Skip to article

Cat traiesc bolnavii cu Alzheimer?

Cat traiesc bolnavii cu Alzheimer?
Bolnavii de Alzheimer pot trai intre 1 si 9 ani din momentul diagnosticarii, longevitatea lor depinzand de trei factori: varsta la primele simptome, sexul si capacitatile cognitive in momentul diagnosticarii. Cercetatorii au descoperit o formula prin care se poate aprecia longevitatea aproximativa a pacientilor cu Alzheimer.

Pana in prezent, longevitatea bolnavilor de Alzheimer era o enigma, insa Dr. Jicha si colegii sai de la Universitatea Kentucky din Lexington au dezvoltat o formula care este in functie de sexul, varsta si capacitatile cognitive ale pacientului in momentul diagnosticarii. Aceasta formula prezice cu o oarecare acuratete speranta de viata a bolnavului.

Interval larg al sperantelor de viata

Dr. Jincha s-a decis sa aduca lumina in acest domeniu dupa ce un pacient de-al sau a trait 22 ani dupa ce a fost diagnosticat cu Alzheimer.

Cercetatorii au folosit metode statistice pentru a-si da seama ce factori de risc prezic mai bine speranta de viata a bolnavului de Alzheimer.

Ei au analizat totul, incepand de la varsta si educatie, pana la istoric familial si factori de risc cardiovasculari.

Doar 3 factori au parut sa conteze in longevitatea acestor bolnavi: varsta la primele simptome (oamenii mai in varsta mor mai repede), sexul (barbatii se sting mai repede) si capacitatile cognitive in momentul diagnosticarii. Adaugarea vreunui alt factor de risc in plus nu schimba cu nimic riscul de deces al acestor bolnavi.

Pe baza acestor scoruri de risc, pacientii au fost impartiti in patru categorii de speranta de viata.

Cei mai norocosi dintre ei traiesc intre 4.5 si 9 ani, cu o medie de 7 ani de la diagnosticare. Cei mai putin norocosi mai au de trait 1-5 ani, cu o medie de 3 ani.

De exemplu, o femeie de 82 ani cu dementa usoara spre moderata poate trai inca 5 ani din momentul diagnosticarii. Un barbat de 63 ani cu dementa usoara la diagnosticare ar trebui sa supravietuiasca inca 7 ani.

O diferenta de 2-4 ani de supravietuire conteaza mult in ingrijirea bolnavului de Alzheimer , in special pentru bugetul familiei care il ingrijeste.

Deocamdata datele obtinute nu sunt foarte exacte, pana la uirma totul e in mana lui Dumnezeu, insa ele reprezinta o cifra orientativa, obtinuta prin statistica.

Articole recomandate

Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,
Dupa cat timp te poti reinfecta cu coronavirus Dupa cat timp te poti reinfecta cu coronavirus
Specialistii fac cercetari pentru a afla la cat timp te poti reinfecta cu noul coronavirus, dupa vindecare. Cercetatorii au obtinut dupa lungi analize un raspuns.  Astfel, potrivit cercetarilor  reinfectarea cu COVID-19 e puțin probabil să se întâmple mai devreme de 6
Dureri menstruale. Cum le poti ameliora fara pastile Dureri menstruale. Cum le poti ameliora fara pastile
Dacă ești aici, înseamnă că te confrunți cu dureri menstruale și că te-ai săturat să iei prea multe pastile. 1. De ce ai dureri menstruale “În fiecare lună, la începutul ciclului menstrual, uterul începe
Care sunt avantajele gelurilor dezinfectante pentru maini? Care sunt avantajele gelurilor dezinfectante pentru maini?
Clantele usii, mainile murdare sau butoanele elevatorului: toate sunt considerate cele mai bune zone de reproducere pentru bacterii si virusi. Dezinfectantii pentru maini trebuie sa protejeze impotriva acestui lucru. Dezinfectarea chirurgicala a mainilor in spitale este o necesitate inainte de