Skip to article

Carnea rosie - buna sau rea pentru sanatate?

Carnea rosie - buna sau rea pentru sanatate?
Pentru unii, carnea rosie, fie ea de porc sau de vita, este secretul sanatatii. Altii o considera o sursa de pericole: cancer, colesterol, diabet, obezitate. Ce spune stiinta?

Carnea rosie este cancerigena?

Un studiu international afirma ca persoanele care consuma regulat mai mult de 160 g carne rosie au cu 33% mai multe riscuri sa se imbolnaveasca de cancer colorectal decat cineva care consuma mai putin de 20 g.

Cauza? Fierul si conservantii! Acestia din urma favorizeaza aparitia nitritilor, cancerigeni pentru sistemul digestiv. Fierul heminic este la originea unor reactii chimice in urma carora rezulta si radicali liberi. De aceea, autoritatile sanitare nu recomanda mai mult de 300-500 g carne rosie (porc, vita, miel) pe saptamana.

Fierul din carnea rosie: cantitate si calitate

Daca secretul lui Popeye ar fi de fapt carnea rosie? Carnea de vita, in special, este mai bogata in fier decat spanacul. Insa ca si in cazul proteinelor, calitatea conteaza, nu cantitatea!

Fierul heminic, de origine animala, este mai bine asimilat decat cel de origine vegetala, de ordinul a 25% contra a doar 5%. Carenta de fier nu e deloc o banalitate, caci ea duce la scaderea capacitatilor fizice si intelectuale, dar si la cresterea vulnerabilitatii la infectii.

Carnea rosie este la originea bolilor cardiovasculare?

In mai multe studii s-a demonstrat ca exista o legatura intre consumul de carne rosie si pe de o parte, hipercolesterolemie, iar pe de alta diabet zaharat. De aici si pana la legatura cu bolile de inima nu e decat un pas. Insa nu doar carnea rosie ne transforma in bolnavi, ci stilul de viata nesanatos, care pe langa grasimile din alimentatie mai inseamna si stres si lipsa activitatii fizice.

Carnea rosie e bogata in zinc

Zincul este unul din mineralele esentiale pentru buna functionare a organismului. Crestere, dezvoltarea gustului, procesele antioxidante, consolidarea proteinelor: zincul joaca un rol indispensabil pentru toate acestea. Cu 8.6 mg de zinc la 100 g carne, vita este una din sursele naturale cele mai bogate in zinc.

Ce cantitate de carne rosie se recomanda saptamanal?

Ideal e sa consumi carne rosie de 2 ori pe saptamana, in portii de 100-150 g. Si modul de preparare este important: eita sosurile grase si carnea foarte "facuta" pe gratar sau la grill. Carnea rosie e buna cand este fiarta sau gatita la cuptor cu un pic de ulei de masline.

Carnea rosie - plina de vitamina B

Aproape toata familia vitaminelor B se gaseste in cantitati mari in carnea rosie.

Carnea rosie si silueta

Desi exista dieta Dukan care se bazeaza pe consumul zilnic de proteine dupa pofta inimii ce duce, teoretic, la scaderea in greutate, un nou studiu a demonstrat ca un consum zilnic de 250 g carne duce la ingrasarea cu 2 kg intr-o perioada de 5 ani. Evident, acest efect depinde de stilul de viata si de tipul de carne consumat.

Carnea rosie - sursa buna de proteine

Proteinele sunt indispensabile pentru sistemul imunitar, in constructia oaselor si a tesuturilor musculare. Carnea rosie contine proteine din plin: 20-50 g proteine la portia de 100 g. In plus, aceste proteine sunt de o calitate foarte buna. Ele contin aminoacizi esentiali, pe care corpul nu ii sintetizeaza natural.

Carnea rosie - trebuie sa-ti fie frica de contaminarea cu paraziti?

Exista riscul contaminarii cu viermi (tenie, limbric) in cazul carnii consumate crude sau insuficient preparate termic. Riscurile sunt insa foarte mici cand carnea este facuta bine. Riscurile sunt mai mari in special in cazul carnii de vita si a pestelui, care sunt consumate traditional mai crude.


Autor: Nuage

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,