Skip to article

Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (II)

Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (II)
In prima parte a articolului am descris in linii mari ce este un atac cerebral sau comotie cerebrala si cum poti recunoaste simptomele astfel incat sa poti ajuta la nevoie persoana afectata.

Insa ce se intampla in continuare cu o persoana care a suferit un atac cerebral?

Cum pune medicul sau persoanele din jur diagnosticul de atac cerebral?
Imediat dupa un atac cerebral persoana afectata resimte puternic lipsa de echilibru.

Atat la nivel fizic, prin clatinare, ameteli si imposibilitatea de a sta in picioare, cat si la nivel cerebral, prin perturbarea coerentei nervoase.

Astfel, ii este foarte greu daca nu imposibil sa raspunda la intrebari simple si logice, de genul "In ce zi suntem azi?" sau sa ridice un anume brat, dreptul sau stangul, cand i se cere.

De aceea aceste semne de dezechilibru sunt primele care aduc diagnosticul de comotie cerebrala, chiar in lipsa unui personal medical specializat.

Odata ajunsa la spital, persoana afectata este supusa unor serii de investigatii medicale amanuntite, cum ar fi imagistica computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Care este tratamentul in cazul comotiei cerebrale?
Odata investigatiile terminate si diagnosticul stabilit, se incepe prin tratarea leziunilor din zona capului, daca ele exista, cu gheata si analgezice, ca Paracetamol sau Ibuprofen.

Repaosul total este obligatoriu, la domiciliu, cu diminuarea drastica a activitatilor fizice, fara alcool, cafea sau alti excitanti nervosi.

Din pacate, foarte multe persoane fac confuzie intre comotia cerebrala si accidentul vascular cerebral, care inseamna spargerea sau blocarea unui vas de sange care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului.

Articole recomandate

Se poate lua coronavirus prin aer? Se poate lua coronavirus prin aer?
Se poate lua coronavirus prin aer? Este una dintre intrebarile pe care si le-au pus foarte multe persoane in ceea ce priveste modurile de transmitere ale noului  coronavirus . Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca acest virus nu se poate transmite prin aer. Noul coronavirus NU SE
Tusea seaca: remedii naturale Tusea seaca: remedii naturale
Tusea este o actiune reflexa comuna care apare atunci cand mucusul se scurge in caile respiratorii. Conform unui studiu din 2015 publicat in Lung India, tusea poate fi un semn de avertizare pentru mai multe boli respiratorii si non-respiratorii si este unul dintre cele mai frecvente motive pentru
De ce sapunul distruge coronavirusul? De ce sapunul distruge coronavirusul?
Spalati-va pe maini, aceasta este fraza pe care o auzim neincetat in aceste zile, in plina pandemie de coronavirus. Potrivit specialistilor, principala arma de aparare contra infectiei cu coronavirus este spalatul pe maini cu apa si cu sapun. Acest gest banal este cea mai buna strategie de
De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus De ce a 8-a zi este critica pentru pacientii cu coronavirus
A opta zi de boala (de cand apar primele simptome) pare a fi una critica pentru pacientii cu coronavirus. Majoritatea se recupereaza si dupa cateva zile sunt externati, insa intre 15% si 20% dintre ei sufera o inflamatie puternica a plamanilor, iar starea lor se inrautateste si ajung la Terapie
Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda Cum scazi febra rapid. Cea mai sigura metoda
Febra este o reactie normala a corpului si arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. Pentru a evita complicatiile, febra trebuie scazuta in cazul in care depaseste 39 de grade Celsius. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" a dezvaluit care