Cercetatorii au identificat gena migrenei, facand astfel posibila realizarea unor noi medicamente ce pot pune capat acestei suferinte. Modificarea unei anumite gene la cromozonul 8 mareste considerabil riscul de a suferi migrene, spun oamenii de stiinta.
Migrena se situeaza in clasamentul OMS al celor mai incapacitante 20 boli, afectand 1 din 8 persoane, barbati si femei.
Durerile intense, ce pot fi insotite de greturi si tulburari de vedere, dar si sensibilitatea la lumina, pot sa dureze pana la 3 zile. De aceea, una din sapte persoane afectate de migrena este de parere ca aceasta boala i-a afectat cariera.
Medicamentele actuale care trateaza migrena nu sunt eficiente pentru toti pacientii, iar descoperirea genei migrenei va duce la dezvoltarea de noi tratamente.
O echipa de cercetare internationala, condusa de expertii de la Cambridge, a comparat ADN-ul a 6 000 de persoane afectate de migrena cu cel al 50 000 persoane sanatoase.
Astfel, ei au putut observa o variatie genetica ce pare sa mareasca riscul de migrena. Ce se intampla de fapt la pacientii ce sufera de migrene? E vorba de o hiperexcitabilitate a creierului, neuronii producand in exces un aminoacid cu rol de neurotransmitator, numit glutamat, care se acumuleaza in sinapse.
De aceea, in viitor se prevede crearea de medicamente ce vor putea inhiba hipersecretia glutamatului sau acumularea sa in sinapse.
Desi se stia de multa vreme de latura genetica si ereditara a migrenei, de-abia acum s-a putut identifica gena acesteia.
Mutatia acestei gene este responsabila pentru cele mai comune tipuri de migrene , inclusiv pentru migrena cu aura.
Studiul a fost publicat in numarul din 29 august al revistei Nature Genetics.
Aproximativ 26% dintre participantii afectati de migrene din studiu aveau aceasta mutatie a genei, care a fost observata si la 18-20% dintre persoanele sanatoase participante la studiu.
Descoperirea acestei gene este importanta, insa aceasta s-ar putea sa nu fie singura gena responsabila de migrene. Cercetatorii spun ca s-ar putea sa existe multe gene ce predispun la aceasta afectiune, si ca ei au descoperit acum doar varful aisbergului.
Aproximativ 17% dintre femei si 8% dintre barbati sunt afectati de migrene, iar 70-80% dintre cazuri sunt ereditare, adica se transmit in familie.
In prezent se folosesc medicamente pe baza de triptani pentru tratarea migrenelor, insa ele nu sunt intotdeauna eficiente si au efecte secundare periculoase, in special pentru bolnavii de inima.
Aproximativ 12-18% dintre persoanele afectate de migrena sufera de migrene cu aura, care se manifesta prin tulburari vizuale inainte sa inceapa durerea de cap, dar si prin alte semnale de avertizare ale migrenei iminente.