Skip to article

Cancer la san: progres si regres

Cancer la san: progres si regres
Lupta contra cancerului la san, al doilea cancer ca frecventa in lume dupa cel pulmonar si numarul unu pentru femei, continua sa progreseze, dar cunoaste si cateva puncte de regres.

Progres in cancerul la san

Progresul cel mai mare inregistrat in ultima vreme priveste prelungirea duratei de viata a femeilor diagnosticate cu forma de cancer la san avansat. Pana acum cativa ani, aceste cazuri erau fara speranta, caci nu mai existau optiuni de tratament odata ce erau epuizate optiunile standard de tratament.

Acum s-a descoperit o substanta derivata dintr-un burete marin, ce permite prelungirea vietii bolnavilor in ultimul stadiu de boala. Acest compus sintetic, numit Eribulin Mesylate, imita substanta care se gaseste natural in bureti si impiedica diviziunea celulara, conducand la autodistrugerea celulelor canceroase.

Potrivit rezultatelor unui studiu, jumatate din cele 762 participante tratate cu Eribulin au avut o rata de supravietuire cu 20% mai mare decat cele care au fost supuse chimioterapiei standard.

Rezultatele sunt promitatoare, caci pana in acest moment nu exista niciun tratament pentru pacientele bolnave d ecancer la san in stadiu avansat sau pentru cele care epuizasera terapiile cunoscute.

Laboratorul japonez care a dezvoltat Eribulin a depus deja cererea pentru autorizatia de punere pe piata din SUA, Japonia si Europa. Grupul mizeaza pe retete de ordinul a un miliard de dolari pe an.

Un studiu clinic prezentat de curand aduce si el o veste incurajatoare. Este vorba de o tehnica de radioterapie preoperatorie, cu actiune tintita asupra sanului.

Acest studiu clinic international, ce a durat 10 ani, se numeste TARGIT, si a demonstrat eficacitatea iradierii partiale a sanului. Sedintele de radiologie de 3-6 saptamani pot fi de-acum inlocuite cu un singur tratament de 30 minute.

Regres

In 2008 s-au inregistrat 1.38 milioane cazuri noi de cancer la san la nivel mondial, iar aproximativ o jumatate de milion de femei au murit din cauza lui.

Se estimeaza ca 50% din femeile diagnosticate vor dezvolta o tumora recurenta sau metastazica in urmatorii 15 ani dupa prima diagnosticare.

Doar 1 femeie din 5 cu cancer la san sub forma de metastaze supravietuieste mai mult de 5 ani.

Printre studiile care au dezamagit lumea medicala in ultima vreme s-a numarat si acela care dezvaluie ca extirparea ganglionilor limfatici de la subrat - o procedura standard - nu mareste durata de viata a femeilor afectate de cancer la san.

Un alt studiu observational, efectuat pe mai mult de 5 500 femei, a dezvaluit inutilitatea testelor ce vizeaza identificarea micro-metastazelor in ganglionii santinela si in maduva osoasa, ce prezic evolutia unui cancer de san precoce.

Un studiu comparativ a revelat ca peste 12% din femeile al caror cancer la san a dat metastaze in ficat dezvolta modificari ale caracteristicilor biologice ale tumorii initiale, lucru care necesita modificarea tratamentului.

Articole recomandate

De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există
Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie Medicul Tudor Ciuhodaru: 10 sfaturi importante pentru persoanele alergice la ambrozie
Medicul Tudor Ciuhodaru a atras atentia ca tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alergiei la ambrozie. Doctorul spune ca aceasta reactie se poate agrava si uneori poate fi fatala. Pentru a ajuta cat mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune, medicul a facut cateva recomandari
Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide Cum poti scapa de acneea de pe spate. Remedii naturale cu rezultate rapide
Acneea este o afecțiune a pielii care apare din păcate în diferite părți ale corpului, atat pe fața, cat si piept, umeri sau spate. Pentru acneea de pe spate, care este cel mai dificil de tratat, exista mai multe solutii naturale, pe care le poti aplica chiar tu