Pe vremuri o alunita situata intr-un anumit loc pe obraz era considerata la moda. Acestea au fost numite "semne de frumusete".
Alunitele pot sa apara oriunde pe piele.
De obicei sunt maronii, dar pot avea si culoarea pielii, pot fi de diferite dimensiuni si forme.
Alunitele si soarele
Alunitele sunt probabil predeterminate inainte de nasterea persoanei. Majoritatea apar in primii 20 de ani de viata, desi unele pot sa nu apara pana mai tarziu.
Expunerea la soare determina cresterea numarului de alunite si le intensifica culoarea.

Studii recente au aratat ca anumite tipuri de alunite au risc mai mare decat media de a deveni canceroase.
Ele se pot transforma intr-o forma de cancer de piele numita melanom. Arsurile solare pot creste riscul de melanom .
Alunitele sunt prezente la nastere la 1 din 100 de oameni. Ele sunt denumite nevi congenitali. Aceste alunite sunt mai predispuse la a se transforma in melanom decat cele care apar dupa nastere.
Tratamentul alunitelor
Majoritatea alunitelor si a petelor sunt benigne (necanceroase). Ele nu vor fi niciodata o amenintare pentru sanatatea persoanei.
Petele care trebuie supuse unui control dermatologic sunt cele care isi modifica marimea, forma, culoarea, sangereaza, devine pruriginoasa, dureroasa, sau alunitele care apar dupa varsta de 20 de ani.
Este important sa tinem minte ca nu toate alunitele arata la fel. Acestea pot fi de culoarea pielii sau roz, maro deschis sau brun, sau chiar negru-albastrui.
Pot fi rotunde, ovale sau usor neregulate. Pot fi plate sau reliefate, mari sau mici, cu sau fara par, pestrite sau colorate uniform.
Daca aspectul unei alunite te ingrijoreaza sau daca apar modificari bruste, consulta dermatologul!