Skip to article

Cancerul la san: ce trebuie sa stii

Cancerul la san: ce trebuie sa stii
Afla raspunsul la cele mai frecvente intrebari despre cancerul de san. Informeaza-te!

Care sunt factorii de risc pentru aparitia cancerului la san?

Printre factorii de risc se numara existenta unor cazuri in familie, mai ales la rudele de gradul I, afectiunile benigne ale sanului, expunerea la radiatii, obezitatea, consumul de alcool si tutun.

Folosirea contraceptivelor orale pot duce aparitia cancerului de san?
Exista un risc mai ridicat de aparitie a cancerului mamar in cazul femeilor sub 35 de ani care au luat pilule contraceptive timp de 10 ani sau mai mult.

Care este cea ma buna metoda de depistare a cancerului mamar?

Cea ma buna metoda este mamografia, care poate depista si leziuni foarte mici, de numai cativa milimetri. Mamografiile sunt recomandate in special femeilor de peste 40 de ani, dar poate fi facuta la orice varsta.

Aparitia unor noduli la sani este intodeauna un semn de cancer de san?

Nu, nodulii pot fi si benigni, insa nici acestia nu trebuie ignorati. Orice modificare aparita la nivelul sanilor reprezinta un semnal de alarma si trebuie sa mergeti la un control medical.

Care sunt simptomele cancerului de san?

Printre semnele de ingrijorae se numara: nodul mamar nedureros, intarirea sanului, aparitia unor ganglioni palpabili in axial, secretie mamelonara, eroziuni, sau retractia mamelonului, iar in faze avansate ale boli: aparitia unor noduli violacei pe suprafata sanului si ulceratii cu suprainfectie.

Loviturile produse la nivelul sanilor pot duce la aparitia cancerului?
Cancerul la san: ce trebuie sa stii

Traumatismele pot constitui un factor de risc deoarece in zonele respective pot aparea mici zone de fibroza - ca un fel de cicatrici in interiorul sanului, unde se poate dezvolta o forma de cancer.

Care este perioada optima pentru a face o mamografie?

Mamografia nu se face in timpul ciclului menstrual; este recomandat sa se faca la o saptamana dupa terminarea acestuia. In plus, ar fi bine san u folositi deodorante cu o zi inainte de efectuarea mamografiei, pentru ca acestea pot interfera cu razele X, afectatnd calitatea filmului, sau chiar ducand la aparitia unor pete de calciu sau microcalcificari.

Daca ai implanturi, poti face mamografie?

Da. Insa persoanele care au implanturi de silicon trebuie sa le precizeze medicilor acest lucru, deoarece se folosesc tehnici speciale.

Femeile care au apelat la chirurgia estetica - implanturi, liftinguri sau micsorari de san- sunt mai predispose sa dezvolte cancer mamar?

Nu. Nu exista studii care sa ateste acest lucru.

Care este posibilitatea ca boala sa recidiveze?

Riscul unei recidive este intre 20 si 50%. De aceea, este foarte important ca si dupa operatie sa se pastreze in permanenta contactul cu doctoral sis a se efectueze controale periodice.


Afla mai multe detalii aici .

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,