Skip to article

Cat traiesc bolnavii cu Alzheimer?

Cat traiesc bolnavii cu Alzheimer?
Bolnavii de Alzheimer pot trai intre 1 si 9 ani din momentul diagnosticarii, longevitatea lor depinzand de trei factori: varsta la primele simptome, sexul si capacitatile cognitive in momentul diagnosticarii. Cercetatorii au descoperit o formula prin care se poate aprecia longevitatea aproximativa a pacientilor cu Alzheimer.

Pana in prezent, longevitatea bolnavilor de Alzheimer era o enigma, insa Dr. Jicha si colegii sai de la Universitatea Kentucky din Lexington au dezvoltat o formula care este in functie de sexul, varsta si capacitatile cognitive ale pacientului in momentul diagnosticarii. Aceasta formula prezice cu o oarecare acuratete speranta de viata a bolnavului.

Interval larg al sperantelor de viata

Dr. Jincha s-a decis sa aduca lumina in acest domeniu dupa ce un pacient de-al sau a trait 22 ani dupa ce a fost diagnosticat cu Alzheimer.

Cercetatorii au folosit metode statistice pentru a-si da seama ce factori de risc prezic mai bine speranta de viata a bolnavului de Alzheimer.

Ei au analizat totul, incepand de la varsta si educatie, pana la istoric familial si factori de risc cardiovasculari.

Doar 3 factori au parut sa conteze in longevitatea acestor bolnavi: varsta la primele simptome (oamenii mai in varsta mor mai repede), sexul (barbatii se sting mai repede) si capacitatile cognitive in momentul diagnosticarii. Adaugarea vreunui alt factor de risc in plus nu schimba cu nimic riscul de deces al acestor bolnavi.

Pe baza acestor scoruri de risc, pacientii au fost impartiti in patru categorii de speranta de viata.

Cei mai norocosi dintre ei traiesc intre 4.5 si 9 ani, cu o medie de 7 ani de la diagnosticare. Cei mai putin norocosi mai au de trait 1-5 ani, cu o medie de 3 ani.

De exemplu, o femeie de 82 ani cu dementa usoara spre moderata poate trai inca 5 ani din momentul diagnosticarii. Un barbat de 63 ani cu dementa usoara la diagnosticare ar trebui sa supravietuiasca inca 7 ani.

O diferenta de 2-4 ani de supravietuire conteaza mult in ingrijirea bolnavului de Alzheimer , in special pentru bugetul familiei care il ingrijeste.

Deocamdata datele obtinute nu sunt foarte exacte, pana la uirma totul e in mana lui Dumnezeu, insa ele reprezinta o cifra orientativa, obtinuta prin statistica.

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există