Skip to article

Care sunt consecintele alimentatiei dezechilibrate?

Care sunt consecintele alimentatiei dezechilibrate?
Vitamine, proteine si grasimi. Acestea sunt cele trei grupe de nutrienti de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima.

Indiferent ca suntem la cura de slabire, ca suntem vegetarieni sau ca suntem gurmanzi trebuie sa oferim corpului nostru surse de energie.

Iar cel mai important lucru este sa pastram un echilibru intre aceste trei grupe de nutrienti.
Nu avem voie sa exageram cu ceva (cum ar fi dulciurile) si nici sa excludem altceva (cum ar fi grasimile). Asta fiindca dezechilibrele slabesc organismul si in timp chiar il imbolnavesc.

Cateva consecinte ale dezechilibrelor alimentare:

- insuficienta hepatica
- tulburari digestive
- osteoporoza
- echimoze cutanate
- boli cardiovasculare

Acestea sunt doar catevea din consecintele alimentatiei dezechilibrate. Cea mai grava consecinta: infarctul. Da, alimentatia dezechilibrata impreuna cu alti factori (precum stresul si oboseala cronica) poate duce la infarct.

Alternative si excese

Pentru a preveni complicatiile trebuie de exemplu sa consumam mai rar dulciuri rafinate. In schimb putem manca cate fructe poftim. Sunt dulci si sanatoase. Iar daca in sezonul cald avem de unde sa alegem fructe dupa gust, in sezonul rece putem sa consumam de exemplu oleaginoase . Migdalele, nucile, fisticul, alunele contribuie si la scaderea colesterolului.

Grasimile

Nu toate grasimile sunt rele fiindca nu toate cresc nivelul colesterolului. De exemplu uleiurile vegetale (cum ar fi cel de masline, cel de floarea soarelui, cel de in sau cel de rapita) si margarinele de noua generatie (cum ar fi Becel care are un continut ridicat de grasimi esentiale Omega 3 si Omega 6) sunt grasimi bune. Adica nesaturate care nu cresc nivelul colesterolului si implicit nu imbolnavesc inima.

Problema bolilor cardiovasculare, ar trebui sa fie (in Romania si in multe alte tari din lume) una de maxim interes. De exemplu, numai la noi in tara doi din trei oameni sufera de bolile inimii. Iar 80% din aceste boli, pot fi prevenite cu o alimentatie corecta.

Luna septembrie este Luna Inimii si tocmai de aceea este un moment propice pentru a face primul pas in lupta impotriva bolilor cardiovasculare: verificarea nivelului colesterolului din sange.
Iar apoi lectia e simpla: dieta echilibrata si miscare usoara in fiecare zi.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care