Skip to article

Boala Kawasaki

Boala Kawasaki
Boala Kawasaki reprezinta o afectiune ce implica tesutul cutanat, cavitatea bucala si nodulii limfatici din organismul copilului.

Cauza declansatoare a bolii ramane de natura necunoscuta, insa simptomele ei sunt usor de recunoscut si destul de rezonabil de tratat, copiii bolnavi revenindu-si, cu tratament, in cateva zile.

Incidenta bolii este relativ mica, iar varsta copiilor ce se imbolnavesc este sub 5 ani. Se pare ca rata imbolnavirilor este mai mare in tarile asiatice, iar in cazul netratarii bolii, se poate ajunge la complicatii severe ce pot afecta inima.

Simptomele bolii Kawasaki

Boala Kawasaki nu poate fi prevenita prin medicatie, insa, din fericire, simptomele ei apar progresiv, in faze:

Prima faza

Dureaza de obicei pana in 2 saptamani, cu manifestari de febra persistenta, cu valori cuprinse intre 38.8 C si 39.3C, febra care dureaza uneori si pana la 5 zile.

Alte simptome ale primei faze a bolii:

Boala Kawasaki

roseata severa la nivel ocular
iritatie la nivelul pielii abdomenului, pieptului si organelor genitale
buze crapate, excesiv de uscate si vinetii
senzatie de gat uscat si iritat
limba tumefiata si rosie
noduli limfatici inflamati si durerosi la atingerea prin piele

Faza a doua

Pe parcursul celei de-a doua faze a evolutiei bolii Kawasaki, apare descuamarea pielii mainilor si a picioarelor, pe portiuni extinse. Copilul de asemenea poate acuza dureri intense articulare, poate avea diaree, stari de voma si dureri abdominale.

Complicatii ale bolii Kawasaki

Personalul medical specializat poate furniza tratament rapid pentru aceasta boala, cu conditia ca ea sa fie depistata la timp. Uneori acest lucru este foarte complicat, din cauza ca s-au intalnit cazuri in care simptomele au disparut la doar 2 zile de la inceperea lor.Boala KawasakiTratamentul trebuie instituit in maxim 10 zile de la debutul bolii. Altfel, apar inevitabil complicatiile la nivelul inimii. Acestea sunt:

Vasculita, o inflamatie a peretilor vaselor de sange, cu pericol direct asupra arterei coronare, care asigura irigarea inimii.
Inflamarea musculaturii cardiace si a valvelor mitrale, ducand invariabil la aparitia aritmiilor cardiace, cu ritm inconstant al batailor inimii.

Tratament

Tratamentul trebuie inceput cat mai curand cu putinta, in cazul fericit in care s-au depistat simptomele in mai putin de 10 zile de la declansarea bolii. De obicei, copiii sunt tratati pe cale injectabila cu gama globulina, un ingredient present in mod normal in sange si care are rol de aparator al organismului contra infectiilor.

De asemenea se recomanda si doze crescute de aspirina, stiindu-se faptul ca ea reprezinta un antiinflamator de ajutor in prevenirea problemelor cardiace.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,