Skip to article

Campania de constientizare a Bolii Parkinson

Campania de constientizare a Bolii Parkinson
Lege speciala, registru national de pacienti pentru bolnavii de Parkinson si campanie de evaluare la nivel de farmacie - solutii propuse la conferinta de presa prilejuita de lansarea campaniei de constientizare a Bolii Parkinson.

Campaniile Lundbeck Romania si Teva au organizat pe 30 septembrie 2010 o conferinta de presa dedicata problematicii bolii Parkinson, venind astfel in intampinarea initiativei EPDA (European Parkinson's Disease Association), care lanseaza in cadrul Congresului Mondial de Parkinson de la Glasgow, campania pan-europeana "Viata cu Parkinson - simptome non-motorii".

Prof. dr. Ovidiu Bajenaru, presedintele Societatii de Neurologie din Romania, a luat cuvantul in cadrul conferintei, explicand pe scurt gravitatea acestei boli: "Boala Parkinson este a doua boala neurodegenerativa ca frecventa dupa Alzheimer. Pentru cei mai multi dintre pacientii cu Parkinson nu se cunoaste cauza, ci doar la 5-10% dintre acestia exista o cauza genetica, dar si aici modificarile genetice sunt diferite".

"Societatea de Neurologie din Romania a publicat anul acesta ghiduri de diagnostic si tratament care au fost adoptate de catre Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania, urmand ca prin ordin al Ministrului sa fie publicate si in Monitorul Oficial.

Implementarea acestor ghiduri revine SNR si partilor administrative. Va aparea in curand o carte cu noutati in tratamentul Parkinsonului realizat de catre SNR", a adaugat Prof. dr. Ovidiu Bajenaru.

In cadrul conferintei s-a discutat posibilitatea adoptarii unei legi speciale pentru bolnavii de Parkinson.

Dr. Luminita Gheorgiu, Presedinte Liga pentru Promovarea si Apararea Drepturilor Persoanelor cu Handicap din Romania a subliniat: "La ora actuala tratamentul este costisitor, iar sprijinul din partea statului este mic. Sper ca, impreuna cu alte organizatii sa gandim o lege pentru tratamentul persoanelor cu Parkinson similara celei pentru persoanele cu autism".

Luminita Gheorghiu a mai adus in discutie si legea care priveste scutirea de la plata impozitelor persoanele cu handicap de grad 1 si 2: "Desi exista o legislatie care a intrat in vigoare in luna mai referitoare la scutirea de plata a impozitului pentru pensionarii cu grad de handicap 1 si 2, aceasta nu se aplica deoarece nu exista norme, iar raspunsurile pe care le primim arata ca s-ar putea aplica abia din 2011".

Farm. Ioana Cacoveanu, Presedintele Patronatului Farmacisilor din Romania, a pus problema infiintarii unui registru al pacientilor care sufera de aceasta maladie: "Ar trebui sa se infiinteze un registru al pacientilor cu Parkinson pentru a exista o predictibilitate in ceea ce priveste nevoile bolnavilor si resursele alocate acestora".

Colegiul Farmacistilor din Romania, prin secretarul General farm. Ioan Uivarosi si-a declarat suportul pentru o campanie care sa vina in sprijinul bolnavilor de Parkinson: "Prin participarea la aceasta conferinta, ne aratam spirjinul catre pacientii cu Parkinson prin derularea unei campanii nationale la nivel de farmacii in care sa fie distribuite chestionare de evaluare in randul pacientilor catre intra in farmacii.

Aceste chestionar ar putea fi realizate de catre specialistii de la SNR si, pe baza rezultatelor, sa putem face o diagnosticare a starii de sanatate si o depistare timpurie a persoanelor cu risc de dezvoltare a bolii Parkinson".

La finalul conferintei a luat cuvantul Domnul Alexandru Ciobanu, reprezentant al Asociatiei Antiparkinson care a laudat initiativa organizatorilor, si le-a multumit celor care incearca sa faca ceva pentru persoanele alate in suferita: "Numai un bolnav de Parkinson poate sa exprime alaturi de medical neurolog ceea ce simte.

La aceasta conferinta devin ecoul tuturor bolnavilor de Parkinson, multumindu-le pe aceasta cale celor care si-au aratat sprijinul catre noi si care pun bazele unei strategii de programe si actiuni pentru cei suferinzi de Parkinson. Cu bunavointa lor si ajutor de la autoritati, putem rezolva situatia noastra".

In Romania sunt diagnosticate peste 70.000 de persoane. Numarul real al bolnavilor este mult mai mare din cauza ratei scazute de diagnostic. Lipsa unui test clinic concludent si reticenta pacientilor de a se prezenta la consult fac ca boala Parkinson sa fie diagnosticata tardiv.

Conform unui studiu EuroPa (http://www.europarkinson.net), la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinson oscileaza intre 5.240 € si 19.620 €. Asadar pentru 70.000 bolnavi cheltuielile anuale se situeaza intre 350 mil. € si 1,3 miliarde €.

Asociatia Europeana de Parkinson (EPDA) numara 44 de organizatii membre care reprezinta peste 1,2 milioane de persoane bolnave de Parkinson in Europa. Obiectivul acestei asociatii este sa creasca nivelul de constientizare al acestei boli si sa se asigure ca toate persoanele afectate au acces la un tratament corect si la timpul potrivit. (www.epda.eu.com)

Cu o istorie de peste 95 de ani, compania farmaceutica Lundbeck are la nivel global aproximativ 5.300 de angajati. Lundbeck investeste masiv in cercetare, (430 mil. € doar in 2009), cu accent pe tratamentul bolilor Sistemului Nervos Central. Prezenta de peste zece ani in Romania Lundbeck are un portofoliu de produse care include medicamente care s-au impus ca lideri de piata. (http://www.lundbeck.com/)

TEVA Pharmaceutical este o companie farmaceutica globala, cu sediul central in Israel, specializata in dezvoltarea, productia si comercializarea de medicamente generice si proprietare. TEVA este printre primele 15 de companii farmaceutice mondiale si printre primele trei companii farmaceutice producatoare de medicamente generice din lume. (http://www.tevapharm.com/)

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există