Skip to article

Cancer la san - provocat de o proteina

Cancer la san - provocat de o proteina
Cancerul la san poate fi provocat si tratat sub actiunea unei proteine.

Prin manipularea acestei proteine, a carei functie este sa elimine fierul din celule, se poate incetini cresterea tumorilor canceroase ale sanului, se pot prezice sansele de supravietuire ale pacientelor si este posibila tratarea bolii, potrivit unui studiu american.

Cercetatorii de la centrul medical al Universitatii Wake Forest din Carolina de Nord au descoperit ca nivelul proteinei numita feroportina, ce transporta fierul la exteriorul celulelor, era mai scazut in tumorile la san decat in alte tesuturi.

"Carenta de feroportina are drept consecinta acumularea fierului in celule, contribuind astfel la dezvoltarea tumorii si la sporirea agresivitatii sale.", explica Suzy Torti, profesor de biochimie la Wake Forest, unul din principalii autori ai studiului, publicat in Science Translational Medicine.

Acest lucru nu inseamna ca pacientii trebuie sa-si modifice aportul de fier din alimentatie, avertizeaza cercetatorul, caci studiul constata doar comportamentul fierului in celule, si nu in regimul alimentar.

Cercetatorii au studiat si dosarele medicale a peste 800 femei bolnave de cancer la san pentru a determina daca se poate stabili vreo legatura intre nivelul de feroportina si aparitia unui cancer pe termen lung.

Ei au descoperit ca nivelul scazut de feroportina era adesea un indicator nefericit pentru paciente si ca nivelul proteinei era cel mai scazut in zonele in care cancerul era cel mai agresiv.

Invers, un nivel ridicat de proteina indica sanse de supravietuire de 90% pe termen lung.

In viitor, manipularea concentratiei de feroportina sau a proteinelor ce afecteaza nivelul de feroportina se poate dovedi un tratament eficace al cancerului de san.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există