Skip to article

Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (II)

Comotia cerebrala - cat stii despre ea? (II)
In prima parte a articolului am descris in linii mari ce este un atac cerebral sau comotie cerebrala si cum poti recunoaste simptomele astfel incat sa poti ajuta la nevoie persoana afectata.

Insa ce se intampla in continuare cu o persoana care a suferit un atac cerebral?

Cum pune medicul sau persoanele din jur diagnosticul de atac cerebral?
Imediat dupa un atac cerebral persoana afectata resimte puternic lipsa de echilibru.

Atat la nivel fizic, prin clatinare, ameteli si imposibilitatea de a sta in picioare, cat si la nivel cerebral, prin perturbarea coerentei nervoase.

Astfel, ii este foarte greu daca nu imposibil sa raspunda la intrebari simple si logice, de genul "In ce zi suntem azi?" sau sa ridice un anume brat, dreptul sau stangul, cand i se cere.

De aceea aceste semne de dezechilibru sunt primele care aduc diagnosticul de comotie cerebrala, chiar in lipsa unui personal medical specializat.

Odata ajunsa la spital, persoana afectata este supusa unor serii de investigatii medicale amanuntite, cum ar fi imagistica computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Care este tratamentul in cazul comotiei cerebrale?
Odata investigatiile terminate si diagnosticul stabilit, se incepe prin tratarea leziunilor din zona capului, daca ele exista, cu gheata si analgezice, ca Paracetamol sau Ibuprofen.

Repaosul total este obligatoriu, la domiciliu, cu diminuarea drastica a activitatilor fizice, fara alcool, cafea sau alti excitanti nervosi.

Din pacate, foarte multe persoane fac confuzie intre comotia cerebrala si accidentul vascular cerebral, care inseamna spargerea sau blocarea unui vas de sange care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului.

Articole recomandate

Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus Studiu: Vizierele din plastic nu previn infectarea cu coronavirus
Cercetatorii japonezi au realizat o simulare la unul dintre cele mai rapide supercomputere privind eficacitatea purtarii vizierelor impotriva infectiei cu coronavirus. Rezultatul: se pare ca aceste viziere sunt total ineficiente în blocarea aerosolilor respiratori, potrivit modelelor studiate
Boala Alzheimer: simptome precoce Boala Alzheimer: simptome precoce
Alzheimerul este o boala care produce degenerarea creierului, provocând dementa si generând simptome precum pierderea progresiva a memoriei, dificultati de gândire si vorbire, precum si de necunoastere a obiectelor si a functiilor acestora. Boala Alzheimer se agraveaza in timp.
Iti poate afecta praful sanatatea? Iti poate afecta praful sanatatea?
Puțini oameni cunosc efectele nocive pe care praful casnic îl poate avea asupra sănătății. Rinita alergică însoțită de strănuturi, dermatită atopică, mâncărimile oculare și nazale sunt doar câteva dintre
Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi Simti ca ti-e frig mereu? 4 probleme de sanatate de care ai putea suferi
Daca simti ca iti estef frig chiar si in zilele calduroase, este posibil sa te confrunti cu o problema de sanatate fara sa stii.  Mainile si picioarele reci  Daca simti ca ai picioarele si mainile reci mereu poate fi vorba despre o anemie, deoarece lipsa fierului in sange, principala
Cancerul pulmonar: primele simptome Cancerul pulmonar: primele simptome
Simptomele cancerului pulmonar se pot confunda usor cu cele altor boli respiratorii, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronșita și pneumonia. În faza inițială a cancerului pulmonar nu există de obicei simptome prezente, ele apar doar atunci când este într-un