Skip to article

Cele mai mari descoperiri medicale ale deceniului trecut

Anii 2000-2009 au fost marcati de descoperiri medicale incredibile, ce au schimbat modul in care privim unele boli si au salvat vieti.

Am vazut ca virusurile sunt vinovate de boli precum cancerul de col uterin (lucru ce a dus la dezvoltarea unui vaccin) si s-au descoperit tratamente noi pentru HIV. Cel mai bun lucru e ca multe dintre aceste descoperiri au deschis calea cercetarilor si tratamentelor noi.

Vaccinul HPV - calea spre finalul cancerului de col uterin

Cercetatorii si-au dat seama de rolul HPV-ului (virusul papiloma uman) in cancerul cervical, iar de-acolo a mai fost doar un pas pana la dezvoltarea vaccinului. Este un lucru extraordinar ca un vaccin sa reduca prevalenta unui cancer atat de comun cum este cancerul de col.

Primul transplant de fata din lume

In 2005, in Franta, a fost facut primul transplant de fata din istorie, necesar pentru refacerea chipului unei femei desfigurate de cainele ei. Operatia a reprezentat un lucru mare pentru chirurgii din toata lumea, caci transplantul de fata este o procedura extrem de complexa.

Descoperirea celulelor stem - dinte de rozator dezvoltat din celule stem

Pentru prima data, cercetatorii au reprodus cu succes un organ tridimensional, cu functionabilitate perfecta: un dinte de rozator. Bun, nu e vorba de o inima sau un rinichi, insa e un inceput, iar cel putin pentru stomatologi, este chiar o revolutie. Astfel, implanturile si lucrarile dentare ar putea ramane in trecut.

Retrovirusul XMRV vinovat de fibromialgie si sindromul oboselii cronice

Aceasta descoperire este una extrem de importanta pentru bolnavii de oboseala cronica. Se banuia de multa vreme ca un virus sau o problema imunitara ar putea fi de vina pentru aceasta suferinta, insa a durat multa vreme pana sa se ajunga la un acord.

Un singur medicament pentru tratamentul HIV

Tratamentul pentru HIV era extrem de complex in trecut, presupunea medicatie multipla, ce trebuia luata la momente precise ale zilei, in fiecare zi. Acum, exista doar o singura pastila care le face pe toate. Avand in vedere ca in lume exista peste 33 milioane de oameni care sufera de aceasta boala si ca HIV-ul este a patra cauza de deces mondial, simplificarea terapiei este un pas important.

Tratament pentru degenerescenta maculara umeda

Degenerescenta maculara legata de varsta este o boala care provoaca pierderea vederii. Pana de curand, nu exista niciun tratament pentru un tip de degenerescenta maculara, si anume cea umeda. Aceasta boala presupune formarea de vase sangvine noi in spatele retinei, vase extrem de fragile, care se rup si provoaca hemoragii oculare. Aceste hemoragii duc la orbire. Vestea buna e ca acum exista un medicament care le poate preveni. Avand in vedere ca batranetea nu ocoleste pe nimeni, ar trebui sa fim foarte recunoscatori pentru aceasta descoperire.

Importanta obezitatii infantile

Oamenii sunt din ce in ce mai constienti ca fenomenul obezitatii infantile se raspandeste si fac mai mult pentru a o stopa. Astazi, parintii, profesorii si autoritatile isi unesc eforturile pentru a le crea un mediu mai sanatos copiilor, incepand cu mancarea pe care o consuma la scoala si acasa.

Circumcizia pentru preventia HIV

Circumcizia masculina nu e un lucru nou, dar faptul ca ea poate preveni infectarea cu HIV este o descoperire! Cercetatorii au aratat ca barbatii circumcisi ar putea preveni milioane de cazuri de infectari cu HIV.

Interzicerea fumatului in locurile publice

Pana si fumatorii si-au dat seama ca nu era corect sa se fumeze pe oriunde. Fenomenul ajunsese prea departe si trebuia stopat cumva. Intr-o zi, le vom multumi autoritatilor ca ne-au obligat sa fim mai sanatosi!

Nano-medicina

Nanotehnologia va revolutiona medicina. Ea poate fi folosita pentru a trimite medicamente care sa actioneze tintit si care sa interactioneze cu celulele. Sunt asteptate multe lucruri bune din partea acesteia pentru viitorul apropiat .

Cele mai mari descoperiri medicale ale deceniului trecut

Articole recomandate

Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik Somnul ghidat - terapia miraculoasa marca Bodhie Vik
Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, iar calitatea somnului ne influenteaza starea de bine si sanatatea. Cercetarile au demonstrat ca un somn insuficient poate avea efecte negative nu doar pe termen scurt, cand poate cauza instabilitate emotionala si cresterea nivelului anxietatii, ci si
Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite Pietrele la rinichi: cum pot fi prevenite
Pietrele la rinichi sunt o afectiune foarte frecventa. Sunt bucati solide de materiale multiple care se formeaza in rinichii nostri din cauza mineralelor din urina. Acestea apar de obicei din cauza consumului redus de apa si depunerea de minerale in interiorul rinichilor.  Corpul genereaza
10 metode de contraceptie. Argumente pro si contra 10 metode de contraceptie. Argumente pro si contra
Cand vine vorba de multitudinea de metode de contraceptie, poti fi foarte confuza. Care sunt pilulele contraceptive potrivite pentru tine? Care este cea mai eficace metoda de contraceptie?  Multe intrebari cu multe variante de raspuns?  Iata cateva dintre cele mai des utilizate metode de
Tot ce trebuie sa stii despre homeopatie Tot ce trebuie sa stii despre homeopatie
Homeopatia reprezinta o alternativa la sistemul traditional existent, care presupune tratarea unui individ cu substante diluate provenite din plante, minerale sau animale. In functie de simptomel specifice si starea generala a corpului, homeopatia identifica cel mai potrivit remediu pentru fiecare
STUDIU Mirosul iubitului te ajuta sa dormi mai bine STUDIU Mirosul iubitului te ajuta sa dormi mai bine
Mirosul iubitului sau iubitei ne ajuta sa dormim mai bine, arata un studiu realizat de oamenii de stiinta de la de la Universitatea Columbia Britanică. „Descoperirile noastre oferă noi dovezi că doar faptul că dormi având mrosul partenerului lângă tine