Skip to article

Ce trebuie sa stii despre medicamentele pentru afectiunile cardiace

Ce trebuie sa stii despre medicamentele pentru afectiunile cardiace
Bolile cardiovasculare prezinta principala cauza de deces din lume, iar numarul persoanelor care sunt sub tratament medicamentos creste de la an la an.

Pe langa efectele benefice, numeroase medicamente pentru afectiunile cardiovasculare au si efecte adverse. Este astfel foarte important ca inainte de a urma un astfel de tratament sa discuti cu medicul de familie despre efectele adverse, doze si modul de administrare.

Iata ce trebuie sa stii despre cateva medicamente pentru afectiunile cardiovasculare:


Statine

Statinele intra in compozitia unor medicamente precum Zocor sau Lipitor. Statinele micsoreaza cu 20 - 50% nivelul de colesterol. Medicamentele pe baza de statine actioneaza asupra ficatului, care functioneaza la capacitate marita. Astfel, ficatul metaboliseaza si elimina colesterolul din sange mult mai rapid decat in mod normal.

Specialistii sunt ingrijorati insa ca pe termen lung, medicamentele cu statine pot duce la distrugerea ficatului. In cazuri severe, statinele duc la distrugerea severea a muschilor si necesita spitalizare.

Daca te confrunti cu dureri musculare severe dupa ce ai luat medicamente cu statine, in special daca aceste dureri sunt insotite de urina colorata, este indicat sa discuti cu medicul.

Aspirina

Aspiria este folosita pentru a preveni formarea de cheaguri de sange la persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare. Acest medicament inhiba efectele negative ale unor substante care apar in mod natural in organism, prostaglandine, si care favorizeaza formarea de cheaguri de sange.

Daca suferi de afectiuni cardiace, este foarte important sa iei aspirina. Ai grija insa ca acest medicament este riscant pentru cei care sufera de ulcer stomacal. De asemenea, aspirina trebuie administrata la recomandarea medicului. Pe termen lung, aspirina poate duce la hemoragii seriose, in special in zona stomacului, intestinelor si creierului.

Bisulfat de clopidogrel

Bisulfatul de clopidogrel intra in compozitia unor medicamente precum Plavix si este un tip de superaspirina, foarte eficient in prevenirea cheagurilor de sange.

Clopidogrelul este o substanta mult mai puternica decat aspirina, astfel ca poate duce la hemoragii mult mai frecvente. De asemenea, aceste medicamente sunt mai greu de metabolizat, iar ficatul nu poate il poate transforma in medicamente usor de absorbit de organism.

Warfarina

Warfarina intra in compozitia unor medicamente precum Coudamin. Este un anticuagulant, care este folosit pentru prevenirea si tratarea cheagurilor de sange. Medicamentele pe baza de warfarina blocheaza productia de vitamina K, un nutrient care este folosit de ficat pentru a produce proteine care favorizeaza formarea de cheaguri de sange.

Warfarina este o substanta care interactioneaza cu o seri de medicamente, care pot creste sau descreste efectele anticuagulante. Persoanele care urmeaza tratamente cu astfel de medicamente trebuie sa isi faca regulat analize de sange pentru a monitoriza starea sangelului.

Betablocante

Betablocantele intra in compozitia unor medicamente precum Toprol XL sau Coreg CR. Aceste medicamente micsoreaza rata cardiaca si severitatea contractiilor inimii. Sunt folosite pentru tratarea anginei pectorale, pentru stabilizarea ritmului cardiac si pentru mentinerea sanatoasa a inimii dupa un atac.

Betablocantele pot insa duce la ameteala si tensiune arteriala foarte scazuta. In cazuri severe pot cauza cosmaruri si depresie.

Autor: Mihaela Rotaru

Articole recomandate

Treci natural peste sindromul premenstrual Treci natural peste sindromul premenstrual
Se estimează că 3 din 4 femei sunt afectate de o anumită formă a sindromului premenstrual la fiecare menstruație. Practic, fiecare femeie prezintă cel puțin un simptom al sindromului premenstrual în decursul vieții, iar vârful de incidență
Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID Cat timp sunt contagiosi bolnavii de COVID
Persoanele care se infecteaza cu coronavirus sunt contagioase timp de 9 zile de la aparitia simptomelor, arata datele celui mai recent studiu. Aceste rezultate subliniază importanţa autoizolării timp de cel puţin 10 zile. Autorul principal Muge Cevik, de la Universitatea din St
Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca? Persoanele vaccinate anti-Covid vor mai fi obligate sa poarte masca?
Persoanele care se vaccineaza impotriva COVID-19 trebuie sa mai poarte masca? Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane dupa ce s-a anuntat ca a fost realizat un vaccin.  Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România, Valeriu Gheorghita, a
Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze? Persoanele vindecate de coronavirus trebuie sa se vaccineze?
Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului Victor Babes, a explicat ce parere are despre vaccinarea anti-Covid, in cadrul unei emisiuni de la Digi24. „E un lucru care nu se știe foarte cert acum”, a spus Simin Aysel Florescu, întrebată dacă mai
Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes Ce contine vaccinul anti-Covid? Explicatiile unui medic de la Spitalul Victor Babes
In curand va fi disponibil un vaccin impotriva infectiei cu coronavirus, insa foarte multe persoane se tem sa se vaccineze, desi acesta era asteptat cu nerabdare de lumea intreaga.  Directorul Spitalului Victor Babeș, Simin Aysel Florescu, a explicat in cadrul unei emisiuni de la Digi24,