Skip to article

Arsurile

Arsurile
Dupa contactul cu o sursa de caldura puternica apar diferite leziuni ale pielii. Cauza poate fi apa fiarta, focul, soarele, un produs chimic sau electricitatea si, daca stiti sa evaluati gradul de profunzime al arsurii, suprafata si localizarea sa, veti putea sa actionati in mod adecvat. Daca rana nu este foarte grava, atunci ea poate fi tratata la domiciliu.

Putem aproxima gravitatea unei arsuri in functie de cauza si suprafata atinsa. De exemplu, explozia unui gaz declanseaza o caldura intensa, dar de scurta durata: arsura va fi probabil superficiala. Din contra, o persoana ale carei haine au luat foc va suferi de arsuri mai serioase.

Arsurile de gradul 1

Pielea este rosie, sensibila si dureroasa.
Exemplul tipic este arsura provocata de soare.
Pielea se vindeca in 2 zile.

Arsurile de gradul 2

Pielea face basicute si durerea este intensa.
Cele mai superficiale se vindeca in 2 saptamani fara sa lase cicatrici.
Cele mai profunde se vindeca in 14-21 zile si lasa cicatrici.
Grefa poate fi necesara daca suprafata arsa este mare.

Arsurile de gradul 3

Pielea are aparenta de carton, albicioasa, neagra sau calcinata.
Nu exista basicute.
Aceste arsuri nu provoaca durere deoarece terminatiile nervoase sunt distruse.
Grefa este necesara in scopul vindecarii.

Sfaturi practice

Arsurile

Aplicati apa rece si curatati rana imediat, daca nu arsura risca sa se agraveze deoarece agentul chimic continua sa distruga tesuturile. In plus, apa rece usureaza durerile.

Gradul 1: Aplicati o compresa inmuiata in apa rece (dar nu gheata) pana la diminuarea intensitatii durerilor. Spalati-va usor cu sapun si clatiti, apoi lasati rana expusa la aer.

Gradul 2: Procedati ca la arsura de gradul 1. Daca este prost curatata, o arsura de gradul 2 superficiala se poate transforma intr-una de gradul 2 profunda. Pe cat posibil, indepartati zona arsa. Luati un analgezic si pansati pentru a evita contactul cu aerul.

Gradul 3: Curatati cu sapun, apoi clatiti minimum 10 minute cu apa rece de la robinet. Cu cat faceti aceasta prima curatare mai repede, cu atat rana se va vindeca mai usor. Mergeti la doctor.

Pastrati rana curata. In zilele care urmeaza, este important sa preveniti infectia si sa favorizati cicatrizarea. Spalati de 3-4 ori pe zi pana la cicatrizarea completa. Puteti sa aplicati un unguent cu antibiotic, dar acesta nu este obligatoriu.

Cremele pe baza de aloe au proprietati de hidratare, dar nu schimba nimic in procesul de cicatrizare. Cat despre vitamina E, ea pote fi utilizata, desi eficacitatea sa nu a fost dovedita stiintific.

Expuneti plaga la aer. Dupa 2 sau 3 zile, scoateti pansamentul deoarece vindecarea este mai rapida cand rana nu este acoperita.

Nu aplicati gheata sau apa foarte rece, acestea agraveaza distrugerea tesuturilor.

Evitati sa aplicati materii grase. Uleiul, untul, laptele sau cold cremele agraveaza arsura in primele minute prin mentinerea leziunii la temperatura ridicata si, in zilele urmatoare, duc la multiplicarea microbilor.

Nu spargeti basicutele. Doar daca va jeneaza in miscari puteti sa faceti acest lucru. Ele constituie un mediu steril ce nu trebuie deranjat, si se vor goli singure destul de rapid.

Articole recomandate

Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake Cum iti poti da seama daca o masca de protectie este buna sau este un fake
Pentru consumatori este foarte dificil sa isi dea seama daca masca de protectie e care o cumpara este una neconforma sau un fake. Cei care trebuie sa fie foarte atenti la masti sunt agentii economici! In doar o luna, ANPC a scos de la vanzare peste 30 de milioane e masti de portectie.  Pentru
Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai