Skip to article

Cancerul de col uterin - cum il putem depista si trata din timp?

Cancerul de col uterin - cum il putem depista si trata din timp?
Sase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, statistica ce plaseaza Romania pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea provocata de aceasta boala.

Cancerul de col uterin (sau cancerul cervical) afecteaza in special femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani si presupune aparitia la nivelul cervixului (prima parte a uterului care se deschide in vagin, denumit si col uterin) a unor celule atipice care se multiplica necontrolat.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer care sunt incurabile, cancerul de col uterin se poate vindeca in majoritatea cazurilor, daca este descoperit intr-un stadiu incipient.

Cea mai frecventa cauza a cancerului cervical este infectia cu HPV (HPV = Human Papilloma Virus), care determina aparitia verucilor (negilor) genitale si poate determina modificari canceroase la nivelul colului uterin. Pe langa aceasta, cancerul cervical poate fi cauzat si de anomaliile celulare aparute la nivelul colului uterin, printre care diferite mutatii.

Exista, de asemenea, numerosi factori de risc care predispun la cancer de col uterin, cum ar fi: fumatul, sistemul imunitar compromis (in special din cauza infectiei cu HIV), infectia cu Chlamydia si anticonceptionalele orale luate pe o perioada mai mare de 5 ani.

Diagnosticul precoce / Screening

Intrucat modificarile cervixului sunt deseori asimptomatice, cancerul de col uterin poate fi identificat doar prin controale periodice. Testele de screening sunt utilizate pentru depistarea precoce a diverselor tipuri de cancer si scaderea sanselor de deces din aceasta cauza.

Testul Babes Papanicolau trebuie sa fie una dintre componentele de baza ale examenului ginecologic, fiind una dintre cele mai eficiente metode de screening in cazul cancerului de col uterin. Acest examen poate depista anomaliile celulare precanceroase si maligne de la nivelul colului uterin.

"In Romania, cazurile de cancer de col uterin sunt ingrijorator de numeroase, de aceea recomand femeilor sa nu amane testul. Realizat periodic, o data - de doua ori pe an, acesta poate scadea riscul de a dezvolta cancer cervical cu pana la 94%", afirma Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center.

In cazul unui rezultat care indica modificari celulare, acesta poate fi impartit in mai multe stadii, in functie de care va fi prescris si tratamentul.

Alte metode de diagnostic

In cazul in care pacienta este suspecta de cancer de col uterin in urma testului Papanicolau, una dintre investigatiile care contribuie la punerea unui diagnostic este biopsia endocervicala (sau chiuretajul diagnostic). Aceasta se realizeaza pentru a determina daca celulele maligne sunt prezente si la nivelul canalului cervical.

Pentru a identifica si determina localizarea exacta a celulelor maligne pe suprafata cervixului, se vor face o colposcopie si o biopsie cervicala. Acestea pot fi realizate si in cazul femeilor insarcinate, suspecte de cancer cervical.

Alte metode de diagnostic sunt conizatia diagnostica si rezectia cu ansa diatermica, recomandate pentru recoltarea tesutului cervical, in scopul analizarii microscopice a acestuia.

In cazul in care rezultatul testelor este pozitiv si se pune diagnosticul de cancer de col uterin, se vor realiza anumite investigatii care vor ajuta in stabilirea celui mai potrivit tratament. Aceste investigatii vor urmari gradul de raspandire a celulelor canceroase si stadiul bolii (stadializare). Tomografia computerizata (CT), rezonanta magnetica nucleara (RMN) si examinarea ultrasonografica (ecografia) sunt investigatiile cele mai potrivite si mai des utilizate in acest sens.

Tratamentul cancerului de col uterin

In functie de stadiul de raspandire a bolii, medicul poate recomanda tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie sau combinarea a doua dintre aceste metode.

Tratamentul chirurgical implica in general indepartarea tesuturilor afectate de cancer (zone din colul uterin si canalul cervical) sau chiar a unor organe, daca boala este foarte avansata.

"Procedurile chirurgicale alese in cazul cancerului de col uterin pot consta in conizatie (indepartarea unei portiuni de tesut din col si din canalul cervical), vaporizare cu laser, criogenizare si excizie a tesuturilor maligne si pot ajunge chiar la exenteratie pelvica (indepartarea colonului inferior, rectului si a vezicii urinare), histerectomia totala (scoaterea uterului si a cervixului) sau histerectomie radicala (indepartarea uterului, cervixului si a unei portiuni din vagin)", a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu.

O metoda de tratament mai putin invaziva este radioterapia, care foloseste raze X cu energie mare sau alte tipuri de raze pentru a distruge celulele tumorale. Radioterapia poate fi externa (utilizeaza un aparat ce trimite radiatii catre celulele maligne) sau interna (utilizeaza o substanta radioactiva care se plaseaza direct in sau langa celulele afectate).

In paralel cu radioterapia sau complementar tratamentului chirurgical, se poate realiza tratament prin chimioterapie. Acest tip de tratament presupune folosirea anumitor medicamente, precum citostaticele, care sunt administrate intravenos, pentru a ajunge mai usor la zonele afectate de boala. Scopul lor este distrugerea celulelor canceroase si prin urmare oprirea diviziunii necontrolate a acestora.

Intrucat aceste celule sunt foarte asemanatoare celulelor sanatoase, medicamentele administrate ajung sa le atace si pe acestea din urma, provocand de multe ori leziuni la nivelul tubului digestiv, maduvei osoase, pielii, parului sau a altor organe.

Perioada 21 - 27 ianuarie 2013 a marcat Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, initiativa prin care s-a dorit cresterea gradului de constientizare asupra acestei boli si incurajarea femeilor sa mearga la controale periodice. Donna Medical Center se alatura acestei initiative si ofera in luna februarie 10 % reduceri la consultatiile ginecologice.

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,