Skip to article

Ata dentara te salveaza de atacul cerebral!

Ata dentara te salveaza de atacul cerebral!
Obiceiul folosirii atei dentare e plictisitor, dar iti poate salva viata, avertizeaza oamenii de stiinta.

Pierderea dintilor creste riscul de atac cerebral peste ani de zile, potrivit unui nou studiu japonez, iar adesea de vina pentru aceasta este gingivita , boala ce poate fi prevenita prin utilizarea zilnica a atei dentare.


Cercetatorii au calculat ca persoanele care au in gura mai putin de 24 dinti naturali (adultii ar trebui sa aiba 32) au un risc cu 60% mai mare sa sufere un atac cerebral .


Atacul cerebral este provocat de o perturbare in alimentarea cu sange a creierului.

Cel mai comun tip de atac cerebral este cel ischemic, care are loc atunci cand un vas de sange ce furnizeaza oxigen si nutrienti catre creier este obstructionat.

Atacul cerebral hemoragic are loc atunci cand se sparge un vas de sange, ducand la sangerari intracraniene.

In cazul oricarui atac cerebral, celulele nervoase din zona afectata a creierului mor la cateva minute dupa ce nu mai sunt hranite cu oxigen, ducand la afectarea functiilor corporale.

In cadrul noului studiu, cercetatorii de la Universitatea Hiroshima au analizat bolile dentare ale celor 358 pacienti si au aflat ca pacientii de 50-60 ani care suferisera un AVC (accident vascular cerebral) aveau semnificativ mai putini dinti decat pacientii din aceeasi grupa de varsta care se tratau pentru ale boli.

Numarul dintilor naturali ramasi era de asemenea semnificativ mai mic in randul pacientilor de 50 ani care suferisera un AVC fata de cel al populatiei generale de aceeasi varsta.

Cercetatorii au analizat rezultatele din 4 studii separate. Ei au aflat astfel ca persoanele care mai au in gura doar 24 dinti sau mai putini au un risc de AVC mai mare cu 57% fata de persoanele carora le-au mai ramas cel putin 25 dinti. Cercetatorii au luat in seama si alti factori de risc asociati AVC-ului, precum fumatul, obezitatea si abuzul de alcool.

"Acest review sugereaza ca pierderea dintilor are legatura atat cu atacul vascular cerebral ischemic, cat si cu cel hemoragic", spune Dr Mitsuyoshi Yoshida, conducatorul studiului.

Unele studii au sugerat o legatura intre bolile periodontale si boala de inima. Bolile periodontale pot fi reprezentate de simple inglamatii gingivale, pana la boli ce dauneaza tesutului si osului care sustine dintele. Gingivitele se numara printre cauzele principale ale pierderii dintilor dupa varsta de 40 ani.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există