sustinerea pentru cauza persoanelor seropozitive.

Prin aceasta campanie oamenii vor putea sa arate ca nu i-au uitat pe cei infectati cu HIV, ca sunt alaturi de ei si ca ii sprijina in lupta lor de fiecare zi cu virusul. Totodata, speram ca aceasta campanie sa trezeasca atentia autoritatilor care iau decizii pentru persoanele seropozitive, astfel incat acestea sa arate ca le pasa prin masuri menite sa asigure accesul neintrerupt al celor infectati cu HIV la tratamentul necesar".

Tot in cadrul acestei campanii, voluntarii UNOPA, cu sprijinul partenerilor campaniei "Ia-ma de mana! Arata ca iti pasa!", au organizat un flash mob, pe 29 noiembrie, langa magazinul Unirea din Piata Unirii, pentru a crea o funda umana, prin inlantuirea mainilor participantilor la aceasta actiune, in semn simbolic de solidaritate. Participantii la actiune s-au alaturat initiativei purtand un obiect vestimentar de culoare rosie, culoarea asociata cu aceasta boala la nivel international.

Cei prezenti in Piata Unirii au obtinut totodata mai multe informatii despre HIV/ SIDA si despre modul in care pot lupta pentru ca aceasta boala sa nu faca si mai multe victime.

Lupta impotriva raspandirii HIV/ SIDA si a prejudecatilor cu care se confrunta persoanele seropozitive este marcata la nivel international pe 1 decembrie. Aceasta data este marcata in toata lumea de actiuni menite sa atraga atentia asupra maladiei si sa militeze pentru drepturile victimelor sale. Recunoasterea oficiala si prima celebrare a acestei zile a avut loc in 1988 in urma eforturilor depuse de doi membri ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii, James W. Bunn si Thomas Netter.

Despre HIV/ SIDA:

HIV este virusul care duce la aparitia SIDA si reprezinta acronimul denumirii Virusul Imunodeficientei Umane. Virusul Imunodeficientei Umane (HIV) este un agent patogen care ataca initial celulele din sistemul imunitar, o anumita categorie de celule albe numite limfocite T4. Virusul se multiplica in interiorul acestora si le distruge, scazand astfel apararea naturala a organismului impotriva infectiilor si a bolilor.
Stadiul SIDA (acronimul denumirii Sindromul Imunodeficientei Dobandite) apare cand starea generala a pacientului infectat cu HIV se agraveaza evident si progresiv, cand apar infectii oportuniste, cancere, encefalopatie HIV sau asa numitul "wasting syndrome" (ce consta in scadere ponderala marcata si de oboseala extrema).
Caile de transmitere a infectiei HIV sunt: relatii sexuale neprotejate cu o persoana infectata, utilizarea aceluiasi ac de seringa cu o persoana infectata, transmitere de la mama infectata la nou-nascut, prin contact rana pe rana, prin transfuzii de sange (tot mai rar pentru ca, in prezent, sangele este acum testat si relativ sigur).

Articole recomandate

OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa OMS recomanda purtarea mastii de protectie si in casa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a publicat o noua serie de recomandari in ceea ce priveste purtarea mastii de protectie. Expertii recomanda acum purtarea mastii si in interiorul locuintelor, atunci cand avem musafiri si nu se poate respecta distanta fizica sau daca incaperile nu sunt
Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a