Skip to article

Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (I)

Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (I)
Toate afectiunile medicale trebuie tratate cu maxim de seriozitate si promptitudine, insa urgentele constituie o categorie aparte in care factorul timp este adesea decisiv in raportul viata-moarte.

Multe persoane ajung la spital in stare grava si in ciuda eforturilor medicilor de la sectia de urgenta, sfarsesc prin a-si pierde viata, cauza mortii fiind stabilita ca fiind comotia cerebrala.

De multe ori se face si constatarea, intotdeauna tardiva, ca persoana in cauza ar fi avut sanse de supravietuire daca cei din jurul sau ar fi recunoscut semnele care anuntau aparitia crizei.

De aceea poate e bine ca noi, cei din jur, sa avem minimul de cunostinte in acest sens, cunostinte care pot face poate diferenta intre viata si moarte.

Ce este comotia cerebrala?
Atunci cand vorbim de comotie cerebrala vorbim intotdeauna de leziunea produsa la nivelul creierului in urma unui traumatism, rezultatul actiunilor mecanice asupra cutiei craniene si implicit a creierului.

In urma unui traumatism cranian apar aproape intotdeauna modificari temporare ale fiziologiei neuronale.

Fie ca este vorba doar de ameteli usoare, dureri de cap sau pierderea temporara a starii de constienta, ele afecteaza intotdeauna individul in cauza.

Si daca modificarile usoare dispar de regula dupa odihna si rapaus total la pat, in unele cazuri ele pot duce la tulburari grave, care pun viata in pericol.

Cum se produce comotia cerebrala?
Creierul este protejat in interiorul cutiei craniene de catre lichidul cefalo-rahidian.

Aceasta protectie faca posibila deplasarea substantei nervoase in cutia craniana, fara strivire neuronala, daca o lovitura puternica este aplicata cutiei craniene.

Insa uneori loviturile sunt atat de puternice sau atat de bruste, inca, pentru o perioada scurta de timp, functia neuronala este intrerupta, in urma deceleratiei nervoase.

Care sunt simptomele comotiei cerebrale?
De multe ori loviturile nu sunt constientizate la gravitatea lor reala, nici chiar de catre persoana care le-a suferit. Mai ales daca simptomele imediate lipsesc sau sunt concretizate doar in ameteala si stare de voma.

Insa de multe ori ele pot fi insotite si de:

- pierderea cunostintei, totala sau partiala, pentru cateva secunde sau minute
- amnezie usoara sau severa, cand persoana afectata nu-si aduce aminte nimic din ce s-a intamplat dupa lovitura
- confuzie si lipsa de concentrare, cu incoerenta in vorbire si articulare
- ameteala sau vedere afectata, cu puncte luminoase sau pete de culoare
- pierderea echilibrului sau mentinerea lui cu greutate
- senzatie de greata, varsaturi bruste

Afla mai multe despre cum este indicat sa reactionezi in cazul in care un cunoscut se confrunta cu simptomele comotiei cerebrale

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un