10 sfaturi contra refluxului gastro-esofagian
Arsurile stomacale nu sunt singurele simptome evocatoare ale unui reflux gastro-esofagian. Aceasta afectiune poate fi si la originea durerilor toracice, vocii ragusite de dimineata sau dificultatilor la inghitire.
Daca simptomele sunt usoare si ocazionale, adoptarea catorva reflexe poate sa amelioreze mult situatia. In caz contrar, este important sa consulti un medic.
1. Evita alimentele, bauturile si condimentele cunoscute pentru faptul ca irita mucoasa esofagului sau pentru faptul ca exercita un efect relaxant asupra sfincterului: citrice, ciocolata, cafeina, alimente prajite, grase, condimentate, bauturi carbogazoase, rosii si suc de rosii, lapte, usturoi, ceapa, menta verde.

2. Evident, uita de tutun, el mareste aciditatea gastrica. Si, bineinteles, uita de alcool pe stomacul gol.
3. Nu lua mese copioase si grase, prefera-le pe cele mai usoare si mai frecvente.
4. Nu te grabi sa mananci: mesteca lent si indelung.
5. Daca esti un pic grasuta, este necesar sa scapi de kilogramele in plus.
6. Nu sta in pat dupa masa, asteapta 3 sau 4 ore.
7. Ca sa dormi mai bine, ridica-ti picioarele. Daca dormi pe o stiva de perne, nu-ti va fi prea bine: ele iti vor plia corpul si iti vor creste presiunea abdominala.
8. Evita imbracamintea care te strange sau care exercita presiune asupra abdomenului.
9. Evita stresul si tensiunile. Nu trebuie sa uiti ca majoritatea problemelor digestive au la baza stresul. Invata sa te relaxezi!
10. Daca iei medicamente, vorbeste cu medicul: unele dintre ele pot sa-ti provoace reflux ( aspirina , antiinflamatoriile non-steroidiene, fosamax-ul contra osteoporozei etc.).
Cand recurgi la automedicatie si cand consulti un medic?
Numeroase medicamente, mai ales antiacidele, sunt vandute fara reteta medicala in farmacii. Ele reprezinta un ajutor foarte interesant, cu conditia sa nu abuzezi de ele si sa le folosesti rar si cu moderatie. De exemplu, o persoana care recurge la antiacide pe o perioada mai mare de 15 zile ar trebui sa consulte un medic.