Aproape jumatate dintre femei sufera de cistita macar o data in viata lor, in timp ce 20-30% dintre ele sufera si recidive. Din fericire, cistita poate fi combatuta prin tratament cu antibiotice si prin masuri foarte stricte de igiena corporala.
Cistitele - infectii urinare foarte frecvente
O fermeie din trei sufera o infectie urinara pana la varsta de 24 ani. Cistita este adesea contractata pentru prima data in timpul primelor raporturi sexuale si se manifesta prin arsuri in timpul mictiunii. Prin analiza urinei se pune in evidenta prezenta bacteriei Escherichia coli, vinovata de aparitia bolii. Tratamentul este antibiotic, cu durata de 7 zile. Din nefericire, 20-30% dintre cazuri recidiveaza.
Cand cistitele recidiveaza
La peste 4 crize de cistita anuale se vorbeste deja de forma recidivanta a bolii. In acest caz, se face un examen ginecologic ce cauta eventuale anomalii si infectii genitale. Se realizeaza si un examen citobacteriologic al urinei in cautarea diferitelor tipuri de germeni. Daca aceste explorari nu duc la rezolvarea problemei, se recurge la un tratament antiobiotic preventiv, pe termen lung, de la 6 luni la 1 an (Monuril, Bactrim, Lomefloxacin, Norfloxacin, Ciprofloxacin). Riscul de reinfectare ramane totusi ridicat in anul care urmeaza tratamentului.
In caz de uscaciune vaginala, se prescriu ovule sau un gel pe baza de estrogeni. Sucurile de merisor (3 pahare pe zi) si de rodie sunt doarte utile pentru prevenirea cistitelor recidivante, reducand cu pana la jumatate incidenta bolii.
Igiena contra cistitelor
Bea multa apa: 2 litri pe zi pentru eliminarea bacteriilor la fiecare mictiune. Evita lenjeria stransa si tanga, preferand bumbacul in locul nylon-ului. Nu exagera cu spalatul si nu folosi produse de ingrijire alcaline, ce modifica flora bacteriana. Nu folosi tampoane foarte groase si schimba-le des, deoarece acestea risca sa provoace infectii vaginale.
Evita protejslipurile si lupta contra constipatiei printr-o alimentatie bogata in fibre, band multe lichide si practicand o activitate fizica regulata. Cand mergi la toaleta, sterge-te dinspre fata spre spate. Mergi des la toaleta, de indata ce simti nevoia, fara sa te retii mult, deoarece cu cat mictionezi mai rar, cu atat bacteriile au mai mult timp la dispozitie pentru a se dezvolta, dand nastere cistitelor. Mergi la toaleta inainte si dupa raportul sexual in caz ca suferit vreodata de cistita.
Autor: Nuage