Skip to article

Chisturile ovariene: ce alimente trebuie sa eviti

Chisturile ovariene: ce alimente trebuie sa eviti
Saculet rotund, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar si reprezinta o anomalie a procesului de ovulatie - acesta este chistul ovarian.

La suprafata ovarului, chistul seamana cu o umflatura si apare dupa ce foliculul ce acopera ovarul nu se rupe, pentru a elibera ovocita, si nu se reabsoarbe. In cateva luni, se pot aduna mai multi foliculi care formeaza chisturile.



In prezent, chisturile ovariene sunt afectiuni frecvent intalnite, insa este bine sa stii ca se pot trata si rare sunt cazurile in care degenereaza in cancer. Este bine sa-ti faci o ecografie, pentru a depista chisturile din timp.

Majoritatea chisturilor sunt inofensive, dar pot provoaca dureri, menstruatii abundente si neregulate si probleme de fertilitate.

Si cum sanatatea noastra depinde in mare masura de stilul de viata si de alimentatie, este bine sa eviti cateva alimente care favorizeaza formarea chisturilor sau contribuie la agravarea lor.

1. Carnea rosie

Daca ai chisturi ovariene, este indicat sa eviti consumul de carne rosie, intrucat contine grasimi saturate si colesterol. In anumite cazuri, aceste substante pot face ca un chist sa degenereze in cancer. Expertii spun ca este indicat sa inlocuiesti carnea rosie cu peste slab sau soia. Lista alimentelor interzise cuprinde: bacon, carnati, miel, carne gatita in unt, branzeturi si sosuri grase.

2. Gustari intens procesate

Oricat de mult ti-ar placea gustarile procesate, incearca sa fugi de ele daca stii ca ai chisturi ovariene. Produse precum crackers-ii, biscuitii cu crema sau produsele de patiserie contin grasimi hidrogenate care furnizeaza grasimi trans, foarte nesanatoase.

Prin procesare, alimentele isi pierd valoarea nutritionala si nu mai hranesc organismul. De aceea, este indicat sa consumi cat mai multe alimente cu un continut ridicat de fibre, cum sunt cerealele integrale, leguminoasele, capsunile, smochinele, avocado, zmeura sau afinele.

3. Alimentele cu adaos de zahar

Alimentele cu adaos de zahar, cum sunt gogosile, jeleurile, dulciurile si bauturile carbogazoase, au un indice glicemic ridicat si pot creste nivelul zaharului din sange. Daca vrei sa mananci ceva dulce, alege fructele. Si ele contin zahar (fructoza), insa este vorba despre un zahar mult mai sanatos.

4. Cafeina

Pe piata exista numeroase alimente si bauturi senzationale care contin cafeina: ciocolata, cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde, ceaiul alb, cola. Cafeina stimuleaza sistemul nervos, dar in timp poate favoriza aparitia chisturilor sau agravarea lor.

5. Cerealele rafinate

Cerealele rafinate, cum sunt painea alba, faina alba, orezul alb si pastele, pierd mare parte din fibrele alimentare prin procesul de rafinare. O buna parte din cerealele rafinate din comert sunt imbogatite cu vitamine, pentru a completa carenta de nutrienti, insa nu dispun si de fibre.

Este recomandat sa consumi cereale integrale. Acestea contin fibre alimentare, care, in contact cu apa din stomac, isi maresc de cateva ori volumul si te ajuta sa ai o digestie optima. Mai mult, fibrele contribuie la detoxifierea organismului si la curatarea colonului.

Autor: Laura Galan

Articole recomandate

Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore Un medicament antiparaziti omoara coronavirusul in 48 de ore
Un medicament folosit pentru deparazitar omoara coronavirusul in 48 de ore, au descoperit cercetatorii australieni de la Universitatea Monash din Melbourne. Este vorba despre Ivermectina, pusa pe piata in 1975. Medicamentul folosit de australieni, avea pana nu demult un destin modest, fiind
Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie