Skip to article

Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (I)

Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (I)
Toate afectiunile medicale trebuie tratate cu maxim de seriozitate si promptitudine, insa urgentele constituie o categorie aparte in care factorul timp este adesea decisiv in raportul viata-moarte.

Multe persoane ajung la spital in stare grava si in ciuda eforturilor medicilor de la sectia de urgenta, sfarsesc prin a-si pierde viata, cauza mortii fiind stabilita ca fiind comotia cerebrala.

De multe ori se face si constatarea, intotdeauna tardiva, ca persoana in cauza ar fi avut sanse de supravietuire daca cei din jurul sau ar fi recunoscut semnele care anuntau aparitia crizei.

De aceea poate e bine ca noi, cei din jur, sa avem minimul de cunostinte in acest sens, cunostinte care pot face poate diferenta intre viata si moarte.

Ce este comotia cerebrala?
Atunci cand vorbim de comotie cerebrala vorbim intotdeauna de leziunea produsa la nivelul creierului in urma unui traumatism, rezultatul actiunilor mecanice asupra cutiei craniene si implicit a creierului.

In urma unui traumatism cranian apar aproape intotdeauna modificari temporare ale fiziologiei neuronale.

Fie ca este vorba doar de ameteli usoare, dureri de cap sau pierderea temporara a starii de constienta, ele afecteaza intotdeauna individul in cauza.

Si daca modificarile usoare dispar de regula dupa odihna si rapaus total la pat, in unele cazuri ele pot duce la tulburari grave, care pun viata in pericol.

Cum se produce comotia cerebrala?
Creierul este protejat in interiorul cutiei craniene de catre lichidul cefalo-rahidian.

Aceasta protectie faca posibila deplasarea substantei nervoase in cutia craniana, fara strivire neuronala, daca o lovitura puternica este aplicata cutiei craniene.

Insa uneori loviturile sunt atat de puternice sau atat de bruste, inca, pentru o perioada scurta de timp, functia neuronala este intrerupta, in urma deceleratiei nervoase.

Care sunt simptomele comotiei cerebrale?
De multe ori loviturile nu sunt constientizate la gravitatea lor reala, nici chiar de catre persoana care le-a suferit. Mai ales daca simptomele imediate lipsesc sau sunt concretizate doar in ameteala si stare de voma.

Insa de multe ori ele pot fi insotite si de:

- pierderea cunostintei, totala sau partiala, pentru cateva secunde sau minute
- amnezie usoara sau severa, cand persoana afectata nu-si aduce aminte nimic din ce s-a intamplat dupa lovitura
- confuzie si lipsa de concentrare, cu incoerenta in vorbire si articulare
- ameteala sau vedere afectata, cu puncte luminoase sau pete de culoare
- pierderea echilibrului sau mentinerea lui cu greutate
- senzatie de greata, varsaturi bruste

Afla mai multe despre cum este indicat sa reactionezi in cazul in care un cunoscut se confrunta cu simptomele comotiei cerebrale

Articole recomandate

3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog 3 momente in care trebuie sa vizitezi medicul stomatolog
Tratarea afecțiunilor orale la timp înseamnă o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. În momentul în care te doare un dinte sau îți sângerează gingiile în timp ce te speli pe dinți, controlul la stomatolog devine o
Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti Cum sa ai o viata sanatoasa? 5 sfaturi de la specialisti
In fiecare zi descoperim nou teluri pe care dorim sa le ducem la bun sfarsit. Iar accentul asupra lucrurilor simple precum alimentatia, odihna, timpul petrecut cu familia, lucruri atat de necesare pentru un stil de viata echilibrat, este in scadere. Astfel se naste stresul cotidian care ne indeamna
La ce este utila o pereche de saboti medicali? La ce este utila o pereche de saboti medicali?
Echipamentele de munca sunt diferite de la un domeniu la altul, aducand angajatului diverse beneficii sau reducand riscurile. In cazul domeniului de constructii, spre exemplu, pentru respectarea protectiei muncii, oamenii sunt nevoiti sa poarte caschete care sa ii protejeze de eventuale cazaturi de
De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online? De ce este mai convenabil sa cumperi dintr-o farmacie online?
Nu poți spune că alegerea unui produs într-o farmacie este cel mai ușor lucru, cu excepția cazului în care știi deja ce vrei cu precizie. Prin urmare, în majoritatea cazurilor te bazezi pe vânzător. Dacă dorești să îți
Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti Dental myths: de ce mituri vor specialistii sa te feresti
Într-o eră a informațiilor rapide, pe care le avem la îndemână în orice minut, ne considerăm norocoși: din câteva click-uri, putem obține milioane de rezultate. Însă suntem, de asemenea, predispuși căderii într-o