Skip to article

Ce fel de dureri de cap ai?

Ce fel de dureri de cap ai?
Durerile de cap sunt printre cele mai comune tipuri de dureri din tot organismul, pornind de la cele usoare pana la cele mai chinuitoare si avand o durata cuprinsa intre cateva minute pana la cateva zile.

Daca intelegem cauzele acestor dureri de cap, putem cauta cele mai bune metode de tratament. Mai jos sunt cele mai comune dureri de cap pe care le experimentam.

Dureri de tensiune

Marea majoritate a durerilor de cap , peste 90% mai exact, sunt cele de tensiune, sau durerile provocate in coloana cervicala. Aceste dureri sunt generate de vertebrele gatului si de muschii si tesuturile dimprejur.

Cea mai comuna cauza a acestor dureri este o aliniere gresita a vertebrelor din gat, in special vertebra C1, combinata cu spasmele muschilor gatului. Cand vertebra atlas nu mai este intr-o pozitie gresita si isi pierde mobilitatea normala, un mic muschi din gat intra in spasme. Acesta are un tendon atasat de membrana coloanei cervicale. Cum tesuturile creierului nu are senzori de durere, este folosita membrana exterioara (dura matter). Cand acest muschi se contracta si impinge in membrana cervicala, durerile sunt imense si se intind pe partile laterale ale capului provocand durerea de cap.

Durerile de tensiune pot dura de la 20 de minute pana la cateva zile, unii oameni suferind chiar de dureri cronice pentru cativa ani de zile. Cele mai periclitate sunt persoanele care au job de birou, sau care lucreaza la calculator, din pricina tensiunii produse in gat.

Terapia chiropractica poate reface echilibrul coloanei cervicale, in special al vertebrei atlas, pentru a inlatura presiunea de pe membrana. Alte tratamente include analgezice, combinatii de medicamente si pastile preventive. Pastilele de cap nu vor trata afectiunea, insa vor asigura lipsa durerii pentru un timp.

Migrenele

Migrenele sunt asociate deseori cu sensibilitate la lumina si sunet, varsaturi si greata. Ele pot dura de la o ora pana la cateva zile. Multe dintre aceste migrene sunt precedate de tulburari vizuale.

Majoritatea migrenelor sunt experimentate de femei si multe dintre ele sunt cauze ale unor componente genetice. Durerile de tip migrena sunt unilaterale, adica se simt pe o singura parte a capului, dar pot sa fie si pe intregul cap. Sunt provocate de fluctuatii in dilatarea arterei carotide.

Nu exista un tratament curativ pentru migrene, dar se pot efectua diferite tratamente in scopul diminuarii intensitatii si frecventei atacurilor migrenoase. Exista mai multe tipuri de medicamente care sunt folosite in prevenirea si tratarea recidivelor migrenoase. Exista dovezi ca administrarea cronica a aspirinei si a unui medicament antiemetic (care reduc greata si varsaturile), spre exemplu metoclopramidul (Reglan), pot reduce simptomele asociate migrenei.

O alta metoda de a reduce numarul episoadelor migrenoase este evitarea factorilor de risc care pot declansa episoadele migrenoase, precum, consumul de vin rosu sau somnul excesiv sau dimpotriva insuficient.

Durerile de cap stil menghina

Acest tip de durere este de scurta durata, dar este foarte puternica si de obicei se localizeaza pe o singura parte a capului sau in spatele ochilor. In comparatie cu migrenele, durerea menghina este mai comuna in randul barbatilor si debuteaza deseori noaptea. Se spune ca este cea mai puternica durere de cap si dureaza de la cateva minute la cateva ore, fiind simtita in mai multe randuri pe aprcursul zilei. Dupa ce seria de dureri trece, trec luni sau chiar ani de zile pana va reveni. Cauzele exacte ale formarii acestei dureri sunt inca necunoscute, dar se crede ca este asociata cu dilatarea vaselor de sange din gat.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un