Skip to article

Ciclul neregulat - indicator de boala cardiovasculara

Ciclul neregulat - indicator de boala cardiovasculara
Ciclul menstrual neregulat iti da mai mult decat emotii, si anume un risc crescut de boala cardiovasculara, arata un studiu olandez.

Dintre cele 23 000 femei din Olanda participante la acest studiu, cele care au raportat cicluri menstruale regulate s-au dovedit a avea cu 28% mai putine riscuri de a dezvolta o boala de inima fata de femeile cu ciclu neregulat.

Studiul, condus de Dr. Gast de la University Medical Center Utrecht din Olanda, a urmarit evolutia acestor femei in varsta de 50 ani timp de 10 ani si a aratat ca nu exista un risc cardiac mai mare pentru femeile cu cicluri menstruale exceptional de lungi sau de scurte.

In schimb, cercetarile au scos la iveala ca doar 150 din cele 4 000 femei care au raportat cicluri neregulate au fost intr-adevar diagnosticate cu boli coronariene in urmatorii 10 ani.

Prin comparatie, din cele 17 000 femei care au raportat cicluri regulate sau scurte, doar 530 au dezvoltat o boala de inima.

Una din cauzele cunoscute ale ciclului menstrual neregulat - sau aproape inexistent - este sindromul ovarelor polichistice, cand ovarele femeii produc cantitati anormal de mari de hormoni masculini. Acest sindrom mareste riscul de boala cardiovasculara si diabet de tip 2.

Cu ajutorul concluziilor studiului olandez, cercetatorii au reusit sa demonstreze ca exista o legatura intre ciclul menstrual neregulat si bolile de inima, si ca aceasta legatura nu este prezenta doar in cazurile de sindrom polichistic, ci si in cazurile de cicluri neregulate.

Dr. Gast si colegii sai au masurat nivelele hormonale la o subgrupa de participanti pentru a intelege mai bine cum dezechilibrul hormonal reuseste sa mareasca riscul de boala cardiovasculara , insa nu au gasit nimic concluziv.

Factorii precum greutatea corporala, hipertensiunea si hipercolesterolemia nu par sa aiba nici ei vreo influenta.

Autor: Nuage

Articole recomandate

Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o
3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare 3 solutii eficiente pentru o dantura stralucitoare
Pentru cei mai mulți dintre noi un zâmbet strălucitor înseamnă calea spre succes atât din punct de vedere social, cât și profesional. Un zâmbet alb și frumos este visul oricăruia dintre noi. Ei bine, în zilele noastre, există