Skip to article

Astmul poate fi controlat

Astmul poate fi controlat
Ziua Mondiala a Astmului este un eveniment organizat anual de specialisti din foarte multe tari, in scopul cresterii nivelului de control asupra astmului.

In Romania, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul AstraZeneca, organizeaza in perioada 2-15 mai o campanie nationala de testare si educare a populatiei, sub mesajul: "Tu poti avea astm. Astmul nu te are pe tine! Astmul poate fi controlat!"

"In perioada 2-13 mai, in cabinete medicale de specialitate din toata tara se vor face testari gratuite pentru depistarea astmului. De asemenea, bucurestenii isi pot masura gratuit functia pulmonara si pe 14 si 15 mai, in Parcul Tineretului. Testarea se numeste spirometrie, nu doare, nu dureaza mult, nu necesita efort, iar rezultatul ei se da pe loc" spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

"In campania de anul acesta lansam primul site de educatie medicala dedicat pacientilor cu astm bronsic din Romania. Este un site diferit de tot ce am realizat pana acum, pentru ca, pe langa informatiile despre boala, pe care le punem la dispozitia pacientului, ii oferim si posibilitatea de a se autoevalua, de a afla singur cat de bine ii merge cu tratamentul pe care il urmeaza sau, altfel spus, cat de bine este controlat astmul lui.

Si, cel mai important, printr-o aplicatie simpla, ii oferim oricarui pacient interesat sa mearga pentru o consultatie la un medic pneumolog, posibilitatea sa localizeze cel mai apropiat cabinet de pneumologie si sa intre in legatura cu medicul respectiv. Legat de campania de testare, ii sfatuiesc pe toti cei interesati sa intre pe www.invingeastmul.ro pentru a afla centrele medicale unde se fac testarile, dar si informatii utile despre controlul bolii", continua Prof. Dr. Florin Mihaltan.

Controlul astmului este deopotriva o necesitate si un obiectiv realizabil.

O persoana cu astm controlat este o persoana care:

Prezinta simptome minime (sau chiar niciun simptom).
Nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor.
Nu foloseste deloc (sau foloseste foarte rar) medicatia de salvare.
Poate sa faca efort fizic ca si o persoana obisnuita, fara limitari ale activitatilor fizice.
Are functia pulmonara normala (sau aproape normala) (masurata prin probe specifice).
Nu are crize de astm (sau sunt foarte rare).

Unul din indicatorii cei mai importanti ai lipsei de control a astmului este spitalizarea. Spitalizarile din cauza astmului sunt o povara economica si sociala grea si arata ca tratamentul astmului a esuat si are nevoie de imbunatatiri. La nivel international, obiectivul este reducerea spitalizarilor din cauza astmului cu 50% pana in 2015.

Ce este astmul?
Astmul este o boala cronica de plamani caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani.

Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. Asa se produce o criza de astm. In timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.

Simptomele astmului variaza de la ora la ora, de la zi la zi, de la saptamana la saptamana, de la luna la luna. Adesea, se agraveaza in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.

Ce cauzeaza astmul?
Cauzele astmului nu sunt inca bine intelese si cresterea vertiginoasa a prevalentei acestei boli, peste tot in lume, constituie unul dintre cele mai mari mistere ale medicinei moderne. In anii 90, oamenii de stiinta credeau ca poluarea cauzata de motoarele diesel si de alti factori ar putea fi cauza epidemiei de astm. Astazi, ei considera aceasta problema ca fiind mult mai complexa. Multi cercetatori examineaza rolul factorilor genetici si al felului in care sistemul imunitar uman se dezvolta in primii ani de viata in prevalenta astmului.

Iata cateva date despre astm:

1. Astmul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice din lume.

2. Se estimeaza ca in prezent circa 300 milioane persoane sunt diagnosticate cu astm bronsic.

3. Prevalenta astmului a crescut ingrijorator in ultimele doua decenii.
• Aceeasi crestere se inregistreaza si in cazul bolilor alergice, cum sunt rinita si eczemele.
4. Rata de crestere a incidentei astmului este tributara stilului de viata occidental.

• In 2025, populatia urbana va creste de la 45% la 59%. Se asteapta deci o crestere marcanta a numarului de pacienti astmatici in urmatoarele 2 decenii.
• Se estimeaza ca alte 100 milioane de persoane vor fi diagnosticate cu astm bronsic in 2025.

5. 1 din 250 decese la nivel mondial este cauzat de astmul bronsic.
• De cele mai multe ori, decesele pot fi prevenite.
• Ele sunt cauzate in principal de sub-dozarea tratamentului medicamentos pe termen lung si intarzierilor prezentarii pacientilor in sistem de urgenta, in timpul crizelor astmatice severe.

6. Costurile economice ale astmului sunt considerabile, fie ca se refera la costuri directe (spitalizari si costuri cu medicatia) sau costuri indirecte (absenteismul de la locul de munca sau decesele premature).

7. In lipsa unui tratament asupra cauzei astmului, prioritatea este asigurarea unui management eficient, care sa permita reducerea morbiditatii si mortalitatii, pentru un numar cat mai mare de pacienti.

Actiuni prin care efectele astmului pot fi reduse:

1. Recunoasterea astmului bronsic ca o cauza importanta de morbiditate, afectiune generatoare de costuri crescute si mortalitate la nivel mondial.

2. Masurarea si monitorizarea prevalentei astmului la nivel mondial, precum si a mortalitatii si morbiditatii cauzate de astm.

3. Identificarea si implicarea factorilor de decizie economici si politici, care limiteaza in prezent accesul la resursele de sanatate pentru pacientii astmatici.

4. Imbunatatirea accesului la tratamentele esentiale medicamentoase pentru pacientii astmatici din tarile cu venituri mici si medii pe cap de locuitor.

5. Identificarea si interventia asupra factorilor de mediu raspunzatori de morbiditatea de cauza respiratorie, inclusiv a celei prin astm bronsic: poluarea de interior si de exterior.

6. Promovarea si implementarea politicilor anti-fumat.

7. Adaptarea ghidurilor internationale de practica medicala in astmul bronsic pentru tarile in curs de dezvoltare, astfel incat sa tina cont de realitatile diferitelor sisteme de sanatate, inclusiv elaborarea unor strategii eficiente de implementare.

8. Promovarea unor masuri de management orientate pe cost-eficienta, care si-au demonstrat validitatea si valabilitatea in reducerea morbiditatii si mortalitatii.

Articole recomandate

Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna Cum sa revii la un stil de viata echilibrat dupa sarbatorile de iarna
Dupa sarbatorile de sfarsit de an, corpul nostru are nevoie sa-si revina dupa excesele alimentare si sa-si recapete vitalitatea. Kilograme in plus, digestie dificila, lipsa poftei de mancare, balonare, dureri de cap. Sunt doar cateva exemple de simptome care te pot determina sa-ti revizuiesti dieta
Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului Ce simptome are Deltacron, cea mai recenta varianta a coronavirusului
La doua luni dupa aparitia variantei Omicron, specialistii din Cipru au venit cu o noua veste proasta! Au depistat inca o tulpina noua a coronavirusului, care ar prezenta caracteristici de la ambele variante Omicron si Delta, aceasta fiind denumita de experit Deltacron.  Potrivit profesorului
A aparut Deltacron, o noua varianta a coronavirusului. Tulpina a fost descoperita in Cipru A aparut Deltacron, o noua varianta a coronavirusului. Tulpina a fost descoperita in Cipru
A aparut o noua varianta a coronavirusului. Aceasta a fost denumita Deltacron si este o combinatie intre tulpinile Delta si Omicron.  Noua tulpina a fost descoperita in Cirpu, de catre Leondios Kostrikis, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea din Cipru. Pana acum au fost
Trei simptome ale variantei Omicron care nu apar la o raceala obisnuita. Semnele care arata ca ai Covid Trei simptome ale variantei Omicron care nu apar la o raceala obisnuita. Semnele care arata ca ai Covid
Varianta Omicron s-a raspandit in toata lumea dupa ce a aparut in Africa de Sud. Statele din intreaga lume au impus deja noi restrictii din cauza acestei variante foarte contagioase, care acum este noua amenintare in lume. Autoritatile din Romania se pregatesc deja de valul 5 al pandemiei si au
Ce perioada de incubatie are varianta Omicron. Cand de repede apar primele simptome Ce perioada de incubatie are varianta Omicron. Cand de repede apar primele simptome
Cercetatorii scot la iveala noi informatii despre varianta Omicron, tulpina din Africa de Sud care a devenit dominanta in ultimele saptamani in aproape toata lumea.  Potrivit ultimelor date transmise de specialisti, Omicron se transmite mult mai usor si are o perioada de incubatie mult mai