Skip to article

Cancer la san: progres si regres

Cancer la san: progres si regres
Lupta contra cancerului la san, al doilea cancer ca frecventa in lume dupa cel pulmonar si numarul unu pentru femei, continua sa progreseze, dar cunoaste si cateva puncte de regres.

Progres in cancerul la san

Progresul cel mai mare inregistrat in ultima vreme priveste prelungirea duratei de viata a femeilor diagnosticate cu forma de cancer la san avansat. Pana acum cativa ani, aceste cazuri erau fara speranta, caci nu mai existau optiuni de tratament odata ce erau epuizate optiunile standard de tratament.

Acum s-a descoperit o substanta derivata dintr-un burete marin, ce permite prelungirea vietii bolnavilor in ultimul stadiu de boala. Acest compus sintetic, numit Eribulin Mesylate, imita substanta care se gaseste natural in bureti si impiedica diviziunea celulara, conducand la autodistrugerea celulelor canceroase.

Potrivit rezultatelor unui studiu, jumatate din cele 762 participante tratate cu Eribulin au avut o rata de supravietuire cu 20% mai mare decat cele care au fost supuse chimioterapiei standard.

Rezultatele sunt promitatoare, caci pana in acest moment nu exista niciun tratament pentru pacientele bolnave d ecancer la san in stadiu avansat sau pentru cele care epuizasera terapiile cunoscute.

Laboratorul japonez care a dezvoltat Eribulin a depus deja cererea pentru autorizatia de punere pe piata din SUA, Japonia si Europa. Grupul mizeaza pe retete de ordinul a un miliard de dolari pe an.

Un studiu clinic prezentat de curand aduce si el o veste incurajatoare. Este vorba de o tehnica de radioterapie preoperatorie, cu actiune tintita asupra sanului.

Acest studiu clinic international, ce a durat 10 ani, se numeste TARGIT, si a demonstrat eficacitatea iradierii partiale a sanului. Sedintele de radiologie de 3-6 saptamani pot fi de-acum inlocuite cu un singur tratament de 30 minute.

Regres

In 2008 s-au inregistrat 1.38 milioane cazuri noi de cancer la san la nivel mondial, iar aproximativ o jumatate de milion de femei au murit din cauza lui.

Se estimeaza ca 50% din femeile diagnosticate vor dezvolta o tumora recurenta sau metastazica in urmatorii 15 ani dupa prima diagnosticare.

Doar 1 femeie din 5 cu cancer la san sub forma de metastaze supravietuieste mai mult de 5 ani.

Printre studiile care au dezamagit lumea medicala in ultima vreme s-a numarat si acela care dezvaluie ca extirparea ganglionilor limfatici de la subrat - o procedura standard - nu mareste durata de viata a femeilor afectate de cancer la san.

Un alt studiu observational, efectuat pe mai mult de 5 500 femei, a dezvaluit inutilitatea testelor ce vizeaza identificarea micro-metastazelor in ganglionii santinela si in maduva osoasa, ce prezic evolutia unui cancer de san precoce.

Un studiu comparativ a revelat ca peste 12% din femeile al caror cancer la san a dat metastaze in ficat dezvolta modificari ale caracteristicilor biologice ale tumorii initiale, lucru care necesita modificarea tratamentului.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,