Skip to article

Chiar trebuie sa-ti fie frica de parabeni?

Chiar trebuie sa-ti fie frica de parabeni?
Parabenii sunt contestati de cativa ani atat de presa cat si de specialisti, iar fabricantii de produsele cosmetice utilizeaza mentiunea "fara parabeni" ca si argument comercial.

Cu toate acestea, din ceea ce se cunoaste pana acum, parabenii sunt agenti de conservare relativ siguri. De unde vine atunci aceasta neincredere fata de ei? Informare sau intoxicare?

Parabeni: nasterea unei polemici

Parabenii sunt utilizati de mai mult de 40 ani in industria cosmetica, si sunt prezenti in peste 80% din cosmeticele de pe piata. In ciuda acestor lucruri, se pare ca neincrederea s-a instalat in jurul acestor conservanti.

Parabenii sunt substante sintetizate de la un compus chimic, acidul para-hidroxi-benzoic. Ei prezinta proprietati antibacteriene si antifungice, si se gasesc in mod natural in fructe si legume.

Polemica asupra parabenilor s-a nascut de la studiul profesorului Philipa Varbre, de la Universitatea Reading, publicat in ianuarie 2004 in Journal of Applied Toxicology. Acest studiu arata o legatura intre parabeni si cancerul de san. Un studiu chinezesc a determinat si el o legatura intre parabeni si fertilitatea masculina.

Cu toate acestea, unii specialisti in domeniu spun ca aceste studii au fost realizate cu doze de parabeni de 2500 de ori mai mari decat cele utilizate in produsele cosmetice.

Produsele fara parabeni sunt mai de incredere?

Conservantii asemenea parabenilor servesc la evitarea contaminarilor microbiene in produsele umede, cum sunt cremele si lotiunile.

Exista multe voci care afirma ca parabenii sunt substante sigure, si ca de fapt persoanele care propun "cosmeticele bio" (fara parabeni) nu vor decat sa profite de polemica creata si sa faca din aceste substante un argument de marketing, care vinde bine.

Cel putin in privinta riscurilor alergene, produsele bio nu sunt mai sigure decat cele cu parabeni. Produsele bio contin alcool sau uleiuri esentiale ca si conservanti, ori si acestea au proprietati alergene puternice.

In concluzie, specialistii ne asigura ca parabenii nu constituie un risc pentru consumatori si sa asteptam rezultate mai concludente inainte de a da bani mai multi pe produse care nu merita.

Articole recomandate

Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru" Avertisment dur din partea unui epidemiolog roman privind noua varianta supermutanta a coronavirusului: "Va fi dezastru"
Epidemiologul Emilian Imbri vine cu un avertisment dur dupa ce specialistii din intreaga lume au intrat in alerta dupa depistarea noii tulpini de coronavirus din Africa de Sud. Medicul avertizeaza ca aceasta noua varianta este foarte periculoasa. De asemenea, specialistul este de parere ca va
De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate De ce unele persoane nu se imbolnavesc niciodata de COVID, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate
Anumite persoane nu se imbolnavesc niciodata de Covid, chiar daca stau in preajma persoanelor infectate. Oamenii de stiinta au analizat acest aspect si au aflat raspunsul. Cercetatorii au descoperit care este explicatia in acest caz. Potrivit cercetarilor facute, aceste persoane au o memorie imuna
Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta Psihoterapeut, da sau ba? Ai nevoie, dar ai si prejudecati. Daniel Ivan te poate ajuta
Viata este un amalgam de sentimente, de trairi si experiente. Partea mai putin placuta este ca nu toate sunt placute, unele pot fi chiar traumatizante. Poate ca divortul parintilor te-a afectat foarte mult, poate ca au existat violente in familie sau poate chiar tu ai trecut la randul tau prin
Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma? Ce inseamna daca un ou are pete sau umflaturi pe coaja! Il mai poti consuma?
Consumul de ouă ajută la reducerea colesterolului, la scăderea riscului de boli de inimă și conțin proteine de calitate, fiind în același timp sărace în calorii. Unele oua au insa pete sau umflaturi pe coaja, iar multe persoane se intreaba ce
Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie Implant de par la Dr. Felix Hair Implant - subiect tabu despre care unii au nevoie sa stie
Povestea tineretii fara batranetii nu se aplica in realitate. Sunt intr-adevar moduri prin care putem tine in frau semnele imbatranii precoce. Femeile mai au la indemana si diverse trucuri cosmetice si estetice prin care pot pacali varsta. Cu toate acestea, imbatranirea este etapa fireasca in viata